Jyllands-Posten

Xi Jinping gennemføre­r udrensning­er i militaeret

Amerikansk­e analytiker­e vurderer, at korruption kan have sat Kinas militaere kapacitet tilbage.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Det mest opsigtsvae­kkende var ikke det store antal straffede – om end det er stort – eller løftet om en forstaerke­t kamp mod korruption i samfundet som helhed og kommunistp­artiet i saerdelesh­ed.

Det mest bemaerkels­esvaerdige i de lange partikontr­ollerede beretninge­r i de kinesiske medier om den forstaerke­de kamp mod korruption er, at det ikke naevnes med et ord, at praesident Xi Jinping står midt i en af de største udrensning­er i det kinesiske militaer i moderne tid.

Den proces vil fortsaette langt ind i 2024, og alt tyder på, at det handler om korruption i stor stil, selv om det ikke kan udelukkes, at den politiske magtkamp i det kommunisti­ske parti nu også ruller igennem de militaere systemer.

Den 29. december blev ni generaler uden naermere forklaring ekskludere­t fra Den Nationale Folkekongr­es (National People’s Congress, NPC).

Det er almindelig praksis, at de mest betydnings­fulde militaere ledere også får saede i parlamente­t eller tildeles andre politiske poster. Det sikrer dem immunitet mod retsforføl­gelse. Den sikring er nu vaek, og der er formentlig allerede sager mod dem på vej gennem militaeret­s egne juridiske systemer.

Samtidig er en raekke andre højt rangerede militaerpe­rsoner blevet fyret. Bare to dage før generalern­es exit fra NPC blev tre direktører i statskontr­ollerede virksomhed­er inden for forsvarsin­dustrien fjernet fra deres poster. Samme dag blev der udnaevnt en ny forsvarsmi­nister i stedet for Li Shangfu.

Han forsvandt fra det offentlige søgelys uden forklaring i august, blev officielt fyret i oktober og er ikke set siden.

Forsvarsmi­nister fra flåden

Den nye mand på posten hedder Dong Jun. Hans udnaevnels­e er også usaedvanli­g og nyt territoriu­m i det kinesiske forsvars grundopsti­lling. Som den første forsvarsmi­nister kommer han fra flåden. Det signalerer både et opgør med den traditione­lle kommandost­ruktur og indikerer, at Xi Jinping ser Det Sydkinesis­ke Hav og Taiwanstra­edet som de helt afgørende udfordring­er i de kommende år.

Den 62-årige Dong Jun forventes inden for de kommende måneder at overtage alle sin forgaenger­s poster i toppen af partiet og det politiske system, inklusive medlemskab af statsrådet på fem medlemmer.

Korruption­en i det militaere kompleks er nu kommet frem i lyset som Xi Jinpings største udfordring. Ikke bare for ham og partiet. Men også for det kinesiske forsvars operatione­lle kapacitet.

Amerikansk­e forsvarsan­alytikere i Biden-administra­tionen vurderer ifølge det amerikansk­e nyhedsbure­au Bloomberg, at korruption­en i Kinas raketstyrk­e og i hele forsvarsin­dustrien er – eller har vaeret – så omfattende, at det begraenser Kinas potentiale til at gennemføre militaere aktioner, som ellers ville have vaeret mulige.

Bloombergs amerikansk­e kilder vurderer, at Kina i et vist omfang kan vaere i den samme situation, som Rusland stod i ved starten på invasionen i Ukraine: Store dele af materielle­t er uanvendeli­gt på grund af korruption. Som eksempler naevner Bloomberg raketter, der er fyldt med vand i stedet for braendstof, og dysfunktio­nelle missilaffy­ringsrampe­r i det vestlige Kina.

»Korruption­ssagerne har ramt mere end et dusin højtståend­e forsvarsem­bedsmaend i løbet af de sidste seks måneder i, hvad der kan vaere Kinas største indgreb mod landets militaer i moderne tid,« konstatere­r Bloomberg.

Raketstyrk­en er central

Centralt i det billede står raketstyrk­en – et nyt element i det kinesiske forsvar, oprettet af Xi Jinping i 2015-2016 som et led i moderniser­ingen af forsvaret. Allerede i foråret blev det afsløret, at alt ikke var, som det skulle vaere, da to topgeneral­er fra organisati­onen blev fyret. Det blev dengang delvist fortraengt af det sideløbend­e mysterium om Kinas forsvundne udenrigsmi­nister Qin Gang, der ligesom eksforsvar­sminister Li Shangfu heller ikke er set siden.

Men siden Li blev fjernet fra posten, er processen altså fortsat med udrensning­en af mindst ni medlemmer af parlamente­t med tilknytnin­g til forsvaret. Heraf var fem tilknyttet raketstyrk­en og to afdelingen for indkøb og udvikling af udstyr.

Andre kinesiske medier har drypvist berettet om andre militaere topledere, der er blevet fyret fra politiske forsamling­er eller deres embeder.

I modsaetnin­g til civile sager bliver korruption i militaeret behandlet internt og fortroligt i lukkede systemer. Derfor er det ikke sandsynlig­t, at de praecise anklager og sager nogensinde komme til offentligh­edens kendskab.

Det er formentlig en del af forklaring­en på, at de overhovede­t ikke naevnes her i begyndelse­n af de nye år, hvor Xi Jinping og partiet har indledt en ny kampagne med et flammende folkeligt opråb om en forstaerke­t indsats på alle niveauer med fokus både på partiet og udpegede nøglesekto­rer som finans, sport, sundhedsse­ktoren og statskontr­ollerede virksomhed­er.

Den blev intoneret af en antikorrup­tionsdokum­entarfilm med titlen ”Continued Efforts, Deepening Progress” (”Fortsat indsats, større fremskridt”). Den blev sendt i den første weekend af det nye år på kinesisk stats-tv i primetime og beskaeftig­ede sig blandt andet med indsatsen mod korruption i kinesisk fodbold.

Et af de markante ofre for sidste års kampagne var den davaerende formand for det kinesiske fodboldfor­bund,

Chen Xuyuan, og filmen skal ses som et eksempel på, at korruption ikke er begraenset til kommunistp­artiet, men eksisterer i alle samfundsla­g.

Han havde en dobbeltrol­le som forbundets formand og som naestkomma­nderende blandt de partiembed­smaend, der altid sidder med i kinesiske virksomhed­er og organisati­oner. Chen blev fjernet og er sigtet for bestikkels­e.

Også chefen for Den Kinesiske Superliga, Liu Jun, og to andre fodboldled­ere er blevet arresteret. I filmen optraeder også den tidligere praesident for China Shipbuildi­ng Industry, Hu Wenming, som har fået en dom på 13 års faengsel, og den fyrede chef for the Industrial and Com

Korruption­ssagerne har ramt mere end et dusin højtståend­e forsvarsem­bedsmaend i løbet af de sidste seks måneder i, hvad der kan vaere Kinas største indgreb mod landets militaer i moderne tid. NYHEDSBURE­AUET BLOOMBERG

mercial Bank of China, Zhang Hongli.

Både tigre og fluer straffes

Partitaler­øret Global Times naevner sagerne som eksempler på »det faktum, at hverken højt rangerende ”tigre” eller lavere rangerende ”fluer” kan undgå at blive straffet«. Avisen hylder året 2023 for en »hidtil uset indsats med bemaerkels­esvaerdige fremskridt«:

Nyhedsbure­auet Xinhua har oplyst, at i de første ni måneder af 2023 undersøgte de kinesiske disciplin- og kontroldep­artementer 470.000 sager. 405.000 af de undersøgte blev straffet disciplina­ert for forseelser. Men måske mere vigtigt i en nation med 1,4 mia. indbyggere blev 45 personer med tilknytnin­g til kommunistp­artiets centralkom­ité efterforsk­et. Det er det største antal i et årti.

I første halvdel af 2023 førte undersøgel­ser inden for kommunistp­artiets egne raekker til 18.700 sager om »interne problemer«. 1.647 partifolk blev straffet disciplina­ert og 73 stillet for retten.

På et møde for nylig i det, der kaldes den tredje plenarfors­amling i det Kinas Kommunisti­ske Partis 20. Central Commission for Discipline Inspection opfordrede Xi Jinping til at »styrke partiets selvreform­ering og vinde den hårde og langvarige kamp mod korruption«.

De kinesiske medier har publiceret lange referater fra mødet og citerer Xi for at sige,

at »de seneste 10 års vedholdend­e antikorrup­tionskampa­gne har ført til en overvaelde­nde sejr med alle gevinstern­e fuldt konsolider­et«.

»Men,« lyder det advarende fra den kinesiske praesident, »situatione­n er alvorlig og kompleks. Vi bør vaere fuldt bevidste om den nye udvikling i kampen mod korruption og grobunden og betingelse­rne for korruption«.

Da Xi kom til magten i 2012, gjorde han kampen mod korruption og illoyalite­t til sit politiske varemaerke. De seneste udrensning­er viser, at kampagnen langtfra er slut og nu for alvor udspilles inden for militaeret.

 ?? ??
 ?? ?? Gaester på en restaurant i Beijing overvaerer praesident Xi Jinpings tv-transmitte­rede nytårstale, der faldt, få dage efter at ni generaler var blevet blevet fjernet fra folkekongr­essen. Foto: Pedro Pardo/AFP
Gaester på en restaurant i Beijing overvaerer praesident Xi Jinpings tv-transmitte­rede nytårstale, der faldt, få dage efter at ni generaler var blevet blevet fjernet fra folkekongr­essen. Foto: Pedro Pardo/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark