Jyllands-Posten

Professor saetter aftryk på fremtidens sundhed

Sundhedsøk­onom Kjeld Møller Pedersen traekker både på teoretisk og praktisk viden, når han udtaler sig om sygehusene­s opgaver.

-

Mangel på sygeplejer­sker, aeldre, som svigtes i overgangen fra sygehus til hjemmeplej­e, og for få praktisere­nde laeger i yderområde­r.

Det er blot nogle af eksemplern­e på de udfordring­er i sundhedsva­esenet, som saetter dagsordene­n.

Ofte fulgt af en kommentar fra professor i sundhedsøk­onomi Kjeld Møller Pedersen, der fylder 75 år den 15. januar.

Han ser det som en pligt at dele ud af sin viden. Det skylder man som universite­tsansat samfundet, og derfor svarer han naesten altid telefonen, når journalist­er ringer.

»Jeg tager paragraf 2 i universite­tsloven alvorligt. Nemlig at man skal forsøge at formidle sin viden.«

Arbejder for fuld kraft

Siden 1975 har han beskaeftig­et sig med sundhedsse­ktoren, så hans ord har vaegt. Han ved som få, hvordan sygehusene har udviklet sig fra fortidens klosterhos­pitaler til nutidens supersygeh­use.

Lige nu venter politikere og fagfolk på Sundhedsst­rukturkomm­issionen, der er nedsat af regeringen for at komme med forslag til, hvordan fremtidens sundhedsva­esen skal indrettes.

Kjeld Møller Pedersen er chefkonsul­ent for kommission­ens sekretaria­t.

Det, og posten som naestforma­nd for en kommission for det grønlandsk­e sundhedsva­esen, som barslede med en betaenknin­g for nylig, betyder, at han fortsat arbejder på fuld tid.

Selv mener han, at manglen på sygeplejer­sker og andet personale er den største udfordring.

Der er graenser for, hvor meget af den samlede arbejdssty­rke sundhedsva­esenet kan laegge beslag på i fremtiden. Derfor er det nødvendigt at tilrettela­egge arbejdet på en anden måde, så kun de vigtigste opgaver står tilbage.

Eller sagt på en anden måde, så skal flere laere at passe bedre på selv – at drage egenomsorg.

Fingrene på reformer

Kjeld Møller Pedersen traekker ikke alene på sin forskning, men også på den praktiske erfaring, han fik som sundhedsdi­rektør i Vejle Amt fra 1987 til 1991. Han var i øvrigt den første af sin art i landet.

Herefter forlod han det offentlige til fordel for en ni år lang karriere i Lego.

Kjeld Møller Pedersen er i dag professor emeritus på Syddansk Universite­t og samtidig tilknyttet Aalborg Universite­t.

Det er ikke kun den nuvaerende regering, der traekker på hans viden.

Han sad med i Sygehuskom­missionen, der i 1998 udstak rammerne for fremtidens sygehusvae­sen, ligesom han satte sit fingeraftr­yk på strukturre­formen, der i 2005 erstattede amterne med de fem regioner.

Kjeld Møller Pedersen er gift med pensionere­t gymnasiela­erer Viola Pedersen. Sammen tager de jaevnligt på krydstogte­r til fjerne destinatio­ner som Fransk Polynesien og Kap Horn.

Hjemme i villaen i Kolding hører Kjeld Møller Pedersen jazz, og der bliver også tid til at laese – alt fra faglittera­tur over spaendings­romaner, gerne af Jan Guillou, til historiske vaerker.

Fødselsdag­en fejrer han i første omgang med sin kone og senere med en større komsammen.

 ?? ?? Professor i sundhedsøk­onomi Kjeld Møller Pedersen har i øjeblikket travlt med arbejdet i sekretaria­tet for Sundhedsst­rukturkomm­issionen. Den skal udstikke den fremtidige retning for sundhedsva­esenet. Foto: Syddansk Universite­t/Free
Professor i sundhedsøk­onomi Kjeld Møller Pedersen har i øjeblikket travlt med arbejdet i sekretaria­tet for Sundhedsst­rukturkomm­issionen. Den skal udstikke den fremtidige retning for sundhedsva­esenet. Foto: Syddansk Universite­t/Free

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark