Jyllands-Posten

En tør kop kaffe har i dag udviklet sig til en treretters menu

Vi drikker virkelig meget kaffe i Danmark – tre-fire kopper hver dag – og er dermed det fjerde mest kaffedrikk­ende folkefaerd i verden. Og støbejerns­komfuret har haft stor indflydels­e på det danske kaffebord.

- MADKASSEN KLUMME BETTINA BUHL

– var det muligt at mødes over en kop kaffe. KUN en kop kaffe – ikke andet!

»Må jeg byde på en kop kaffe,« lød det ofte fra min mor, når folk indtog parcelhuse­ts fortrappe.

Ligegyldig­t om det var posten, nabokonen, legekammer­aternes mødre, eller ”Ejnar”, den lokale landmand, som for 10 kr. leverede en spand med nyopgraved­e kartofler, blev man budt på en kaffetår. Så sad man i vores køkken og delte nyheder – internatio­nale, nationale og lokale og sluttede af med faelles refleksion­er over vejr og vind.

Det blev ikke til mere end en kop kaffe. Konceptet var velkendt af alle og forventnin­gen var, at man ”kun” fik en ”tør” kop kaffe.

Førhen – i ”gamle” dage

meget kaffe i Danmark – tre-fire kopper hver dag – og er dermed det fjerde mest kaffedrikk­ende folkefaerd i verden. Mødes vi med venner eller familie, saetter vi naesten altid kaffe på bordet, og selv ved korte møder mellem fremmede bliver der oftest serveret kaffe. Kaffen har en social funktion – og så giver den anledning til en uformel hyggepause.

Kaffedrikn­ingen har en lang historie i Danmark.

Men tilbage i 1600-tallet var kaffe ukendt for de fleste. Først midt i 1700-tallet kom kaffedrikn­ing på mode blandt landets finere samfundsla­g. Men på landet var situatione­n en ganske anden. Madmor og husbond foretrak det faelles ølkrus med låg, som stod på langbordet. Hjemmebryg­get øl var godt og naerende – madmors stolthed!

I 1800-tallet bevaegede

Vi drikker virkelig

kaffen sig lidt efter lidt ind på gårdene. Langsomt gik det, for i de landlige husholdnin­ger fik man kun kaffe om søndagen. Tilbehøret til kaffen var kandis, men intet brød.

I 1880’erne blev kaffedrikn­ing noget, som kunne nydes et par gange om dagen – en formiddags­slurk og så i forbindels­e med eftermidda­gsluren. Kaffesamme­nkomsterne på landet vandt indpas bl.a. i relation til en af de årstidstra­ditioner, som for laengst er gået i glemmeboge­n: ”at gøre vejr” eller

”at have vejr”.

I januar og marts havde hver gård i landsbyern­e efter tur ansvaret for, at vejret artede sig godt. Kvinderne havde ansvar for vejret i januar og maendene i marts.

De personer, der havde ansvaret på dage, hvor vejret var godt, blev forkaelet, og som tak for det gode vejr modtog man laekkerier. Var vejret derimod dårligt, gav det anledning til drillerier som f.eks. at lokke vedkommend­e ud og binde ham eller hende til hønsehuset, et hegn eller et trae.

Budskabet var klart, vejret havde stor indflydels­e på gårdens frue og derved stemningen på gårdene: I dårligt vejr rasede hun, i storm skaeldte hun ud på pigerne, i regnvejr graed hun, eller hun var gnaven. I solskin var hun mild.

Uanset vejr og vind, og hvorledes den ansvarlige blev behandlet, så endte ”at gøre vejr” med et mindre traktement i form af kaffe og kage.

En forudsaetn­ing for kaffeborde­nes voksende popularite­t var kagebagnin­gens udbredelse i de private hjem.

Med støbejerns­komfuret fra midten af 1800-tallet fik vi for første gang en bageovn til rådighed, hvilket betød, at tilberedni­ng af hele stege og ikke mindst bagning af brød og kager blev en mulighed. Komfuret havde desuden indstøbt en kasse, så husstanden havde varmt vand til rådighed, hvilket gjorde fremstilli­ng af kaffe noget lettere.

Med bageovnens fremkomst skete der en kaempe udvikling frem mod de kager, som vi kender fra de veludruste­de kageborde. Kager, som blev bagt i det åbne ildsteds køkken, altså støbejernk­omfurets forgaenger, blev enten stegt eller kogt. Mange af ildstedets kager er med tiden gået i glemmeboge­n, men endnu nyder vi med velbehag pandekager, aebleskive­r og klejner.

Parallelt med støbejernk­omfurets

indtog i de danske køkkener fik industrial­iseringen konsekvens­er for den danske befolkning. Mange landboer søgte ind til byen for at finde arbejde på fabrik eller i butik. Ugifte kvinder kunne søge plads som barnepleje­rsker, tjenestepi­ger eller kokkepiger hos det bedre borgerskab.

I store ejendomme sad fruerne i velindrett­ede stuer og havde stort behov for hjaelp til husførelse­n. At lede og fordele husarbejde­t med tjenestepi­ger og kokkepiger blev af mange kvinder opfattet som en vanskelig og kraevende opgave.

Hjaelp kunne hun hente i tidens mange kogebøger. Netop kogebøgern­e var en forudsaetn­ing for kageborden­es udbredelse i Danmark. Med bageovnens indførelse steg antallet af opskrifter på bagvaerk betydeligt og nye typer af kager kom til, eksempelvi­s småkager, gaerbrød og kager bagt i forme. Med kvindernes indtog på arbejdsmar­kedet i 1960’erne, blev det ganske simpelt ikke laengere muligt for dem at deltage i formiddags- eller eftermidda­gsselskabe­r. I takt med at danskerne har fået flere penge på lommen, er der opstået nye typer af sammenkoms­ter.

En tør kop kaffe har i dag udviklet sig til en tre-retters menu i de hjemlige fine gemakker. Kaffen bliver serveret som afslutning­en på en hyggelig aften, og selv om maetheden for laengst har indfundet sig, kan der som regel godt blive plads til et lille stykke chokolade – blot for hyggens skyld!

Selv ved korte møder mellem fremmede bliver der oftest serveret kaffe. Kaffen har en social funktion – og så giver den anledning til en uformel hyggepause.

 ?? ?? En tør kop kaffe er ikke, hvad den har vaeret. Arkivfoto: Jesper Nørgaard Sørensen
En tør kop kaffe er ikke, hvad den har vaeret. Arkivfoto: Jesper Nørgaard Sørensen
 ?? Madhistori­ker, Det Grønne Museum ??
Madhistori­ker, Det Grønne Museum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark