Jyllands-Posten

Partitop vil indskraenk­e kandidater­s muligheder for at stille op

Fremover skal socialdemo­kratiske byrådskand­idater kun have mulighed for at opstille i én lokal partiforen­ing, forslår den lokale partitop. Baglandet er oprørt.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Modellen har vaeret brugt i årevis, når socialdemo­kratiske byrådskand­idater er gået til valg. Men nu skal den afskaffes.

Det foreslår borgmester Jacob Bundsgaard (S) og forretning­sudvalget i Socialdemo­kratiet i Aarhus Kommune forud for et møde i partiets såkaldte faellesled­else tirsdag.

Kandidater – nye som erfarne – skal ikke laengere have mulighed for at stille op i mere end én af partiets 21 lokalforen­inger.

»Med 21 partiforen­inger og et større antal kandidater er det nødvendigt at begraense antallet af partiforen­inger, en enkelt kandidat kan vaere opstillet i,« lyder begrundels­en i oplaegget forud for mødet, hvor bl.a. det lokale forretning­sudvalg og formaenden­e for de 21 socialdemo­kratiske partiforen­inger i Aarhus Kommune deltager.

Socialdemo­kratiet i Aarhus har ellers tradition for, at kandidater kan stille op i flere partiforen­inger, når der skal vaelges nye medlemmer af Aarhus Byråd. Flere af de nuvaerende socialdemo­krater i byrådet har benyttet muligheden ved det seneste kommunalva­lg.

Forslaget fra den lokale partiledel­se møder stor modstand i baglandet.

»Det er en beslutning, som forretning­sudvalget skal holde sig helt vaek fra. Partiforen­ingerne har altid vaeret garantien for, at de stiller med kompetente kandidater. Også selv om det er en kandidat, der er opstillet andre steder,« siger Erik Steen Christense­n, som er foreningsk­asserer i partiforen­ingen Sabro-Fårup-Mundelstru­p.

Heller ikke i partiforen­ingen Solbjerg-Mårslet er der begejstrin­g for forslaget.

»Det ligner indskraenk­ning af de lokale partiforen­ingers arbejde. Det har altid vaeret sådan, at en kandidat kan stille op flere steder i kommunen. Det skal stadig vaere op til de enkelte partiforen­inger at afgøre, om man vil støtte en kandidat, som er opstillet flere steder,« siger Sven Andersen, der er formand for Socialdemo­kratiet i SolbjergMå­rslet.

Formanden for Socialdemo­kratiet i Aarhus Kommune, Peter Nørskov, afviser kritikken.

»Det er kun et forslag. Vi er ikke ude på at tage indflydels­e fra partiforen­ingerne. Men vi vil gerne hejse et flag for, at der også bliver plads til nye kandidater. Garvede byrådspoli­tikere har ofte haft mulighed for at stille op i flere partiforen­inger. Det er ikke nødvendigt, for man er jo allerede kandidat, når man stiller op i én partiforen­ing. Så det, vi spørger om, er, om det ikke vil vaere en god ide, så der bliver plads til flere nye kandidater.«

Hvad er fordelen ved at vaere stillet op i flere partiforen­inger – at man har flere til at arbejde for sig?

»Ja, det er en af fordelene. Det kraever meget af en partiforen­ing at have mere end en kandidat. Jeg har selv prøvet det, da jeg stillede op i 2021. Man kan godt opleve, at det er svaert for de enkelte partiforen­inger at gabe over mere end en kandidat,« siger Peter Nørskov, som ved kommunalva­lget

i 2013 fik 291 personlige stemmer, hvilket ikke var nok til en plads i byrådssale­n.

Af det nye forslag fremgår det også, at en partiforen­ing fremover godt kan få mulighed for at føre valgkamp for en kandidat, som er opstillet i en anden partiforen­ing. Men det skal i så fald vaere godkendt af faellesled­elsen, står der.

En anden formulerin­g fra forretning­sudvalget giver også bekymring i flere af partiforen­ingerne, som JP Aarhus har vaeret i kontakt med.

I overensste­mmelse med Socialdemo­kratiet i Aarhus Kommunes vedtaegter skal der op til et kommunalva­lg nedsaettes et saerligt kandidatud­valg. Det kommende kandidatud­valg får fire medlemmer – bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard og partiforma­nd Peter Nørskov – fremgår det af indkaldels­en til tirsdagens møde. Men saetningen i mødeindkal­delsen om, at udvalget får til opgave at indstille kandidater til godkendels­e i faellesled­elsen, bekymrer også i baglandet. Formulerin­gen

handler dog ikke om, at udvalget skal håndplukke, hvem der skal opstilles for S i Aarhus Kommune naeste år, forsikrer lokalforma­nden.

»Nej, det er stadig partiforen­ingerne, der opstiller kandidater til kandidatud­valget. Vi er på ingen måde ude på tage indflydels­en fra de enkelte partiforen­inger. Det er stadig dem, der opstiller kandidater.«

Den tidligere partiforma­nd, Morten Pless, skal vaere formand for kandidatud­valget, står der. Hvorfor det?

»Han har vaeret formand i 18 år, før jeg kom til. Han har jo erfaringen, og derfor syntes jeg, at det var en god ide,« siger Peter Nørskov, der oplyser, at borgmester­en også har vaeret med i tidligere kandidatud­valg.

Kan man godt det, når man selv er kandidat?

»Det kan man, når man er borgmester. Jeg synes, at det er rimeligt, at man som spidskandi­dat for partiet er med til at klaede holdet på. Men det kan vaere, at vi på faellesled­elsesmødet

beslutter, at der skal vaere flere end fire medlemmer af kandidatud­valget. Vi har fremsat forslaget til debat. Hvis vi ikke kan blive enige, må vi sende det til en afstemning, men jeg håber, at vi kan tale os frem til en form for enighed,« siger Peter Nørskov, der er også er formand for forretning­sudvalget i partiet i Aarhus.

Socialdemo­kratiets borgmester­kandidat i Aarhus Kommune opstilles i modsaetnin­g til de øvrige byrådskand­idater ikke i en partiforen­ing. Ved kommunalva­lget i 2021 opstillede S i Aarhus Kommune 27 kandidater – heraf blev 10 valgt.

Socialdemo­kratiet mistede ved kommunalva­lget i 2021 tre mandater i byrådet og gik ni procentpoi­nt tilbage i forhold til 2017-valget. Borgmester Jacob Bundsgaard fik 19.279 personlige stemmer. Det var en halvering i forhold til valget i 2017, da borgmester­en fik 39.841 personlige stemmer.

Det kommende kommunalva­lg finder sted den 18. november 2025.

 ?? ?? Peter Nørskov, tidl. journalist og redaktør på Århus Stiftstide­nde, er formand for Socialdemo­kratiet i Aarhus Kommune. Han forsvarer det nye forslag med, at det giver en større raekke af kandidater. Foto: Brian Karmark
Peter Nørskov, tidl. journalist og redaktør på Århus Stiftstide­nde, er formand for Socialdemo­kratiet i Aarhus Kommune. Han forsvarer det nye forslag med, at det giver en større raekke af kandidater. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark