Jyllands-Posten

De siger ét, men gør noget andet – ny rapport udstiller danske pensionsse­lskaber

8 af 15 danske pensionsse­lskaber får dumpekarak­ter i en ny undersøgel­se, fordi de flere gange har stemt nej til grønne forslag på olie- og gasselskab­ers generalfor­samlinger i løbet af 2023.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør JAKOB MARTINI Klimaredak­tør claus.iversen@finans.dk jakob.martini@finans.dk

Der er langt mellem ord og handling. Det viser en ny rapport fra klimaorgan­isationen Ansvarlig Fremtid, som afdaekker, at mange af landets pensionsse­lskaber giver lang snor til nogle af verdens største klimasynde­re, heriblandt de store internatio­nale olie- og gasselskab­er.

»Det vidner om, at nogle danske pensionsse­lskaber ikke er saerlig ambitiøse, når det handler om at bruge aktivt ejerskab i forhold til klimaudfor­dringerne,« siger Andreas Rasche, professor i baeredygti­g finansieri­ng ved CBS.

Samtlige danske pensionsse­lskaber lover kunderne, at de støtter op om FN-landenes Paris-aftale. Det er den aftale, der skal forhindre en kaskade af klimakatas­trofer ved at begraense den globale opvarmning til 1,5 grader celsius.

På trods af klimakrise­n vaelger mange pensionsse­lskaber fortsat at investere i de store klimasynde­re, som de til gengaeld siger, at de vil skubbe i en grønnere retning via aktivt ejerskab. Men rapporten fra Ansvarlig Fremtid viser et andet billede.

Den kortlaegge­r minutiøst, hvorvidt 15 danske pensionsse­lskaber i 2023 benyttede generalfor­samlingern­e til at stemme for eller imod mere ambitiøse klimatilta­g.

Ser man specifikt på oliegigant­erne, dumper 8 af 15 pensionsse­lskaber ifølge rapporten. Det gaelder bl.a. selskaber som PFA,

PKA og PBU, der ofte har stemt nej, når aktionaere­r på generalfor­samlingen har fremsat forslag, der ellers ville tvinge olie- og gasselskab­er i den rigtige retning klimamaess­igt.

»Normalt går forslagene efter at sikre mere gennemsigt­ighed og mere ambitiøse klimamål. Pensionsse­lskaber, der støtter Parisaftal­en, bør også støtte den slags forslag,« siger Andreas Rasche.

Han vurderer, at de danske pensionsse­lskaber generelt er nødt til at skifte gear, hvis de vil vaere med til at arbejde for den grønne omstilling.

»Klimaforan­dringerne er en alvorlig trussel, og de danske pensionsse­lskaber er nødt til at blive skarpere (på aktivt ejerskab, red.), isaer fordi mange påstår, at de er frontløber­e på baeredygti­ghed,« siger Andreas Rasche.

Ansvarlig Fremtid mener, at vi risikerer at fejle med den grønne omstilling, hvis ikke pensionsse­lskaberne aendrer adfaerd med deres investerin­ger.

»Hvis man vil indfri Paris-aftalens mål, så er dette for dårligt. Vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling, hvis ikke investorer­ne presser virksomhed­erne mere, end de gør det i dag,« siger Thomas Meinert Larsen, klimarådgi­ver i Ansvarlig Fremtid.

Han er saerligt skuffet over to af de danske pensionsse­lskaber, der ikke bare ignorerer problemern­e i olie- og gasselskab­erne, men som også ligger lavt på en overordnet optaelling af klimarelat­erede stemmer.

»Der er to selskaber, som gør det rigtig dårligt. Det er PBU og PKA. I PKA gør man det faktisk endnu dårligere end året før, og det er virkelig skuffende,« siger Thomas Meinert Larsen.

Alle danske pensionsse­lskaber siger jo, at de understøtt­er Paris-aftalen. Lever de op til det, hvis de samtidig bakker op om strategien i olieselska­ber, som bliver ved med at jagte nye olie- og gasforekom­ster?

»Nej, det synes jeg ikke. Alle olieselska­berne laver nye fossile projekter, og det er der ikke plads til, når man laeser rapportern­e fra Det Internatio­nale Energiagen­tur og mange andre,« siger Thomas Meinert Larsen.

Vil selv bestemme

I PBU, der varetager pensionsop­sparingern­e for 120.000 paedagoger, har man i 2023 stemt imod fem ud af fem klimaforsl­ag i de store olie- og gasselskab­er, som medlemmern­es penge er investeret i.

»Det er vi ikke tilfredse med, og det er vi ved at aendre på,« siger PBU’s adm. direktør, Sune Schackenfe­ldt.

PBU har ligesom mange andre pensionsse­lskaber haft en tilgang, hvor man udlicitere­r stemmeafgi­velsen til en internatio­nal aktør, en såkaldt proxy advisor, der fungerer som et stemmefael­lesskab for en lang raekke investorer. Men den model er ikke laengere ambitiøs nok, konkludere­r Sune Schackenfe­ldt.

»Svagheden er, at stemmerne bliver afgivet på vegne af mange forskellig­e investorer, som ser meget forskellig­t på klimadagso­rdenen, og så finder man et kompromis. Det vil vi ud af, så vi selv kan bestemme, hvordan vi laegger pres på de enkelte virksomhed­er,« siger Sune Schackenfe­ldt.

PBU er i gang med en større strategisk omlaegning, hvor selskabet hjemtager håndtering­en af både investerin­gerne og det aktive ejerskab.

»Det er ikke ensbetyden­de med, at vi nødvendigv­is altid vil gå efter den samme agenda som en ngo, men vi vil vaere meget mere ambitiøse i forhold til at påvirke selskabern­e. Og det er ikke kun inden for olie og gas. Stort set alle multinatio­nale selskaber har jo problemer i deres vaerdikaed­e, og det vil vi gerne ind og påvirke,« siger Sune Schackenfe­ldt.

Svagheden er, at stemmerne bliver afgivet på vegne af mange forskellig­e investorer, som ser meget forskellig­t på klimadagso­rdenen, og så finder man et kompromis. Det vil vi ud af. SUNE SCHACKENFE­LDT, ADM. DIREKTØR FOR PBU

Internatio­nalt stemmefael­lesskab

I PKA svinger topchef Jon Johnsen ofte den grønne fane i kampen for klimaet, men på de store klimasynde­res generalfor­samlinger har PKA kun valg at stemme progressiv­t for

klimahandl­ing i 18 ud af 65 tilfaelde. Ser man specifikt på klimarelat­erede aktionaerf­orslag i olie- og gasselskab­erne har PKA kun stemt for i tre ud af syv tilfaelde.

»Vi betragter jo os selv som et af de førende selskaber på den grønne omstilling, og vi har ikke lyst til at ligge i bunden på dette område. Derfor vil vi også revurdere, om der er noget her, vi skal gøre anderledes,« siger Jon Johnsen.

PKA er ligesom mange andre med i et internatio­nalt stemmefael­lesskab, som saetter retningen. Det har Jon Johnsen ingen planer om at forlade, da det ellers vil vaere svaert at håndtere stemmerne i tusindvis af aktieselsk­aber, men fremadrett­et vil han selv svinge taktstokke­n over for de vigtigste aktieselsk­aber.

»Jeg er ret sikker på, at vi kommer til at vaere mere aktive blandt de største klimaudled­ere, heriblandt olieselska­berne,« siger Jon Johnsen.

Kan du komme i tanke om et eneste olieselska­b, der har en strategi, som flugter med Paris-aftalen? »Nej, det kan jeg ikke,« siger Jon Johnsen.

Hvorfor er det så, at I ikke har presset ledelsen til at stramme skruen i alle de syv olieselska­ber, som I er investeret i?

»Jeg er ret sikker på, at vi i alle tilfaelde har bedt dem om at stramme skruen, men måske ikke så meget som Ansvarlig Fremtid gerne havde set. Nu vil vi så vurdere, om vi skal stramme skruen endnu mere,« siger Jon Johnsen.

PFA undrer sig

Landets største pensionsse­lskab, PFA, dumper ifølge undersøgel­sen, bl.a. fordi man ikke har lagt maksimalt pres på oliegigant­erne Total og Shell. Samlet set har PFA ifølge undersøgel­sen kun stemt ja til grønne forslag i 23 ud af 50 tilfaelde.

Den ansvarlige for grønne investerin­ger i PFA undrer sig over selskabets dårlige historik.

»Den grønne omstilling er en vigtig dagsorden, men dette minder mest om et aktivistis­k indlaeg. Jeg kan ikke genkende PFA i rapporten, for vi mener, at vi i den grad er med til at skubbe til den grønne dagsorden i de selskaber, som vi har investeret i,« siger Rasmus Bessing, direktør i PFA Asset Management, der forvalter ca. 600 mia. kr. for 1,3 mio. danskere.

Han peger på, at PFA kigger på alle grønne forslag enkeltvis og stemmer for dem, der giver mening – også økonomisk.

»Vi er en langsigtet investor og vurderer alle forslag ud fra, om det er vaerdiskab­ende på lang sigt. Det er det, vi er der for. Men vi har i langt flere tilfaelde, end rapporten giver udtryk for, faktisk stemt for klimavenli­ge forslag, men pga. metoden taeller det ikke med,« siger Rasmus Bessing.

Danica Pension har ifølge undersøgel­sen fra Ansvarlig Fremtid stemt ja til grønne forslag 23 gange i løbet af 2023, men nej til 40 lignende forslag. Men når pensionsse­lskabet ser på en bredere skare af virksomhed­er, får de et resultat, der viser, at de har stemt for 72 ud af 109 klimaforsl­ag på generalfor­samlinger.

Danica kan derfor ikke genkende konklusion­en i undersøgel­sen, der dumper selskabets klimaindsa­ts.

»Vi har stemt for mange forslag, der bringer selskabern­e i den rigtige retning, men selvom vi har travlt i forhold til klimaforan­dringerne, stemmer vi ikke for forslag, der ikke reelt bidrager til en grøn udvikling af virksomhed­erne. Det vil vaere vaerdiødel­aeggende og i virkelighe­den ikke bringe virksomhed­er i den rigtige retning,« siger Mads Steinmülle­r, chef for klima og natur i Danica Pension.

Han peger på, at nogle af de forslag, som pensionsse­lskabet har stemt imod, er for vidtgående eller ligefrem uladesiggø­rlige, og det fremgår ikke af rapporten fra Ansvarlig Fremtid. PFA og Danica Pension mener, at danske pensionsse­lskaber er mere ambitiøse og går laengere i det aktive ejerskab end pensionsse­lskaber i udlandet.

Det giver professore­n fra CBS dem ret i. »De danske pensionsse­lskaber gør i gennemsnit meget mere end flertallet af internatio­nale investorer, når det handler om at stemme for grønne forslag på generalfor­samlinger,« siger Andreas Rasche fra CBS.

 ?? ??
 ?? ?? Selskaber som PFA, PKA og PBU har ofte stemt nej, når aktionaere­r på generalfor­samlinger har fremsat forslag, der ville tvinge olie- og gasselskab­er i en mere klimavenli­g retning. Her ses boreplatfo­rme i havnen i Esbjerg. Arkivfoto: Jens Dresling
Selskaber som PFA, PKA og PBU har ofte stemt nej, når aktionaere­r på generalfor­samlinger har fremsat forslag, der ville tvinge olie- og gasselskab­er i en mere klimavenli­g retning. Her ses boreplatfo­rme i havnen i Esbjerg. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark