Jyllands-Posten

Hertz sender sin grønne del af bilflåden på akut slankekur

Voksende udgifter til elbiler får den amerikansk­e biludlejni­ngsgigant til at skifte kurs. Nu saettes 20.000 elbiler til salg. I stedet skal der købes nye benzinbile­r.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Fremover bliver der faerre elbiler at vaelge imellem for amerikansk­e Hertz-kunder. Den globale udlejnings­gigant har meddelt, at man frem mod udgangen af året vil slanke antallet af elbiler med en tredjedel.

»Hertz har truffet den strategisk­e beslutning at saelge ca. 20.000 elektriske køretøjer fra selskabets USA-flåde, eller omkring en tredjedel af den globale elbilflåde,« fremgår det af en meddelelse til det amerikansk­e børstilsyn (SEC).

Siden 2022 har Hertz ellers slået på tromme for et strategisk skifte mod elbiler, og udlejnings­kaempen har flere gange offentligg­jort store aftaler med bilfirmaer om levering af titusindvi­s af elbiler.

I september 2022 løftede Hertz således sløret for en 5årig aftale med General Motors

om levering af i alt 175.000 elbiler.

I den nye melding til det amerikansk­e børstilsyn forklarer Hertz bl.a. brandudsal­get af de 20.000 elbiler med et forsøg på at »reducere skadeudgif­ter forbundet med elbiler«, ligesom Hertz fremover vil saette fokus på i samarbejde med elbilprodu­center at sikre »mere overkommel­ig adgang til reservedel­e og arbejdskra­ft«, fremgår det af SEC-meddelelse­n.

Ifølge Reuters oplever Hertz, at kunder kaemper med at håndtere elbilerne i en grad, så der forholdsma­essigt er langt flere sammenstød og skader på elbiler end konvention­elle biler. Samtidig er efterspørg­slen på elbiler bremset op, lyder det.

Det er øjensynlig­t ikke kun Hertz, der kaemper med høje skadeudgif­ter for elbiler. I hvert fald viste et pristjek udført af prisportal­en Samlino.dk hen over sommeren sidste år, at mens ejere af benzin- og dieselbile­r i gennemsnit betaler 4.747 kr. om året for en bilforsikr­ing, betaler elbilejere i gennemsnit 8.010 kr. – en forskel på 69 pct.

Ud over elbiler fra General

Motors rummer Hertz-bilflåden også elbiler fra Polestar og Tesla.

Vil udbyde flere benzinbile­r

Hertz venter, at brandudsal­get af de 20.000 elbiler vil medføre en nedskrivni­ng i bilernes bogførte vaerdi på forventet ca. 245 mio. dollars – knap 1,7 mia. kr. – i takt med, at bilerne bliver solgt.

I stedet for de solgte elbiler vil Hertz skrue op for udbuddet af benzinbile­r i jagten på at puste til det løbende driftsover­skud, der lider under satsningen på elbiler, lyder det.

Hertz har tidligere arbejdet ud fra en målsaetnin­g om at udskifte 25 pct. af selskabets globale bilflåde til elbiler inden udgangen af 2024.

Det fremgår ikke af SECmeddele­lsen, hvor mange benzinbile­r Hertz vil opruste med. I stedet lyder det om fjernelsen af 20.000 ud af de nuvaerende 60.000 elbiler: »Selskabet forventer, at denne handling bedre balancerer udbuddet mod forventet efterspørg­sel efter elbiler.«

Hertz praesenter­er regnskabet for 4. kvartal og dermed helåret 2023 den 6. februar.

 ?? ?? Elbilsalge­t brager frem i Danmark. Men omstilling­en fra fossilbile­r til elbiler foregår ikke gnidningsf­rit alle steder, viser en ny melding fra biludlejni­ngsgigante­n Hertz.
Arkivfoto: Michael Bager
Elbilsalge­t brager frem i Danmark. Men omstilling­en fra fossilbile­r til elbiler foregår ikke gnidningsf­rit alle steder, viser en ny melding fra biludlejni­ngsgigante­n Hertz. Arkivfoto: Michael Bager

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark