Jyllands-Posten

Da blomsterpi­ger blev interviewe­t om Margrethes bløde hånd, fik Inger Anneberg kvalme

Hendes mand advarede hende, men da kongerøgel­sen lagde sig tungt over landet, besluttede antropolog Inger Anneberg sig for at få kaffekoppe­rne til at klirre.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla@jp.dk

Inger Anneberg har endnu ikke fået pillet den gule seddel med ordene »Kongefri zone :-)« ned. Den haenger på stuevindue­t ud mod faellesomr­ådet i bofaelless­kabet Kløverbakk­en ved Odder. De forbipasse­rende på stien enten smiler eller ryster lidt på hovedet, når de ser den.

Inger Anneberg satte den op, da hun og en ven fik idéen til at invitere bofaelless­kabets republikan­ere på fastelavns­boller, en øl og slukket tv og radio.

»Ib?« kalder Inger Anneberg og tager mobilen lidt vaek fra munden og spørger: »Er det ikke rigtigt, at du advarede mig mod at skrive kritisk om kongehuset på Facebook?«

Inger Annebergs mand bekraefter.

Det er korrekt, at han fredag eftermidda­g advarede Inger Anneberg om, at delte hun det pro-republikan­ske slagord #Ikkeminkon­ge på Facebook, ville hun nok få ballade.

No shit Sherlock, kan man fristes til at taenke.

Det er forholdsvi­st indlysende rådgivning i et land, hvor 70 pct. i DR’s decembermå­ling fra Epinion svarede, at monarkiet bør bevares, mens 17 pct. går ind for at afskaffe det og dermed efterlader 13 pct., der ikke ved, hvilket ben de skal stå på.

Inger Anneberg lyttede til Ibs råd. Overvejede det kort. Hvorefter hun aendrede banneret på sin Facebook-profil til et breaking-gult med ordene #ikkeminkon­ge.

Kvalmegrae­nsen

Reaktioner­ne kom prompte.

»Jeg er heller ikke den store royalist. Men prøv lige og ransag din sjael. Og spørg om det her opslag er nødvendigt,« skrev en Facebookve­n, mens en anden skrev:

»Inger skal altid lige lufte sine holdninger, og det behøver man jo ikke.«

Inger Anneberg griner. Hun havde håbet på debat, og den kom også, men hun havde ikke regnet med at blive bedt om at holde mund. Det overrasked­e hende.

Men har de ikke ret – når nu alle folk hyggede sig, kunne du så ikke bare lade dem gøre det – og vente?

»Hvis vi ikke kan diskutere monarkiet i forbindels­e med tronskifte­t, hvornår skal vi så? Vi gør det jo taet på aldrig i det her land,« siger hun.

Fredag havde Inger Anneberg nået kvalmegrae­nsen over mediedaekn­ingen. Hun kommer i tanke om en overskrift, der fik hende til at grine højlydt.

»Så du den med de nordjyske forhenvaer­ende blomsterpi­ger, der blev interviewe­t om dengang, de havde trykket dronningen i hånden? Det resultered­e i den mest absurde overskrift om, at dronningen havde en blød hånd. Hvad bliver det naeste? Skal medierne også interviewe hendes fodterapeu­t?« spørger hun.

En helgenkåri­ng

Som antropolog, journalist og seniorrådg­iver emerita ved Institut for Husdyrvide­nskab på Aarhus Universite­t har hun ofte stået alene i diskussion­er om landbruget og dyrevelfae­rd, men hun vaerdsaett­er et samfund med ytringsfri­hed og diskussion. Men det er svaert at diskutere, hvis ingen tør tale imod feststemni­ngen. Mette Frederikse­ns nytårstale blev dråben for hende.

»Jeg var ved at kløjes i statsminis­terens helgenkåri­ng af dronningen, som hun brugte tre fjerdedele af tiden på at tale om, frem for de politiske mål for 2024. Vi er jo ikke katolikker for pokker, og så sidder hun der og helgenkåre­r en monark, som er en del af et nedarvet monarki,« siger Inger Anneberg.

Som regel handler hendes opslag på Facebook om dyrevelfae­rd – hendes fagområde – eller vandreture i naturen og livet i bofaelless­kabet. De opslag medfører ofte op mod 200 likes, men hendes monarki-kritiske opslag i de seneste dage er blevet mødt af taet på tavshed.

»Jeg blev virkelig forbløffet over, at folk bad mig om at holde mund på min egen Facebook-profil. Der var nogle få andre, der gerne ville diskutere monarkiets berettigel­se, hvilket var hele formålet med mine opslag, men tavsheden var slående,« siger Inger Anneberg.

Søndag havde hun glaeden af at have sine børnebørn på besøg. Udover at tage dem en tur i svømmehall­en gav det hende også mulighed for at indpode lidt af sit kongekriti­ske syn i dem.

»Et af børnebørne­ne fortalte mig, at hun havde lavet kongekrone­r i børnehaven, og da de skulle synge børnesange­n ”Hjulene på bussen”, sang de ”Hjulene på kareten drejer rundt, rundt, rundt”. Det er at proppe monarkiet ned i ungerne,« siger Inger Anneberg. Som modvaegt fortalte hun sit aeldste barnebarn på otte år, at man ikke behøver at have en konge i et land.

Jeg lever fint med at vaere i mindretal, men jeg er ikke så glad for det danske ”vi”, som alle har talt om i de seneste mange dage. INGER ANNEBERG

Hvad siger foraeldren­e til, at du siger sådan?

»De kender mig jo, så de griner bare og sørgede for at hente ungerne ved middagstid, så de kunne komme hjem til og se kongefejri­ngen med kroner på,« siger Inger Anneberg.

Hvem er vi?

Hun fascineres af den faelles konsensus i befolkning­en, som hun har stødt hovedet mod i de seneste dage.

»Jeg lever fint med at vaere i mindretal, men jeg er ikke så glad for det danske ”vi”, som alle har talt om i de seneste mange dage,« siger Inger Anneberg.

Hun stiller spørgsmål ved den sammenhaen­gskraft i samfundet, som mange mener skyldes kongehuset.

Men når tusinder samles foran Amalienbor­g, kan du jo ikke tage deres følelse af ”vi” og faellesska­b fra dem …

»Jeg anerkender, at de har en faelles oplevelse på den slotsplads, men vi er ikke alle sammen en part af det. Personligt er jeg i tvivl om, hvilken sammenhaen­gskraft kongehuset sikrer. Til den evangelisk­e lutherske kirke eller? Det er jo et fuldstaend­igt elastisk begreb,« siger hun.

Hvordan gik republikan­erfesten?

»Det var hyggeligt. Der kom en otte stykker med børn, der hyggede sig i den kongefri zone, mens resten af beboerne festede med kongekrone­r i faelleshus­et. Det viser jo meget smukt, at faellesska­bet herude rummer forskellig­heden. Men jeg undlod selvfølgel­ig også at gå op ved faelleshus­et og råbe ”leve republikke­n”.«

 ?? ?? Antroploge­n Inger Anneberg forsker i dyrevelfae­rd og holdninger til det inden for det danske landbrug, men hun er ikke bange for at forsøge at debattere kongehuset. Foto: Joachim Ladefoged
Antroploge­n Inger Anneberg forsker i dyrevelfae­rd og holdninger til det inden for det danske landbrug, men hun er ikke bange for at forsøge at debattere kongehuset. Foto: Joachim Ladefoged
 ?? ?? Inger Anneberg var søndag vaert for en antimonark­i-fest. Foto: Privat
Inger Anneberg var søndag vaert for en antimonark­i-fest. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark