Jyllands-Posten

5.000 traktorer blokerede Berlins gader

De tyske landmaend er utilfredse med, at regeringen vil skaere i de statslige tilskud til landbruget.

-

De befaerdede veje omkring Brandenbur­ger Tor i det centrale Berlin var mandag blokeret at utilfredse landmaend og deres traktorer.

Flere end 5.000 traktorer fyldte gaderne i den tyske hovedstad som afslutning på en ugelang demonstrat­ion mod planlagte nedskaerin­ger i de statslige tilskud til landbruget.

Finansmini­ster Christian Lindner forsøgte ellers mandag at daempe gemytterne ved at sige, at nedskaerin­gerne handler om, »hvordan vi kan komme ud af en svaer situation sammen«.

Meldingen kom, samtidig med at de seneste tal for Tysklands bruttonati­onalproduk­t (bnp) blev offentligg­jort. Opgørelsen viste, at den tyske økonomi sidste år skrumpede med 0,3 pct.

Men finansmini­sterens argumentat­ion mødte ikke megen forståelse i raekkerne af traktorer i Berlin. Her buhede landmaende­ne, råbte ”løgner” og gav udtryk for, at de vil have regeringen til at gå af.

»Jeg mener, at regeringen er nødt til at gå af. Den er ikke laengere i stand til at lede os,« sagde landmanden og maelkeprod­ucenten Paul Brzezinski.

Demonstrat­ionerne mod regeringen­s spareplane­r begyndte mandag den 8. januar.

Ifølge Tyske Landsmaend­s Sammenslut­ning (DBV) har i alt 100.000 traktorer deltaget i demonstrat­ionerne den seneste uge på tvaers af Tyskland.

Rabat på afgifter

Protestern­e har fået den tyske regering med forbundska­nsler Olaf Scholz i spidsen til delvist at traekke nogle af planerne om nedskaerin­ger tilbage. Bl.a. har regeringen lovet at genindføre en rabat på afgifter, der pålaegges køretøjer, samt at udfase statslige tilskud til diesel over en årraekke i stedet for at fjerne tilskudden­e øjeblikkel­igt.

Men landmaende­ne mener ikke, at tiltagene går langt nok. De opfordrer regeringen til at droppe alle planer om at skaere i tilskud til landbruget.

»Det handler ikke bare om de seneste nedskaerin­ger. De var simpelthen bare strået, der fik kamelens ryg til at knaekke,« lød det fra landmand Hendrik Pferdmenge­s fra Hannover.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark