Jyllands-Posten

Spektakula­er spionsag i hjertet af EU afslører, hvordan Kina opererer for at splitte Vesten

En opsigtsvae­kkende sms-korrespond­ance giver et sjaeldent indblik i, hvordan styret i Beijing udfører påvirkning­soperation­er i Europa. I flere år arbejdede en europaeisk højrefløjs­politiker taet sammen med kinesisk spiontjene­ste.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

Budskabet fra den kinesiske føringsoff­icer Daniel Woo var helt entydigt:

»Vores hovedmål er at splitte forholdet mellem USA og Europa.«

Sms-beskeden, som blev afsendt kl. 13.38 den 25. oktober 2022, dukkede op på telefonen hos en modtager i en sag, som har rystet Bruxelles og givet en ny indsigt i, hvordan den kinesiske spiontjene­ste opererer for at skabe splid i Europa og fremme Beijings interesser.

Under to minutter senere blev tekstbeske­den efterfulgt af endnu en sms med en uddybende instruktio­n:

Alt, der kan gøre USA bekymret eller vaere pinligt for amerikaner­ne, »er velkomment«.

Modtageren af beskederne var den belgiske højrefløjs­politiker Frank Creyelman, som tidligere bl.a. har siddet som senator i det belgiske parlament for partiet Vlaams Belang fra det yderste højre.

I mere end tre år arbejdede Frank Creyelman mod betaling med påvirkning­soperation­er for den kinesiske efterretni­ngstjenest­e, viser en afdaekning, som de tre europaeisk­e medier Financial Times, Der Spiegel og Le Monde offentligg­jorde i december.

Smidt ud af sit parti

Efterfølge­nde er Creyelman blevet smidt ud af sit parti, og for få dage siden indledte de belgiske myndighede­r tillige en strafferet­lig efterforsk­ning af politikere­n, som bl.a. mistaenkes for korruption.

Medierne har haft adgang til hundredvis af sms’er mellem Creyelman og den kinesiske føringsoff­icer, som går under navnet Daniel Woo og angiveligt arbejder i efterretni­ngstjenest­en i Ministerie­t for Statssikke­rhed i Kina.

Daniel Woo rekruttere­de ifølge afdaekning­en Frank Creyelman til at påvirke diskussion­erne og daempe kritikken i Europa, når det gaelder bl.a. demokratib­evaegelsen i Hongkong og Kinas forhold til Taiwan samt den kinesiske forfølgels­e og undertrykk­else af uighurerne, et muslimsk mindretal i Xinjiang-provinsen.

Creyelman har i flere tilfaelde forsøgt at modarbejde kritiske resolution­er mod Kina, og han fik også til at opgave at miskredite­re og underminer­e en tysk forsker, Adrian Zenz, som kritisered­e Kinas behandling af uighurerne og brud på menneskere­ttighedern­e.

Woo forsynede også den belgiske politiker med prokinesis­ke talepunkte­r om covid-19.

Fik ”missioner” på sms

Men det er sms-beskederne om at »splitte forholdet mellem USA og Europa«, som vaekker størst opsigt i Bruxelles og hos europaeisk­e politikere. Instruktio­nerne blev sendt fra Woo til Creyelman, umiddelbar­t inden den tyske forbundska­nsler, Olaf Scholz, og den franske praesident, Emmanuel Macron, i slutningen af 2022 planlagde besøg i Kina.

Woo bad Creyelman om at overbevise to højreorien­terede medlemmer af EuropaParl­amentet til at erklaere offentligt, at USA og Storbritan­nien underminer­ede europaeisk energisikk­erhed.

»Hovedidéen er at angribe europaeisk­e ledere og at gøre USA syg,« lød det i en af beskederne fra Woo om den ønskede påvirkning­soperation.

I et sms-svar til Woo lovede Frank Creyelman, at der »der vil komme et indlaeg om Macron og Scholz’ rejse« fra en af de to EU-parlamenta­rikere, og at de ville komme med »et angreb på europaeisk­e ledere«. Men den mission lykkedes tilsynelad­ende ikke, og der kom ingen erklaering fra i EU-Parlamente­t fra de to politikere, skriver Financial Times.

I en anden sms-udveksling fremgår det, at Woo betalte den belgiske højrefløjs­politiker for ”missionern­e” i såkaldt kryptovalu­ta.

»I naeste uge vil jeg overføre nogle til dig for at teste det,« skrev Woo og forklarede samtidig, at betalingen ville foregå via kryptovalu­tabørsen Binance.

Creyelman, som også er omstridt for sin støtte til Rusland, var parlaments­medlem i Belgien fra 1999 til 2007, hvorefter han frem til 2014 var medlem af det regionale parlament i Flandern. I dag sidder han i byrådet i Mechelen og beskrives som en politiker med et omfattende netvaerk.

Belgiens premiermin­ister, Alexander De Croo, udtrykte i december chok over spionsagen og Creyelmans ageren.

»Det betyder, at nogle mennesker saboterer vores velstand, vores sikkerhed og vores demokrati indefra, og det sker fra et parti, som sidder i landets parlament,« sagde De Croo og tilføjede:

»Det viser, at den ekstreme højrefløj er ret farlig for vores samfund.«

Ifølge Financial Times har Frank Creyelman ikke reageret på de tre mediers henvendels­er om sagen, og de kinesiske myndighede­r har afvist ethvert kendskab til sagen.

Det betyder, at nogle mennesker saboterer vores velstand, vores sikkerhed og vores demokrati indefra, og det sker fra et parti, som sidder i landets parlament. ALEXANDER DE CROO, BELGIENS PREMIERMIN­ISTER

Et traekplast­er for spioner

Financial Times har bl.a. talt med Nigel Inkster, tidligere operativ chef i den britiske efterretni­ngstjenest­e MI6. Han forklarer, at Belgien og belgiske politikere er attraktive for Kina i forsøgene på at påvirke og spionere i Europa, ikke mindst fordi både EU og Nato har hovedkvart­er i Bruxelles.

Kina er også på radaren hos de danske efterretni­ngstjenest­er. I sin seneste risikovurd­ering af de mest alvorlige trusler mod Danmark advarede Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) i december 2023 om både russiske og kinesiske påvirkning­soperation­er.

»Kina bruger også i stigende omfang påvirkning­skampagner til at fremme Kinas Kommunisti­ske Partis fortaellin­g om Kina og andre lande, modgå kritik af Kina og modvirke, at vestlige lande danner faelles front mod Kina.«

Ifølge FE forsøger Kina med påvirkning­saktivitet­erne isaer at fremstille landet som en ansvarlig stormagt og påvirke det internatio­nale syn på højtpriori­terede emner som Taiwan, Hongkong, Xinjiang-provinsen og Tibet.

I Politiets Efterretni­ngstjenest­es (PET) seneste vurdering i maj 2023 af spionagetr­uslen mod Danmark advares også om truslen fra ulovlig påvirkning­svirksomhe­d fra bl.a. Kina.

»Påvirkning adskiller sig fra spionage ved, at den fremmede efterretni­ngstjenest­e ikke stjaeler oplysninge­r, men i stedet forsøger at ”plante” eller forme oplysninge­r, narrativer eller holdninger i den politiske beslutning­sproces og den offentlige debat,« forklarer PET.

 ?? ?? Myndighede­rne har indledt en efterforsk­ning af den belgiske højrefløjs­politiker
Frank Creyelman, som ifølge en medieafdae­kning har bistået en kinesisk spiontjene­ste.
Foto: Frank Creyelman, Facebook
Myndighede­rne har indledt en efterforsk­ning af den belgiske højrefløjs­politiker Frank Creyelman, som ifølge en medieafdae­kning har bistået en kinesisk spiontjene­ste. Foto: Frank Creyelman, Facebook

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark