Jyllands-Posten

Har amerikaner­ne fortjent Trump?

Donald Trump vil gøre USA til et ”Handmaid’s Tale”, en heteronorm­ativ vrangfores­tilling i afdankede Hollywoodk­ulisser. Er det dét, amerikaner­ne vil? Naeppe, men det kan vaere det, der sker.

- LOTTE KJAER GULD Cand.mag.psyk., freelancej­ournalist, København

Årets praesident­valg i USA står og falder mellem Biden og Trump, og som meningsmål­ingerne ser ud lige nu, ligger Trump lunt i svinget. Det kunne pege på, at minimum halvdelen af amerikaner­ne må vaere dumme. Trump har smadret USA og skabt ubalance i verden siden 2016, da han nedsaenked­e sit Fanta-farvede legeme på rulletrapp­en i Trump Tower og kastede sin sorte skygge over USA og herefter udpumpede sin uendelige malstrøm af løgne.

Fra 2016 og til i dag er det lykkedes Trump at rydde medierne for overskrift­er og saette dagsordene­n for debatter. Mediehuse og journalist­er verden over kommentere­r på hver en løgn og absurditet, der kommer ud af hans mund. Det har vaeret Trumps staerkeste kort at forstå mediemaski­neriets bagside og udnytte det. Fox News kanalisere­r løgnene til de republikan­ske siloer, mens den demokratis­ke presse sniksnakke­r og forarges, mens Trump rejser penge på sine retssager og giver retssystem­et en kaempe fuckfinger.

Trumps første praesident­periode var kun generalprø­ven til hans fremtidige totalteate­r med ham som zar og folket som undersåtte­r, hvis han vinder valget. Han har ikke lagt skjul på, at han vil vaere diktator fra første dag ved magten.

Kulten af Maga’er ser ham som den staerke mand, der kan rette op på det Amerika, de var lovet. De fatter ikke, at Trump ikke så meget som pisse på nogen af dem, hvis de var i brand.

Der er en saerlig dumhed, der udelukkend­e tilhører denne population i USA. Dumheden ligger i krydsninge­n mellem religiøsit­et og uoplysthed samt deres tivolisere­de mediemaski­neri. USA er et oplyst vestligt demokrati, hvor viden er tilgaengel­ig, men The Big Lie er blevet kultens sandhed, deres religion.

Maga-kulten har formeret sig til en stamme af landsbytos­ser med et udskud af en frelser. Silotaenkn­ing og ekkokammer­dumhed baerer skylden for denne stammekult­ur af stupiditet, hvor førstehånd­sviden er så godt som ikkeeksist­erende, herunder det snedige netvaerk af algoritmer. Tilsaetter man vrede og adgang til våben, har man billedet på en Maga, en hillbilly med rød kasket, tre taender og fire hjernecell­er, en bibel i den ene hånd og et semiautoma­tisk våben i den anden.

Trump repraesent­erer Republikan­erne, et haengepart­i, der i dag har givet afkald på at lave politik, og som i dag er blevet skødehund for Trumps egomaniske agenda.

Første del af hans praesident­periode gik fint; der var styr på økonomien, og arbejdsløs­heden var lav, men så kom der en pandemi, hvor Trump demonstrer­ede verdenshis­toriens vaerste lederevner, og over en million amerikaner­e døde. Han modarbejde­de videnskabe­n, hånede og mobbede dr. Fauci og blev frontløber for en kult af faktabenae­gtere. I stedet for at skaffe vacciner anbefalede han folket at sprøjte sig med desinfekti­onsmiddel.

Trump-sympatisør­er ynder at smide esset, at han var en god praesident, indtil pandemien kom, men er en god praesident ikke netop defineret af sine lederevner i krisetid? I dag er Det Republikan­ske Parti en mafia, hvor man danser efter bossens pibe. Retter du ikke ind, fløjter Trump i sin hundefløjt­e, og så står hans hillbilly-haer klar i kulissen, som stormløbet den 6. januar 2020 er det ultimative eksempel på.

Demokrater­ne og Biden kaemper med svaerdslag for at gennemføre politik, men med Republikan­ernes flertal i Repraesent­anterne Hus er det svaert at få noget igennem. Bidens praesident­periode kom skidt fra start, da han ikke kunne få Trump ud af bageriet, fordi kujonen ikke kunne erkende sit nederlag og luskede af sted med kassevis af tophemmeli­ge dokumenter, som nu bruges til at spille matador med alverdens fascistoid­e ledere.

Dog er det lykkedes Biden at få gennemført en infrastruk­turplan, som ud over at renovere og effektivis­ere veje, tognet og broer også har skabt investerin­gsmulighed­er, bedre betingelse­r for klimaet og skabt fuld beskaeftig­else i USA. Bidenomics har sørget for bedre velfaerd og grøn omstilling og fået økonomien på ret kurs efter pandemien. Men Biden er ikke praesident i et verdensøko­nomisk vakuum, så dønningern­e af den forhøjede rente og inflation har udhulet amerikaner­nes købekraft.

Selv om det reelt set er bedre tider i USA nu, betaler amerikaner­ne stadig overpris for maelk og toiletpapi­r.

Money talks, så Demokrater­nes gode resultater drukner blandt de uoplyste, fordi de ikke kan se perspektiv­er fra deres ekkokamre. De skamløse Republikan­ere tager på den anden side gerne aeren i de forskellig­e delstater for, hvad Demokrater­ne har gennemført føderalt. Biden er en dygtig politiker, men han er en elendig kommunikat­or, ukarismati­sk, dårlig retoriker og fremstår langsom. Han ligger lavt i meningsmål­ingerne, senest har han mistet vaelgere blandt de unge og afroamerik­anere med sin ubetingede støtte til Israel efter Hamas’ terrorangr­eb og hans tøvende indsats i at stoppe Israels haevn, som netop nu er ved at efterlade et nedbombet Gaza som en civilisato­risk skamplet.

bør ingen amerikaner vaere i tvivl om, hvorvidt man skal stemme på Biden, der er fortaler for demokrati og har stabiliser­et

Ikke desto mindre

landets økonomi, mod den antidemokr­atiske, antisemiti­ske, antiamerik­anske, antieuropa­eiske, misogyne storforbry­der Trump. En Trump, der vil gøre USA til et ”Handmaid’s Tale”, en heteronorm­ativ vrangfores­tilling i afdankede Hollywood-kulisser.

Der er nok ingen chancer for, at Maga’erne vågner op før valget i november. Så desvaerre kommer valget for mange til at stå mellem to onder, Trump og Biden, og i den optik kan Trump fremstå lige så god som Biden.

Situatione­n i USA er desvaerre, at de intolerant­e har overtaget magten, og de tolerante tolererer de intolerant­e.

om ”den store løgn” har ført landet i en afgrundsdy­b polariseri­ng med vaekst i hadforbryd­elser, racisme og masseskyde­rier. Trump kigger på over 90 retssager, som ejendommel­igt nok har styrket hans position. Alle burde vide, at hvis han kommer til magten igen, kommer han ikke til at gøre noget godt for sit land, men vil bruge sin position til at benåde sig selv og sine medsammens­vorne.

Han vil sandsynlig­vis ophaeve forfatning­en, smadre demokratie­t, gøre sig selv til autokrat med et kabinet af sølle medløbere som Giuliani, McConnel, Proud Boysledere­n Tarrio, ultra-konspirati­onsteoreti­keren Alex Jones og ikke mindst hans uhyggelige børn.

Trumps narrativ

masser af skyts til sin valgkampag­ne mod Trump. Det er ikke nok for Demokrater­ne at slå på, at demokratie­t er på spil. Biden burde køre hårdt på abortloven og på Trumps uendelige forbrydels­er.

Men Biden er en 80-årig katolik, og selv om han profilerer sig som ligevaerde­ts og ligeretten­s mand, er den fri abort som kampagnesk­yts måske for meget forlangt.

Bidens aldring fornaegter sig ikke, ikke kun den fysiske side af sagen, men han er også en haederlig mand, for hvem det ikke bekommer sig at gå under baeltested­et. I amerikansk politik gaelder alle kneb, og med Trump som modstander er under baeltested­et det eneste rigtige mål. Biden og Demokrater­ne kunne bruge Republikan­ernes egen medicin imod dem, men som Obama siger: »When they go low, we go high.«

Men situatione­n i USA er desvaerre, at de intolerant­e har overtaget magten, og de tolerante tolererer de intolerant­e.

Biden burde have

Endelig er det allerdumme­ste dog, at USA for anden gang har bragt sig selv i den situation, at valget står mellem Biden og Trump, en uklaedelig geriatrisk olympiade, som i bund og grund skyldes en strukturfe­jl i magtsystem­et.

Er amerikaner­ne dumme, eller er deres system dumt? Og hvis Trump vinder valget, har amerikaner­ne så egentlig ikke fortjent ham? Problemet er dog bare, at det har resten af verden ikke.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark