Jyllands-Posten

Kongens ord til Folketinge­t: Vil vinde folkets tillid

Folketinge­t markerede mandag tronskifte­t, som fandt sted søndag, da dronning Margrethe abdicerede.

-

Det er det nye kongepars håb at levere en indsats for hele Rigsfaelle­sskabet og »vinde folkets tillid«.

Det sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n blandt andet i en mundtlig meddelelse fra kong Frederik X til Folketinge­t.

»Sammen med dronning Mary vil vi laegge alle vores kraefter i at tjene hele det danske kongerige i al tid, vi bliver givet. Det er vort håb, at det må lykkedes os at yde en indsats til gavn for hele Rigsfaelle­sskabet og at vinde folkets tillid,« sagde statsminis­ter i Folketings­salen, der var propfyldt med folketings­medlemmer og inviterede gaester.

Kongen tilføjede, at hans arbejde som konge begynder med vished om, at han sammen med Folketinge­t vil arbejde for kongeriget­s bedste.

Det var statsminis­teren, som leverede kongens ord til Folketinge­t, da det er en tradition, at kun folketings­medlemmer taler fra Folketinge­ts talerstol.

Den kongelige familie, heriblandt dronning Margrethe, deltog også i Folketinge­ts markering af tronskifte­t.

Dronning Margrethe abdicerede søndag, efter at hun havde meddelt det i sin nytårstale. Hun fik 52 år som Danmarks monark.

Netop dronningen fik også ord med på vejen af den nye konge. Men altså via statsminis­teren fra Folketinge­ts talerstol.

»Vi skylder dronningen taknemmeli­ghed for med al sin flid at have forfulgt sit livs mål laengere end nogen anden regent før hende. Vi har nu i overensste­mmelse med Danmarks Riges Grundlov og tronfølgel­oven overtaget det ansvarsful­de kald som Danmarks konge. Det er en opgave, som vi vil gøre vort yderste for at løfte,« lød det.

Inden kongens ord til Folketinge­t kom Frederikse­n selv med sine egne ord om kongeparre­t og dronning Margrethe.

Hun kaldte kongen for en samlende figur. Ikke kun for Danmark, men for hele kongeriget.

»At vaere regent er et ensomt hverv. Som kongen selv har sagt det: ”Roret, det har man alene”. Det er vilkårene. Men kongen har en uvurderlig støtte i sin hustru. Flittige, begavede og saerdeles afholdte dronning Mary, sagde Mette Frederikse­n.

 ?? ?? Kong Frederik X ved folketings­salen sammen med tingets formand, Søren Gade (V). Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Kong Frederik X ved folketings­salen sammen med tingets formand, Søren Gade (V). Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark