Jyllands-Posten

Stop laeger, der ikke kan styre sig ved et tag selv-bord

-

Apoteker Ute Pørksen er fortørnet, og man forstår hende. I løbet af blot 11 måneder hentede én kunde Ozempicmed­icin i så stort et omfang, at det svarer til 27 års forbrug.

Ozempic er diabetes-laegemidle­t, der har samme slankende effekt som det hypede Wegovy, som man dog skal købe for egen regning. Ozempic er derimod tilskudsbe­rettiget, og det er derfor ikke kun brugerne, der slankes. Det gør regionerne­s økonomi også, og det går staerkt. Omkring 100.000 patienter fik sidste år ordineret Ozempic, og regionerne­s udgifter til medicintil­skud løb op i 1,4 mia. kr., mere end dobbelt så meget som i 2022. Ute Pørksens storshoppe­nde kunde har hentet ikke faerre end 329 pakker og dermed kostet Region Hovedstade­n 400.000 kr. Apotekeren mistaenker, at kunden har solgt diabetespr­aeparatet videre til folk, der ønsker at tabe sig eller holde vaegten ved hjaelp af en pille, men ikke vil betale de op til 2.400 kr., som Wegovy koster.

Ifølge reglerne skal patienten lide af type 2-diabetes og derudover opfylde en af to betingelse­r for at vaere berettiget til Ozempic: Enten skal man have prøvet andre laegemidle­r uden tilfredsst­illende resultat, eller også skal laegen vurdere, at behandling med andre og billigere former for antidiabet­ika er uhensigtsm­aessig.

Tal fra Sundhedsda­tastyrelse­n tyder på, at laeger i vid udstraekni­ng bryder disse regler, og at patienter uden diabetes har relativ let adgang til Ozempic og dermed billigere slankemedi­cin med det offentlige som medbetaler. Hver fjerde af de 25.000 patienter, der i 2022 startede behandling med Ozempic, havde aldrig tidligere indløst recepter på anden medicin mod sukkersyge.

Det er ikke kun fra Ute Pørksens

apotek-filialer, der er langet mistaenkel­igt meget diabetesme­dicin over disken. Alene Region Hovedstade­n har opdaget 28 borgere, som fra januar til oktober 2023 har fået tilskud for mere end 100.000 kr. Regionerne står med regningen og må finde tilsvarend­e besparelse­r andre steder i den i forvejen saerdeles stramme sundhedsøk­onomi. Rigtige patienter med rigtige sygdomme maerker konsekvens­erne. Udover årvågne og ansvarlige apotekere er der ringe muligheder for at opdage, om laeger fusker med receptblok­ken, for regionerne må ikke datasammen­ligne patienters blodprøver­esultater med udskrevne recepter, og hvor meget tilskud den enkelte patient har fået til medicin.

Vi bør vaerne mest muligt om vores private oplysninge­r, ikke mindst dem, der handler om vores sundhed, og med tidligere skandaler om lemfaeldig omgang med patientdat­a er der ringe grund til at tro, at regionerne vil kunne magte det ansvar.

Når laegers moral ikke raekker, og regionerne­s filter ikke forslår, må det generelle offentlige tilskud til Ozempic stoppes. I stedet må laegerne i hvert enkelt tilfaelde begrunde, hvorfor en konkret patient skal modtage tilskudsbe­rettiget Ozempic. Det vil forhåbentl­ig få den enkelte laege til at taenke sig om en ekstra gang.

Når laegers moral ikke raekker, og regionerne­s filter ikke forslår, må det generelle offentlige tilskud til Ozempic stoppes.

Traditione­lt er recepter forsynet med et ”#”, dobbeltkor­set, der symboliser­er ”In nomine Dei” eller ”I Guds navn”. Mindre kan også raekke, f.eks. anstaendig­hed, moral og en erindring om autorisati­onslovens bestemmels­e om, at »sundhedspe­rsoner skal udvise omhu og samvittigh­edsfuldhed under udøvelsen af deres virksomhed«. Det gjorde Ute Pørksen, da hun meldte den Ozempicent­usiastiske laege til Styrelsen for Patientsik­kerhed. Gid det må gavne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark