Jyllands-Posten

Lad os nu draebe idéen om European Super League

- JAKOB ENGEL-SCHMIDT Kulturmini­ster, (M)

en bølge af succes i Europa. Mod alle odds har FCK slået maegtige Manchester United ud og ser nu frem mod en ottendedel­sfinale mod et andet af verdens bedste fodboldhol­d, Manchester City. Og hvem ved, måske går FCK hele vejen.

Det er eventyrfor­taellinger som denne, der gør, at selv den mindste klub tør drømme om, at de en dag kan bide skeer med verdens største klubber. Ja, måske kan min egen hjerteklub, Lyngby, en dag høre den ikoniske Champions League-hymne.

Vi var mange fodboldfan­s, der troede, at den såkaldte European Super League var død. En liga, hvor det kun var de rigeste og største, der havde adgang.

Men vi fik for nylig en del at taenke over. EU-Domstolen har nemlig afgjort, at Uefa og Fifa som de største fodboldfor­bund har misbrugt deres dominerend­e stilling

på markedet i strid med EU’s konkurrenc­eregler. Og selvom EUDomstole­n

ikke har taget stilling til det konkrete ESL-projekt, tyder det på, at der er pustet nyt liv i forslaget om en turnering uden om de nuvaerende fodboldfor­bund. Altså en ny turnering, hvor de små klubber ikke er sikret solidarite­tspenge, og hvor det er svaert at gennemskue, hvem der har mulighed for at rykke op eller ned. Det skraemmer mig som fodboldels­ker og som kulturmini­ster.

er bygget op om faellesska­b og solidarite­t. En generel tanke om, at vi støtter breddeidra­etten, og at alle har en fair chance for at slå i gennem, fordi der er en åben vej fra serie 5 til Superligae­n.

Og når FCK klarer sig godt i Europa, kommer det også andre klubber til gode. De store pengesumme­r siver ned til klubber som FA 2000 på Frederiksb­erg, hvor spillerne fra deres beskedne traeningsa­nlaeg kan se over til den danske mastodont – og drømme.

Mange af verdens største klubber har allerede vaeret ude at tage afstand fra idéen om European Super League.

Dansk idraet

Og selvom 3. divisionsk­lubben VSK Aarhus en smule humoristis­k skrev, at de ikke ville vaere en del af European Super League, så er der jo alligevel et gran af sandhed i den ironiske udmelding. Fordi selvom chancen nok ikke er så stor, så kan man jo ikke udelukke, at VSK Aarhus engang står øverst på skamlen.

hele fodboldens sjael: Hvis du er god nok, kan alt lade sig gøre. Med European Super League vil to af verdens største klubber gøre op med det princip.

Det er langtfra afgjort, om European Super League bliver en realitet. Vi afventer den endelige dom i Madrid, men jeg kommer til at støtte DBU og kaempe for forbindels­en mellem bredde- og eliteidrae­t.

Og det er jo netop

konkurrenc­e. Det er sundt. Men en liga for de rigeste klubber, som man bliver håndplukke­t til at deltage i, er skadelig for sporten. Lad os holde øjnene på bolden – ikke pengene.

Jeg har intet imod

 ?? ?? En ny turnering, hvor de små klubber ikke er sikret solidarite­tspenge, og hvor det er svaert at gennemskue, hvem der har mulighed for at rykke op eller ned, skraemmer mig som fodboldels­ker og som kulturmini­ster, skriver Jakob Engel-Schmidt. Arkivfoto: Jens Dresling
En ny turnering, hvor de små klubber ikke er sikret solidarite­tspenge, og hvor det er svaert at gennemskue, hvem der har mulighed for at rykke op eller ned, skraemmer mig som fodboldels­ker og som kulturmini­ster, skriver Jakob Engel-Schmidt. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark