Jyllands-Posten

Hold op med at fokusere så meget på enkeltsage­r, når I debatterer aktiv dødshjaelp

Debatten om aktiv dødshjaelp er meget mere nuanceret end enkeltsage­r. Sagerne om Ebbe Preisler og hans kone og Preben Nielsen fortaeller langtfra hele historien om, hvilke dybe etiske spørgsmål aktiv dødshjaelp rummer.

- ASTRID KJEMS Underviser, bestyrelse­smedlem, Ret til at dø, Højbjerg

Jyllands-Posten har sat meget plads af til et interview med Freja Polonius, der har skrevet en yderst laesevaerd­ig bog om forløbet om hendes ven Preben Nielsens beslutning om at afslutte sit liv: ”Min ven vil dø”.

Interviewe­t kommer bl.a. på baggrund af sagen om Ebbe Preisler, der har hjulpet sin hustru til at dø. JP har altså givet meget plads til en anden enkeltsag, på trods af at en del af praemissen for interviewe­t er, at enkeltsage­r ikke skal vaere styrende i debatten.

Men en hel raekke enkeltsage­r, hvor lidende ikke har kunnet komme herfra eller har vaeret nødt til f.eks. at søge til Schweiz med de ubehagelig­heder og den store udgift, det medfører, bidrager netop til at understreg­e, at der er behov for legaliseri­ng af selvvalgt livsafslut­ning i Danmark.

Polonius har siden Prebens død

vaeret naget af tvivl, for ville han have valgt livet til, hvis han havde haft mere tid? Det føler hun sig ret overbevist om – eller håber hun, for hun er jo følelsesma­essigt dybt involveret.

Om han havde valgt livet til, kan vi i sagens natur ikke få svar på,

for hovedperso­nen er vaek, og det viser både en udfordring og en vigtig pointe om selvvalgt livsafslut­ning: De tilfredse patienter er vaek – og det er udelukkend­e deres ønsker og urokkelige beslutning om at ville afslutte livet, legaliseri­ng handler om.

Det skal aldrig vaere et tilbud, men udelukkend­e kunne komme fra den lidende selv.

Ved legaliseri­ng skal der selvfølgel­ig vaere tilstraekk­eligt med fagpersone­r, der vil hjaelpe den lidende. Men med det relativt lille antal, det vil dreje sig om i Danmark (hvis man sammenlign­er med de lande, hvor det er legalt), er der formentlig­t tilstraekk­eligt med fagpersona­le til at hjaelpe.

For selv om laegeforen­ingerne er imod, så er der medlemmer, også blandt de øvrige faggrupper, som støtter legaliseri­ng. Hvis det havde vaeret legalt i Danmark, så havde Preben heller ikke mødt fagpersone­r gennem et Zoom-møde, men ansigt til ansigt.

Erfaringer fra patienter, der er taget til Schweiz, viser, at de pårørende som regel modarbejde­r den lidendes ønske om at afslutte livet.

Det understøtt­er Frejas historie også, og det modsiger dermed et ofte fremsat argument imod legaliseri­ng: at de pårørende kan vaere medvirkend­e til beslutning­en om at ville dø. Det er som regel langtfra tilfaeldet.

I (det katolske) Spanien har man formået at praktisere selvvalgt livsafslut­ning, siden det blevet legalisere­t i juni 2021 – det bliver så at sige aldrig naevnt i debatten. Hvorfor undersøger­e skeptikere og modstander­e og medier som JyllandsPo­sten ikke naermere, hvordan det praktisere­s der?

Freja Polonius medgiver, at hun ikke vidste noget om aktiv dødshjaelp, før Preben fremsatte sit ønske, og nu føler hun skyld og savner sin ven. Det sidste ville hun også have gjort, hvis han var død i ulykken – det første føler hun nu pga. forløbet. Begge dele handler om Polonius’ følelser og ikke om hovedperso­nen Prebens.

 ?? ?? Enkeltsage­r skal ikke, som det er tilfaeldet nu i danske medier, vaere styrende for debatten om aktiv dødshjaelp, mener Astrid Kjems. Arkivfoto: Thomas Borberg
Enkeltsage­r skal ikke, som det er tilfaeldet nu i danske medier, vaere styrende for debatten om aktiv dødshjaelp, mener Astrid Kjems. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark