Jyllands-Posten

John Eriksens fødegård kan i vaerste fald ende på bunden af en sø

Efter nye rekorder taler eksperter nu om at aendre danmarksko­rtet, opgive indvundet land og lade moser og vådområder genopstå.

- LARS FROM KLAUS DOHM CASPER DALHOFF Fotograf lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk casper.dalhoff@jp.dk

På en gård lidt uden for Grenaa bor John Eriksen, som hans familie har gjort i over 100 år. Han mener, at livet her er »formidabel­t«, men det er langtfra sikkert, at familietra­ditionen kan fortsaette. For en ny våd virkelighe­d truer. Den kan i yderste konsekvens føre til, at gården ender med at ligge på bunden af en sø.

Nye rekorder i januar illustrere­r, hvordan naturen og også titusindvi­s af andre danskeres liv kan blive forandret.

Og at danmarksko­rtet må tegnes om. Det er i hvert fald, hvad eksperter mener bør overvejes seriøst.

John Eriksen har lige nu vand i kaelderen, ligesom en del af hans marker står under vand.

Gården Naesgård ligger i den østlige ende af det område, der indtil 1872 hed Kolindsund. Her lå en 2.500 hektar stor sø, der var hele 25 km lang. Kolindsund blev tørlagt i perioden fra 1872 til 1880, og arealerne blev solgt til private landmaend i 1921, hvor også John Eriksens familie købte.

Selv om højtståend­e grundvand normalt ikke er et stort problem her på gården, er det i år gået helt galt.

»Grundvande­t har ikke stået så højt som nu i de 30 år, jeg har drevet gården,« fortaeller John Eriksen.

Der har gennem årene vaeret både tørre og våde perioder, men et mere ekstremt klima har gjort det svaerere at drive landbrug ifølge John Eriksen.

»Det er anderledes, end det har vaeret tidligere. Det højtståend­e grundvand er dog ikke noget, jeg ligger søvnløs over,« lyder det videre.

Det burde han måske gøre.

Nye målinger fra Geus, De Nationale Geologiske Undersøgel­ser for Danmark og Grønland, viser, at man i hele Danmark aldrig før har målt så højt grundvand som i begyndelse­n af januar. Geus konstatere­r, at »baegeret flød over« efter stormen Pia.

Ifølge professor Simon Stisen fra Geus er det en naturlig følge af, at 2023 endte med at blive det suveraent vådeste år nogensinde målt i landet.

Højtståend­e grundvand og udsigten til, at vi ifølge klimaekspe­rter formentlig får endnu mere nedbør, får vandselska­bernes forening, Danva, på banen. Danva peger på, at man bør overveje at lade nogle af de områder, der tidligere er blevet tømt for vand og omdannet til landbrugsj­ord, blive oversvømme­t igen.

Omkostning­erne til øget draening og pumpning vil nemlig blive store i fremtiden i et område som Kolindsund.

»Samfundsøk­onomisk vil det give mening at tage nogle af de her arealer ud, fordi der efterhånde­n skal pumpes og draenes så meget, at det ikke vil give noget overskud,« siger seniorkons­ulent Claus Vangsgård fra Danva.

Han mener, at man generelt bør genovervej­e nogle af de områder, der gennem årene er blevet draenet og indvundet.

Ud over Kolindsund peger Claus Vangsgård også på dele af Lolland, hvor en del af øen ligger under havets overflade, som et område, man kunne overveje at lade oversvømme igen. Ud over et utal af tidligere våde områder isaer i Jylland.

»Hvis man tog fat i de gamle generalsta­bskort, ville man se, at op mod halvdelen af Jylland har vaeret våde enge, moser eller vandhuller, som er blevet draenet. Hvis man gør det, vil det virkelig aendre det danske landskab,« konstatere­r Claus Vangsgård, der også mener, at byområder vil blive berørt.

Hos Geus er professor Simon Stisen ikke i tvivl om, at Danmark lige nu er utrolig presset af højtståend­e grundvand.

»Det er en ekstrem situation, vi står i. Vi ser, at grundvande­t står højere, end vi nogensinde har målt før. Saerlig hårdt ramt er Nordsjaell­and, Østjylland og Djursland, mens også Lolland er ramt af store maengder nedbør,« siger Simon Stisen.

Han peger på Tinglev i Sønderjyll­and som et saerlig hårdt ramt område. Her stod grundvande­t ved årets start 3 cm under overfladen mod normalt på denne årstid ca. 30-50 cm.

»Højtståend­e grundvand er en voksende problemsti­lling. Vi ser en effekt af klimaforan­dringerne, som vokser år efter år. Vi vil derfor have udfordring­erne mange år frem i tiden og er nødt til at forholde os til dem,« konstatere­r Simon Stisen.

Ifølge Claus Vangsgård har mange områder omkring Tinglev tidligere vaeret mose, og tanken om at føre disse områder tilbage til en mere våd tilstand er ikke så fjern.

Både vådt og tørt

John Eriksen er enig i, at klimaet har aendret sig de senere år. Han påpeger dog samtidig, at tingene konstant har aendret sig i området omkring Kolindsund. Det har ofte skiftet mellem tørt og vådt.

Han kan således naevne år som 1968-69, hvor det var meget vådt i området, og pege på nogle år midt i 1970’erne, hvor det var ekstremt tørt, mens hele området igen blev oversvømme­t i 1981. Senest var der voldsom tørke i 2018 – en tørke, det ifølge ham tog flere år at få rettet op på. Så sent som i foråret 2023 manglede der vand til planterne på marken, fortaeller han.

»Men når der er syndflod, så får vi problemer før alle andre, fordi vi ligger fra 0 til 3,5 meter under havets overflade,« konstatere­r John Eriksen.

Han peger samtidig på kanalerne, der fjerner vandet fra Kolindsund og reelt afvander naesten tre fjerdedele af Djursland – i alt 475 kvadratkil­ometer – som noget af forklaring­en på, at der lige nu er så meget vand i området

»Når det regner så meget som i 2023, så ender vandet jo de laveste steder,« siger John Eriksen.

Sne kan også vaere en gyser

Det maerker man mange steder i Danmark. De seneste 30 år er grundvande­t steget mere end en meter, og det kombineret med masser af vand i åerne har en raekke forskellig­e konsekvens­er hos helt almindelig­e danskere mange steder i landet.

Geus har lavet et kort, der viser et mørkeblåt kort med ”ekstremt høj” grundvands­stand mange steder.

Lolland er f.eks. ramt af store oversvømme­lser efter den megen regn i begyndelse­n af året. Her har Geus f.eks. også registrere­t en rekord i Bregneholt. Aldrig tidligere har måleren dér registrere­t grundvande­t blot 45 cm under terraen, hvilket Geus kategorise­rer som ekstremt højt.

I Aabenraa i Sønderjyll­and skriver forsynings­selskabet Arwos på dets hjemmeside, at »den megen nedbør betyder, at jorden er

maettet, og grundvande­t stiger. Det giver udfordring­er i kloakken i Bylderup-Bov/Rens, hvor vi har indsat gylletrans­portere til at tømme kloakken, så vi kan opretholde driften. Desvaerre er det uundgåelig­t, at nogle forbrugere i området vil opleve vand i kaeldre.«

Forklaring­en er, at den høje grundvands­stand gør, at vand traenger ind i kloakken. Ifølge flere medier opfordrede Arwos for mere end en uge siden direkte borgerne i Bylderup-Bov til at minimere deres vandforbru­g. Det er bedst at undgå tøjvask og at skylle ud efter tisseture, lød det.

Gårdejer vil kompensere­s

Når der på én gang falder megen sne, som for nylig i Østjylland, giver det også bekymring. Hvis sneen smelter for hurtigt, kan det ifølge Morten Lauge Fejerskov, ekspertise­chef for vandløb og overfladev­and ved rådgivning­sfirmaet Niras, føre til oversvømme­lser. F.eks. omkring Gudenå, hvor vandstande­n i januar allerede er høj – samt yderligere stigninger i grundvande­t. Det skyldes, at jorden i forvejen er fyldt med vand.

Risikoen er en situation i f.eks. Silkeborg som i 2020. Her blev byen ramt af historiske oversvømme­lser, og vand traengte ind i mange huse.

»Det vaerste, der kan ske, er, at temperatur­en stiger 10 grader, og at det begynder at regne. Så er helvede løs. Så kommer det til at gå rimeligt galt,« siger han.

Ifølge ham kan Danva nok have ret i, at de grundvands­afhaengige naturtyper som moser, enge og vaeld vil opleve fremgang. Et vaeld er et område, hvor grundvand pibler frem af jorden, f.eks ved foden af skråninger.

Det vil give god mening at give disse naturtyper mere plads, da de kan hjaelpe med at magasinere vandet. Samfundet skal tilpasse sig og vaere indstillet på at give mere plads til den våde natur. Derfor skal bolig- og erhvervsud­vikling i områder, der vil praeges af høj vandstand og risiko for oversvømme­lse, nok undgås, mener han.

»Der vil vaere en naturgevin­st ved at ”lytte” til naturen og de aendrede mønstre, vi ser nu og kigger ind i. Vi skal som samfund laere at tilpasse os det aendrede klima og de aendrede forhold. Dette er en massiv omvaeltnin­g, fordi vi indtil nu har kunnet konstruere og pumpe os ud af problemern­e – det kan vi stadig, men det bliver pokkers

dyrt,« forklarer Morten Lauge Fejerskov.

De seneste måneder har der vaeret talt meget om, at nogle af de lavtliggen­de landbrugso­mråder skal tages ud af drift, fordi man derved kan forhindre en større udledning af drivhusgas­ser – og på den måde bidrage til, at Danmark kan overholde klimaløfte­rne. I den forbindels­e har der isaer vaeret talt om at tage lavbundsjo­rder og marginaljo­rder ud.

I Kolindsund er John Eriksen helt på det rene med, at hans fødegård også kan komme i søgelyset og i vaerste fald kan ende på bunden af en sø, hvis man vaelger at stoppe pumperne, fjerne draenrøren­e og lade Kolindsund blive til en sø igen.

»Nu skal vi have taget en masse landbrugsj­ord ud af drift, og man spørger derfor om, hvorvidt man skal putte vand i Kolindsund igen og på den måde redde hele Djursland. Og man kan få alt det jord taget ud, man vil – det kraever blot, at ejerne bliver holdt skadesløse. Hvis man kommer med en pose penge, der er stor nok, så kan man få det ordnet på en formiddag,« lyder hans besked til de politikere, der lige nu har travlt med at tage landbrugsj­ord ud af drift.

 ?? ??
 ?? ?? John Eriksen er glad, hvor han bor. Men også parat til at flytte om nødvendigt.
John Eriksen er glad, hvor han bor. Men også parat til at flytte om nødvendigt.
 ?? ??
 ?? ?? På Djursland, bor John Secher Eriksen midt i Kolindsund, der tidligere var hav.
På Djursland, bor John Secher Eriksen midt i Kolindsund, der tidligere var hav.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark