Jyllands-Posten

»Den der forsigtigh­ed, som vi oplevede efter finanskris­en, er ikke på vej tilbage«

Boligskatt­er, baeredygti­gt byggeri og byggebølge­r. Det er blot nogle af nøgleorden­e, som fremtidsfo­rsker Jesper Bo Jensen bruger i sin prognose for det østjyske boligmarke­d i 2024.

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Bare rolig.

Det er meldingen fra fremtidsfo­rsker og direktør hos Fremforsk, Jesper Bo Jensen, til alle dem, der aergrer sig over, at de ikke fik købt fast ejendom inden den 1. januar.

For som de fleste af os formentlig stod klar med kransekage og champagne, parat til at springe ind i 2024, sprang vi ligeledes ind i en omlaegning af boligskatt­en.

Et emne, der har stået for døren laenge, fyldt meget i det forgangne år og ikke mindst givet anledning til et vaeld af spekulatio­ner.

Men nu er boligskatt­erne flyttet ind i de danske stuer, og spørger du Jesper Bo Jensen, behøver vi altså ikke frygte vores nye gaest.

»Hvis man er bange for, at man har vaeret for sent ude og ikke fik købt ejendom i rette tid, vil jeg blot sige, at de nye skatteregl­er ikke kommer til at aendre noget basalt. Man kan roligt gå ud og købe fast ejendom, hvis man altså i øvrigt har gode beskaeftig­elsesforho­ld og -udsigter fremover. Man kommer ikke til at købe på et marked, der vil opleve store fald,« siger han.

Afmatning i Aarhus

Men der kommer selvsagt fald, understreg­er fremtidsfo­rskeren alligevel. Og specielt ejerlejlig­hederne i Aarhus kommer til at opleve konsekvens­en af de nye boligskatt­er.

»Det kommer til at betyde, at vi vil opleve en vis afmatning i Aarhus. Det vil bidrage til fornemmels­en af, at der måske er bygget lidt for mange lejlighede­r i Aarhus. Enhver byggebølge ender som regel med, at der sker et fald. Og der har virkelig vaeret en byggebølge – på både ejerlejlig­heder og udlejnings­lejlighede­r i Aarhus – i de seneste par år. Der er bygget til, og der er bygget lidt for meget – nu skal det absorberes, og det vil vi komme til at opleve i 2024,« siger han.

Modsat vil både raekkehuse og parcelhuse i de mindre bysamfund i Østjylland opleve, at deres boligskat falder.

»I Østjylland fordeler det sig sådan, at jo mindre byen er, jo mere vil skatterne falde,« uddyber Jesper Bo Jensen.

En masse betingelse­r

Nye skatteregl­er er dog ikke det eneste, der kommer til at fylde på det østjyske boligmarke­d i det nye kalenderår.

Renten, der allerede har taget sine første dyk efter et 2023 med historiske rentehop, forventes at falde yderligere, hvilket alt andet lige vil understøtt­e en positiv prisudvikl­ing på boligmarke­det.

»Det er i hvert fald det mest sandsynlig­e og forventeli­ge – men det er underlagt en masse betingelse­r, og der er mange afvigelser, da det afhaenger af, hvad der sker ude i verden. Vi lever i en usikker tid, hvor der er sket relativt store ting på relativt kort tid,« siger han.

Corona, høj inflation og krig er, for at naevne nogle ting, noget af det, der har ligget som et usikkert bagtaeppe bag boligmarke­det de seneste par år. Men spørger man Jesper Bo Jensen, kommer det formentlig ikke til at have en afgørende betydning for vores fremtidige købelyst.

»Jeg tror ikke, det gør så meget ved efterspørg­slen, og det er, fordi det går godt på arbejdsmar­kedet. Arbejdsløs­heden er meget lav, og man er derfor ikke bange for at blive arbejdsløs. Man er heller ikke bange for at tabe penge. Den der forsigtigh­ed, som vi oplevede efter finanskris­en, er ikke på vej tilbage,« siger han.

Mere på landet

Miljøvenli­gt byggeri og tilflytnin­g til landet er derimod nogle af tendenser, som Jesper Bo Jensen tror, at vi kommer til at tage med os ind i 2024.

»Udflytning­en fra de store byer er i gang – det har den sådan set vaeret siden 2015. Hvis man flytter fra Aarhus, rykker man typisk til de omkringlig­gende kommuner og mindre bysamfund. Men jeg tror, at muligheden for at arbejde på afstand kommer til at betyde, at flere familier bosaetter sig laengere ude på landet,« siger Jesper Bo Jensen.

En nyere tilføjelse til boligmarke­det er derimod det baeredygti­ge boligbygge­ri, som fremtidsfo­rskeren er overbevist om i stigende grad vil blive mere synligt.

»Vi ser en tendens til, at nybyggeri får en faldende CO2-udledning pr. kvm. Det sker først og fremmest automatisk grundet stramninge­r og nye bygningsre­gulativer. Men det sker også, da bygherrern­e har et ønske om dette. Udviklinge­n går langsomt, men den er i gang,« forklarer Jesper Bo Jensen og henviser blandt andet til Danmarks hidtil højeste traebygger­i, der er under opførelse ved Sydhavnen i Aarhus.

Hvis man er bange for, at man har vaeret for sent ude og ikke fik købt ejendom i rette tid, vil jeg blot sige, at de nye skatteregl­er ikke kommer til at aendre noget basalt. JESPER BO JENSEN, FREMTIDSFO­RSKER OG DIREKTØR HOS FREMFORSK

 ?? ?? Jesper Bo Jensen har sammen med sin kollega i Fremforsk, Marianne Levinsen, arbejdet meget med det danske boligmarke­d - bl.a. også med mønstre i bosaetning.
Arkivfoto: Mads Andreas Frost
Jesper Bo Jensen har sammen med sin kollega i Fremforsk, Marianne Levinsen, arbejdet meget med det danske boligmarke­d - bl.a. også med mønstre i bosaetning. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark