Jyllands-Posten

Nobelprism­odtageren taenker helt ud af boksen

Professor Morten Meldal har altid vaeret kreativ. Det har gavnet hans videnskabs­karriere, der i 2022 blev kronet med Nobelpris i kemi.

- /ritzau/

Kreativ og idérig. Sådan beskrives Morten Meldal, der er professor i kemi, og i 2022 blev den blot 14. danske nobelprism­odtager.

Hvis Meldal mangler et bestemt apparat eller computerpr­ogram til sin forskning, så opfinder han det bare selv.

»Jeg har altid fulgt de tanker, der opstod, lavet associatio­ner og så kørt videre ud ad tangenten. Jeg tror, det er sådan, det kreative opstår,« siger han.

Meldal, der tirsdag fylder 70 år, er uddannet kemiingeni­ør og har desuden en ph.d. fra Danmarks Tekniske Universite­t (DTU).

I begyndelse­n af 1980’erne forskede han både ved Cambridge Universite­tet i Storbritan­nien, H.C. Ørsteds Institutte­t ved Københavns Universite­t og ved DTU.

Fra 1988 til 2011 var han tilknyttet Carlsberg Laboratori­um som først seniorfors­ker og siden også professor.

Det var her, den såkaldte klikkemi opstod. Som en »lille ting i en lang portefølje af kemiske reaktioner«, fortaeller Meldal.

Det blev netop den lille reaktion, som han i 2022 kunne krone karrieren med Nobelprise­n for.

Prisen for opfindelse­n og

udviklinge­n af klikkemi fik han sammen med to amerikaner­e, Barry Sharpless og Carolyn Bertozzi.

I kemi arbejder man blandt andet med at bygge nye molekyler i udvikling af alt fra medicin over vaskemidle­r til byggemater­ialer.

Klikkemi handler om at gøre det nemmere at få bestemte molekyler til at reagere med hinanden.

Dermed kan forskere nemmere saette molekyler med bestemte funktioner sammen.

Siden den svenske konge, Carl XVI Gustav, den 10. december 2022 overrakte ham medalje og diplom ved nobelprisu­ddelingen i Stockholm, har Meldal vaeret på mange rejser til udlandet for at holde foredrag.

Smidighed i hjernen

Men der har stadig vaeret tid til at passe forskninge­n og undervise studerende, fortaeller Meldal, der i 2011 blev professor ved Københavns Universite­t.

»Det er et stort privilegiu­m for en, der bliver 70, at få lov til at vaere sammen med alle de unge mennesker. De kommer med en masse smidighed i hjernen,« siger han.

Selv mener han, at kreativite­t gavner forskning. Det hjaelper ham til at se løsninger ud over det, der ligger først for.

»Morten Meldal finder på idéer i en grad, som ingen andre gør,« har kollegaen Christian Tornøe sagt til Kristeligt Dagblad om samarbejde­t med nobelprism­odtageren.

»Når vi andre har én idé, har han 20. Han taenkte i helt andre baner end mange af os andre forskere. Han har ikke set begraensni­nger.«

Sambaturné i Brasilien

Morten Meldal har over 300 publikatio­ner og 21 patenter i sit navn. Derudover har han også vaeret med til at stifte flere virksomhed­er.

Ud over forskninge­n spiller Meldal også musik. Han er således med i et sambaband, der hvert andet år turnerer i Brasilien.

Selve fødselsdag­en skal fejres »så stille og roligt som muligt« efter de seneste års mange rejser, fortaeller han.

Morten Meldal er gift med kemiker Phaedria Marie St. Hilaire, som han har sønnen Ajani med. Derudover har han også datteren Anna fra sit tidligere aegteskab med Sandra Davolio.

 ?? ?? Professor Morten Meldal fik i 2022 tildelt Nobelprise­n i kemi sammen med amerikaner­ne Barry Sharpless og Carolyn Bertozzi for opfindelse­n og udviklinge­n af "klikkemi". Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Professor Morten Meldal fik i 2022 tildelt Nobelprise­n i kemi sammen med amerikaner­ne Barry Sharpless og Carolyn Bertozzi for opfindelse­n og udviklinge­n af "klikkemi". Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark