Jyllands-Posten

En tryg hverdag for de aeldre handler både om penge og respekt

- Børne- og undervisni­ngsordføre­r (S) FIE HAEKKERUP AEldreordf­ører (S)

Regeringen har netop praesenter­et et udspil, der skal styrke kvaliteten på social- og sundhedsud­dannelsern­e og vaere med til at sikre, at vi i fremtiden har de flere faglaerte, vi ved, vi får brug for i aeldreplej­en.

Det vaekker ikke begejstrin­g hos Jyllands-Postens lederskrib­ent, kan man laese i avisen.

I lederen onsdag blev udspillet revset under parolen »Det handler ikke kun om penge. Det handler om respekt«.

Men kaere Jyllands-Posten: Uden tilstraekk­eligt med midler, når vi i 2035 bliver knap 200.000 flere aeldre end i dag, kommer vi ikke i mål. Penge må der til.

Derfor er det afgørende, at vi med 2030-planen har sikret netop det. Men det nye udspil handler om mere og andet end flere midler til social- og sundhedssk­olerne.

Det permanente takstløft af socialog sundhedsud­dannelsern­e på 90 mio. kr. årligt er blot ét af udspillets mange tiltag. Skal vi have en tryg aeldreplej­e også i fremtiden, så er der brug for både faglig respekt og økonomi til at skabe gode uddannelse­r.

Så tillad mig at udlaegge og nuancere, hvad vi rent faktisk tror vil gøre en maerkbar forskel for at sikre respekt for social- og sundhedsfa­get og skabe en tryg aeldreplej­e.

at løse to grundlaegg­ende udfordring­er. At for få starter på social- og sundhedsud­dannelsern­e, og at for mange falder fra undervejs.

Med udspillet vil vi derfor styrke kvaliteten på uddannelse­rne, så de bliver et attraktivt valg for langt flere. Og uddannelse­r, som man er glad for at gå på.

For velfaerdss­amfundets aeldreplej­e er hverken vaerre eller bedre end de dygtige social- og sundhedsme­darbejdere, som hver dag løfter den vigtige opgave, det er at skabe trygge rammer for en god alderdom.

Udspillet sigter mod

unødige barrierer for opkvalific­ering og sikre, at flere med arbejdserf­aring får adgang til social- og sundhedshj­aelperudda­nnelsen. Også selvom de ikke har bestået skolefag på det niveau, der normalt kraeves.

Vi vil give flere ufaglaerte mulighed for at tage en fuld uddannelse i mindre bidder gennem AMU-systemet, mens de arbejder i aeldreplej­en.

Vi vil fjerne

Vi vil sikre markant bedre sprogstøtt­e på skolen og i praktikken til de elever, der har mangelfuld­e sproglige kompetence­r.

Vi vil tiltraekke flere unge velfaerdst­alenter.

Vi vil aftale med kommuner og regioner, at der skal oprettes endnu flere elevpladse­r.

at udspillet i sig selv kan løse alle problemer med mangel på kvalificer­et og faglaert arbejdskra­ft i vores aeldreplej­e.

Heldigvis er det ikke meningen, at udspillet skal stå alene. Det er en del af en større indsats fra regeringen­s side, der skal forbedre aeldreplej­en og vores sundhedsva­esen.

Vi bilder os ikke ind,

derfor ses i sammenhaen­g med trepartsaf­talen om lønløftet fra lige før jul, der giver op til 3.000 kr. mere om måneden til social- og sundhedsud­dannede.

Og vores beslutning, om at arbejdsløs­e skal kunne uddanne sig på social- og sundhedssk­olerne på 110 pct. dagpengesa­ts. Og de mindst 32 mia. kr. til velfaerden i 2030-planen. Og så er en del af løsningen, at vi skal have flere til at blive laengere i faget, og at langt flere skal på op på fuld tid.

Udspillet skal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark