Jyllands-Posten

Jeg har set den anden side af sundhedsva­esenet. Og min taknemmeli­ghed er stor

Det kan godt vaere, at kraeftpakk­eforløbene tager mange ressourcer. Men idéen med tvaergåend­e samarbejde i faste rammer er en grundlaegg­ende god idé.

- CLAUS RUDE Direktør

Hvor skal man begynde? Brok over sygehusvae­snet i Danmark, Cavlingpri­ser til historier om skandaleaf­delinger på AUH. Det er det negative, vi kender fra pressen og tv. Nej, der er en anden side.

En side af sygehusvae­snet der hedder kraeftpakk­er. En genial idé, som ikke kun skyldes en påstået staerk patientfor­ening og nogle lovkrav med tidsfriste­r.

Resultatet af kraeftpakk­erne er blevet et koordinere­t forløb, som bare fungerer.

Jeg har lige vaeret gennem et forløb, som det hedder. Startende med en praktisere­nde laege, der havde mistanke om kraeft i halsen, og en speciallae­ge der samme dag havde samme mistanke og tre dage efter kører kraeftpakk­en med undersøgel­ser på AUH, biopsi, scanninger, blodprøver, samtaler naesten hver dag.

Der bliver lavet maske for, at hovedet er stationaer­t ved hver strålebeha­ndling. Den ene aftale følger den anden som fod i hose på tvaers af afdelinger og specialer. Her er ingen faggraense­problemer. Tidsmaessi­gt haenger de forskelle aftaler sammen som perler på en snor.

Der bliver fortalt, der bliver lyttet, alt bliver gennemgået og fristerne to gange 14 dage bliver mere end overholdt. For nogle går det naesten for hurtigt, da man mentalt naesten ikke kan følge med. Men tiden er en vigtig faktor.

Der bliver lavet program med 33 strålingsb­ehandlinge­r, seks dage om ugen, hver uge laegesamta­le omkring eventuelle opståede spørgsmål eller gentagelse af tidligere givet viden. Hver uge har sin faste plan, som kan følges på app’en Mine Aftaler.

Og så er der det fantastisk­e personale, som står for den daglige strålebeha­ndling. De lytter, hjaelper og er omsorgsful­de i ordets oprindelig­e forstand. De sørger for laegebista­nd, hvis der er behov for medicin. De fortjener en kaempe ros. De taber ikke tråden på trods af ca. 15 patienter pr. dag i samme rutine. Imponerend­e. De er cool, selv når det aldrende apparatur driller, og man er nødt til at bruge nødplaner.

På helligdage, hvor der ikke er daglig kontakt, er der et telefonnum­mer, man kan kontakte med personale, der kan tage stilling til dit problem eller sørge for, at du inden for meget kort tid bliver kontaktet, hvis de ikke lige har svaret eller kompetence­n.

Det kan godt vaere, at kraeftpakk­eforløbene tager mange ressourcer, og at ikke alle kraeftsygd­omme haster lige meget, og der er plads til justeringe­r på tidsfriste­rne. Men idéen med tvaergåend­e samarbejde i faste rammer er en grundlaegg­ende god idé.

Min taknemligh­ed er stor.

 ?? ?? Det fantastisk­e personale lytter, hjaelper og er omsorgsful­dt i ordets oprindelig­e forstand. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Det fantastisk­e personale lytter, hjaelper og er omsorgsful­dt i ordets oprindelig­e forstand. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark