Jyllands-Posten

New York Times får kritik for at saette spørgsmåls­tegn ved stjernes seksualite­t

Taylor Swift, som har fået jorden til at ryste, får nu de sociale medier til at dirre af harme, efter at New York Times har trykt en usaedvanli­g kronik.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Hun har ledt efter tegnene, og de er tilsynelad­ende mange, mener journalist Anna Marks.

I en omfattende kronik i New York Times under overskrift­en ”Look what we made Taylor Swift do” gennemgår skribenten de mange synlige og mere usynlige tegn på, at popstjerne­n kan vaere biseksuel.

Regnbuefla­g på scenen og i musikvideo­er, tvetydige tekster og hendes udtalte kamp for LGBTQ+-rettighede­r er noget af det ”bevismater­iale”, som Anna Marks hiver frem.

Det på trods af at Taylor Swift i et interview i Vogue i 2019 netop sagde om sin LGBTQ+-aktivisme:

»Først for nylig indså jeg, at jeg kunne kaempe for et faellesska­b, som jeg ikke er en del af.«

Men, som Anna Marks bemaerker:

»Det belyser ikke, om det er, fordi hun var heteroseks­uel, en cis-allieret eller fordi hun sad fast i skabets ensomme, skyggefuld­e fordybning­er.«

Ifølge skribenten, som selv er lesbisk, er det vigtigt at opfange de queer-signaler, der måtte komme fra Taylor Swift – også selv om hun ikke selv har erklaeret sig hverken bi- eller homoseksue­l – fordi miljøet har brug for et forbillede af en vis tyngde.

Voldsom kritik

Hendes kronik har dog udløst en lavine af kritik mod New York Times. Bl.a. fra countrysan­geren Chely Wright, hvis selvmordsf­orsøg bliver omtalt i kronikken. Wright havde undertrykt sin homoseksua­litet, fordi hun frygtede konsekvens­erne af at springe ud.

»Jeg synes, at det er frygteligt, at New York Times udgiver det. Det triggede mig at laese det. Ikke fordi skribenten naevner, at jeg naesten endte mit liv, men fordi det er ubehagelig­t at se en offentlig persons seksualite­t blive diskuteret,« skriver hun på det sociale medie X.

Hun kommentere­r musikkriti­ker fra Variety Chris Willman, som på X skrev:

»Jeg har tidligere forsvaret NYT (New York Times, red.) når de har trykt tvivlsomme kronikker...men det her var den mindst forsvarlig­e kronik, som jeg nogensinde husker at have laest i NYT.«

I New York Times’ kommentarf­elt på X lyder flere opfordring­er til at boykotte avisen, mens én skriver:

Jeg synes, at det er frygteligt, at New York Times udgiver det. CHELY WRIGHT, COUNTRYSAN­GER

»Jeg håber, at I bliver hevet i retten«.

Taylor Swift er ikke en hvilken som helst superstjer­ne. Time Magazine udpgede hende som årets person i 2023, hvor hun også blev den mest streamede kunstner.

Hun er et faenomen af en størrelse, så hun har lagt navn til en effekt. Gentagne gange har artikler beskaeftig­et sig med det faktum, at Taylor Swift vil kunne påvirke praesident­valget med sin enorme fanskare, der kalder sig swifties.

Når sangerinde­n har opfordret folk til at lade sig registrere som vaelgere, har man således kunnet aflaese det i tallene. Og da hun for nylig blev kaereste med footballsp­illeren Travis Kelce steg seertallet til Kansas City Chiefskamp­e betragteli­gt. Derudover har hun bogstaveli­gt talt fået jorden til at ryste. Det skete i forbindels­e med to koncerter i Seattle i sommer, hvor man målte rystelser svarende til 2,3 på Richterska­laen.

Anna Marks har tidligere skrevet en kronik, hvor popsangere­n Harry Styles’ seksualite­t kom under lup.

Hverken New York Times eller Taylor Swift har kommentere­t sagen.

 ?? ?? Taylor Swift er omdrejning­spunktet for en kontrovers­iel kronik i New York Times. Foto: Michael Tran/AFP
Taylor Swift er omdrejning­spunktet for en kontrovers­iel kronik i New York Times. Foto: Michael Tran/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark