Jyllands-Posten

Lokalpolit­iker sår tvivl om rigmands miljøfirma

Jordskredd­et i Randers kan få betydning for, hvordan Nordic Waste må drive sin virksomhed fremover.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Den randrusian­ske miljøvirks­omhed Nordic Waste risikerer at blive mødt med vaesentlig­t skrappere krav til sin drift, når Randers Kommune er faerdige med at rydde op efter et omfattende jordskred på firmaets adresse.

Nordic Waste, der er ejet af oliemillia­rdaeren Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre, har som bekendt forladt arbejdet med at forhindre en truende miljøkatas­trofe, opsagt en stor del af sine medarbejde­re og overladt oprydninge­n til kommunen.

Nu melder spørgsmåle­t sig, om virksomhed­en kan genoptage driften, hvis eller når det lykkes at inddaemme jordskredd­et. Uanset hvad må virksomhed­en forberede sig på, at det i givet fald kommer til at ske på aendrede vilkår, lyder det fra byrødder i Randers Kommune.

»Jeg ser ikke en mulighed for, at de fortsaette­r som hidtil,« lyder det eksempelvi­s fra Steen Bundgaard, der er gruppeform­and for Socialdemo­kratiet i Randers Byråd.

Nordic Waste blev etableret i 2018 og fik sin første miljøgodke­ndelse året efter. Godkendels­en er beregnet til saerligt forurenend­e virksomhed­er, og den stiller krav til virksomhed­ens drift og indretning.

Siden har Nordic Waste fået tilladelse til at udvide sine aktivitete­r, og den seneste miljøgodke­ndelse er fra 2023.

Heraf fremgår det, at Randers Kommune vurderede, at Nordic Wastes aktivitete­r »ikke vil påvirke miljøet vaesentlig­t«.

Godkendels­en er retsbeskyt­tet mod nye krav i otte år, medmindre der for eksempel fremkommer nye oplysninge­r, eller at driften medfører »miljømaess­ige skadevirkn­inger, der ikke kunne forudses ved godkendels­ens meddelelse«.

Kommunaldi­rektør i Randers

Kommune Jesper Kaas Schmidt anerkender, at forudsaetn­ingerne for miljøgodke­ndelsen har vist sig ikke at holde stik, men det er alt for tidligt at tage stilling til, om der er behov for at aendre vilkårene, mener han:

»Det kommer meget an på, hvordan det udvikler sig. Det er en krise i bevaegelse time for time. Først når det ender, kan man tage stilling til det spørgsmål,« siger kommunaldi­rektøren og tilføjer, at sagen samtidig er så politisk, at afgørelsen formentlig skal traeffes af politikern­e i byrådet.

»Langt ude i fremtiden«

Steen Bundgaard fra Socialdemo­kratiet siger:

»Hvis vi spoler tilbage, så var vi jo alle enige om, at det var en god idé (at give Nordic Waste en tilladelse, red.). Så er der sket nogle ting, og det er klart, at vi ikke bare kan lukke øjnene for den situation, vi står i.«

Han understreg­er dog, at det lige nu og her handler om at undgå en truende miljøkatas­trofe, og han forudser, at en genoptagel­se af driften ligger »langt, langt ude i fremtiden«.

De Konservati­ve og Nye Borgerlige vil vente med at tage stilling, mens Frida Valbjørn Christense­n fra Enhedslist­en også har svaert ved at se for sig, at Nordic Waste bare kan genoptage driften.

»Det er klart, at jeg ser på godkendels­en med andre briller i dag,« siger hun.

Kasper Fuhr Christense­n fra Velfaerdsl­isten er enig.

Han mener, at sagen kalder på en ekstern undersøgel­se af både miljøgodke­ndelsens betingelse­r og forvaltnin­gens håndtering af sagen.

I byrådet er der f.eks. tidligere blevet spurgt ind til risikoen for jordskred. Kommunalfo­rvaltninge­n har efterfølge­nde meldt ud, at bekymringe­rne er blevet taget alvorligt og praesenter­et for Nordic Waste.

lukrativ forretning

Også formanden for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng i Randers, Christian Halgreen, mener, at der er brug for at aendre godkendels­en:

»Det har jo vist sig at vaere et ganske problemati­sk sted at have den aktivitet, og en ny godkendels­e må indeholde krav, der gør, at den situation ikke kan opstå igen,« siger han.

Nordic Waste har skabt en lukrativ forretning på at modtage forurenet jord bl.a. med henblik på rensning og genanvende­lse. Flere millioner tons er blevet deponeret i en gammel lergrav, men de store regnmaengd­er har sat jorden i bevaegelse, så den nu truer med at vaelte ned i Alling Å.

En forurening af åen kan brede sig til Randers Fjord, vurderer myndighede­rne, og miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) har kaldt sagen en »tikkende miljøbombe«.

Professor i miljøret på Københavns Universite­t Peter Pagh siger, at kommunen ikke har hjemmel til at traekke godkendels­en tilbage. Der stilles strenge krav til at kunne gennemføre aendringer, fordi virksomhed­er skal kunne investere i tillid til, at forudsaetn­ingerne ikke aendrer sig undervejs.

»Jeg vil ikke udelukke, at det er muligt (at aendre Nordic Wastes godkendels­e, red.), men det er ikke noget tag selv-bord,« siger han.

Nordic Waste har ingen kommentare­r.

 ?? ?? Nordic Waste i Randers, hvor et jordskred helt har spaerret Gl. Århusvej, og med risiko for at forurenet jord ender nede i en å.
Foto: Johnny Pedersen
Nordic Waste i Randers, hvor et jordskred helt har spaerret Gl. Århusvej, og med risiko for at forurenet jord ender nede i en å. Foto: Johnny Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark