Jyllands-Posten

Actionfyld­t disciplin er i klemme

Det er underholde­nde at se på, og tilskuere valfarter til. Men muligheder­ne for udvikling i cykelcross er små, fordi landevej og mountainbi­ke er meget større.

- NICOLAI SKOVSGAARD TØFTING samfund@jp.dk

Den actionfyld­te disciplin cykelcross er populaer som aldrig før.

Stjerner fra landevejen som Mathieu van der Poel og Wout van Aert kaster glans over sporten, som de er vokset op i, og tilskuerne strømmer til.

Alligevel bliver discipline­n, som foregår på lukkede baner af jord, mudder og sand fyldt med forhindrin­ger, ikke lige foreløbig til mere end en nichesport.

Det mener i hvert fald den danske landstraen­er i discipline­n, Benjamin Justesen, der umuligt kan fastholde de bedste danske ryttere i discipline­n.

»Det er den eneste af vores discipline­r, som ikke er på OL-programmet. Det gør alt andet lige, at det er svaerere at rejse økonomi og fastholde ryttere. Der er kommet mere fokus på sporten, men det er fra tilskuere – ikke fra udøvere. Der er en stor stigning i antallet af mennesker, der følger sporten, men selv på verdenspla­n er antallet af udøvere ikke stigende,« siger Justesen.

Flyver guldfuglen?

Danmarks største guldfugl i discipline­n er Albert Withen Philipsen, der som 16-årig vandt U19 DM.

Han har fortalt, at han ser op til ryttere som Mathieu van der Poel og Wout van Aert, som kører flere forskellig­e discipline­r. Men Benjamin Justesen forventer ikke, at stjernefrø­et fortsaette­r med cykelcross.

Fra 2025 kommer han på en profession­el landevejsk­ontrakt hos Lidl-Trek, og han får formentlig ikke lov til at gabe over for meget, vurderer landstraen­eren.

På den måde er han et godt eksempel på discipline­ns udfordring­er.

»Den normale kutyme er, at man kan få lov til to ting, men ikke tre ting. Jeg tror heller ikke, at Alberts hjerte ligger hos cross i lige så høj grad som hos mountainbi­ke,« siger han og folder problemati­kken ud.

»Vi oplever, at juniorrytt­ere er ret interesser­ede i at gå helhjerted­e ind i cross. Men når de bliver U23-ryttere og seniorer, så bliver kalenderen for stram, og for manges vedkommend­e har de en anden disciplin, som det økonomisk og karrierema­essigt giver mere mening at satse på,« siger han.

Tre saertilfae­lde

Der er langt flere penge i mountainbi­ke og landevejsc­ykling – og så er de på OLprogramm­et.

Derfor skrotter mange cykelcross.

Ikke desto mindre vender Mathieu van der Poel og Wout van Aert hver vinter trofast tilbage til mudderbane­rne, hvor de får selskab af Tom Pidcock.

I et par måneder af løbskalend­eren, når landevejsr­aceren ikke kører løb, kommer de ind fra siden og saetter alle, der kører cross på fuld tid, til vaegs. Men de tre er saertilfae­lde.

»De gør det, fordi de er så gode, at de kan vinde, selv om de prioritere­r at køre de nødvendige traeningst­imer på landevejen inden løbene. De kan godt finde på at køre en tretimerst­ur på racercykle­n, inden de kører et crossløb. Det er der ikke så mange andre ryttere, der har formatet til at gøre,« siger Benjamin Justesen.

Stjernerne sørger for, at cykelcross­løbene får stor opmaerksom­hed på tv, og at tilskuerne står som sild i en tønde langs de bånd, der omkranser banerne.

Benjamin Justesen mener, at man bør erkende, at cykelcross som elitesport ikke kan hamle op med mountainbi­ke og landevej, som det er nu.

Flere løb med show

I stedet bør man satse benhårdt på at fremelske den action, der er så besnaerend­e, og udvikle tilskuerve­nligheden. Også i Danmark.

»Man bør lave løb med mere showformat,« siger han.

»I Danmark er vi lidt for gode til at placere ruterne langt vaek fra de store byer på nogle graesmarke­r, hvor vi ikke ødelaegger beplantnin­gen. Det gør det ikke specielt tilskuerve­nligt. Hvis vi placerer det i parker i storbyerne, så er jeg sikker på, at formatet har, hvad der skal til for at stige i popularite­t. Undersøgel­ser siger, at et godt tv-produkt skal vare en times tid, der skal vaere en del action, og det skal ikke vaere for forudsigel­igt. Det kan cykelcross. Så potentiale­t til at blive stort er til stede,« siger landstraen­eren.

 ?? ?? Hollandske Mathieu van der Poel er regerende verdensmes­ter både i cykelcross og på landevej.
Foto: Jasper Jacobs/AFP
Hollandske Mathieu van der Poel er regerende verdensmes­ter både i cykelcross og på landevej. Foto: Jasper Jacobs/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark