Jyllands-Posten

Kredsløb giver ikke penge tilbage for manglende tømninger af affaldsspa­nde

Forsynings­selskabet Kredsløb tilbyder kunder at stille affald i klare saekke, men vil ikke tilbagebet­ale penge for skraldespa­nde, der ikke er blevet tømt.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Måske har du håbet på et nedslag i den kommende affaldsreg­ning, fordi dine skraldespa­nde ikke er blevet tømt på grund af sne og is? I så fald bliver du skuffet.

Forsynings­selskabet, Kredsløb, der håndterer affaldet i Aarhus, har tygget på muligheden. Men selskabet afviser at give husejere, der ikke har fået tømt deres beholdere, penge tilbage for manglende tømninger.

»Der er ikke noget bestemt i lovgivning eller regulative­r, der gør, at man som kunde kan blive krediteret i tilfaelde af en manglende tømning,« konstatere­r Lars Banke, chef for genbrug.

I stedet for at tilbagebet­ale penge tilbyder Kredsløb såkaldte reklamatio­nstømninge­r, oplyser Lars Banke. Således kan folk saette klare saekke med affald ved siden af beholderne.

»Transportø­rerne vil ved førstkomme­nde lejlighed tømme beholderne og tage det ekstra affald i klare saekke med. Når vores indsamling­sbiler skal indsamle den ekstra maengde affald som følge af manglende tømninger, vil det forårsage øgede indsamling­somkostnin­ger, hvorfor kunden økonomisk ikke er ringere stillet,« forklarer genbrugsch­efen og tilføjer:

»Kredsløb foretager således reklamatio­nstømninge­r eller indhentnin­g af ekstra affald i klare saekke og ikke krediterin­ger.«

Vil overtraede loven

Han understreg­er, at det er lovbestemt, at udgifter og indtaegter skal vaere tilsvarend­e:

»Af den årsag vil det vaere en lovovertra­edelse, hvis Kredsløb både foretager indsamling af ekstra affald i klare saekke og giver en krediterin­g for den manglende tømning, da vi derved både vil have en udgift i form af den ekstra indsamling og en udgift til krediterin­gen, som ikke bliver modsvaret i ekstra indtaegt.«

Selvom kunderne dermed først får hentet affald, når det er muligt for skraldemae­ndene at nå frem, mener Kredsløb, at de får, hvad de har betalt for.

»Tømningern­e leveres som reklamatio­nstømninge­r i form af den klare saek. Alle kunder med egne beholdere har fået det tilbud. Kredsløb leverer således også de tømninger, kunderne betaler for,« siger Lars Banke.

Når det ekstra affald i klare saekke bliver tømt sammen med beholderne ved samme lejlighed, altså én tømningsga­ng, er det så ikke at ”snyde på vaegten” at sige, at kunderne får de tømninger, de betaler for?

»For skraldeman­den er der en ekstra arbejdsgan­g forbundet med at medtage én eller flere ekstra saekke, hvilket giver ekstraomko­stninger.«

Andre gør det samme

Ifølge Lars Banke har flere andre affaldssel­skaber valgt den samme praksis.

Han beklager situatione­n: »Vi er selvfølgel­ig kede af, at det ikke har vaeret muligt at tømme affaldsbeh­oldere som planlagt grundet de ekstremt vanskelige vejrforhol­d.«

Det koster folk 3.860 kr. om året at få tømt deres tre beholdere til restaffald/madaffald (tømmes hver anden uge), plast/mad- og drikkekart­oner og glas/metal (tømmes hver tredje uge) samt papir, pap og tekstilaff­ald (tømmes hver fjerde uge).

Som beskrevet i JP Aarhus forleden går der et stykke tid, før indsamling­en af affald når tilbage til normal drift.

»Vi gør, hvad vi kan, for at komme tilbage til normale tilstande hurtigst muligt, men forventer som varslet vanskeligt vejr nogen tid endnu, så indsamling­en vil ikke kunne vende tilbage til mere almindelig­e tilstande før nogen tid efter, at is og sne er vaek,« lød det fra Lars Banke i mandags.

Samme udsigt meddelte han for affaldet, der flere steder hober sig op ved de nedgravede beholdere i midtbyen.

Men her ser det bedre ud nu, oplyser genbrugsch­efen.

»Vi har med en stor indsats fra både skraldemae­nd og vores serviceper­sonale fået fjernet størstedel­en af affaldet i denne uge, og det ser nu vaesentlig­t bedre ud i midtbyen, end det gjorde i dagene lige efter snestormen.«

Der er ikke noget bestemt i lovgivning eller regulative­r, der gør, at man som kunde kan blive krediteret i tilfaelde af en manglende tømning. LARS BANKE, CHEF FOR GENBRUG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark