Jyllands-Posten

Hun blev på toppen trods kontrovers­er

Kate Moss blev spottet på gaden som 14-årig og senere kendt som ”anti-supermodel­len”, der stod i spidsen for en ny aera. Den 16. januar fylder hun 50 år.

- /Ritzau/

Kate Moss er selv i benaegtels­e.

»Jeg fylder ikke 50. Nej, jeg taenker ikke på det. Jeg føler mig ikke som 50,« har hun for nylig udtalt ifølge mediet Vanity Fair.

Ikke desto mindre er det dog netop det skarpe hjørne, som den internatio­nale supermodel runder den 16. januar.

Kate Moss voksede op i London-bydelen Croydon. Som 14-årig blev hun spottet på gaden i New York.

I 1990 vakte hun modebranch­ens opmaerksom­hed, da hun med et naturligt udtryk poserede for fotograf Corinne Days på portraetbi­lleder i sort og hvid.

Billederne har siden vaeret udstillet på National Portrait Gallery i den britiske hovedstad.

Dengang var modeindust­rien drevet af modeller med mere glamourøse udtryk. Moss derimod repraesent­erede noget andet med sin afslappede stil og spinkle bygning. Med sine 170 centimeter blev hun betragtet som en af de kortere modeller.

Startede en ny aera

Moss blev kendt som ”antisuperm­odellen”, fordi hun var med til at starte en ny aera i modelbranc­hen – dog ikke uden kontrovers­er.

I 1992 underskrev Moss en kontrakt med den amerikansk­e designer Calvin Klein. I den forbindels­e optrådte hun på en raekke billeder for tøjmaerket, der fremhaeved­e hendes spinkle bygning.

Kampagnen skabte sammen med andre billeder af Moss opstand, og hun blev beskyldt for at hylde sygdommen anoreksi. Det var

her, at Kate Moss blev et symbol på stilen ”heroin chic” – en generation, der fulgte den alternativ­e, rockede grungestil.

I de følgende årtier arbejdede Moss for modebrands som Dior, Burberry, Chanel, Versace og Dolce & Gabbana.

Selv om mange modeller går på pension i deres midttyvere, er Moss blevet ved med at pryde magasinfor­sider verden over.

Privat har Moss dannet par med den amerikansk­e skuespille­r Johnny Depp, britiske Jefferson Hack, som hun har en datter med, samt musikeren Jamie Hince, som hun var gift med fra 2011 til 2016.

I 2005 blev Moss’ brug af stoffer fanget på kamera sammen med kaeresten Pete Doherty. Et år senere – efter en tur på afvaenning – var hun dog igen blandt de bedst betalte modeller.

 ?? ?? Selv om mange modeller går på pension i deres midt-20'ere, er Kate Moss blevet ved med at pryde magasinfor­sider verden over. Den 16. januar fylder hun 50 år. Foto: Angela Weiss/Ritzau Scanpix
Selv om mange modeller går på pension i deres midt-20'ere, er Kate Moss blevet ved med at pryde magasinfor­sider verden over. Den 16. januar fylder hun 50 år. Foto: Angela Weiss/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark