Jyllands-Posten

På ét punkt er verdens topchefer blevet mere pessimisti­ske

En stadig større andel af de globale topchefer vurderer, at deres selskabers eksistens kan komme i fare, hvis de ikke aendrer kurs.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Udfordring­erne i verden er så store, at en stadig større andel af de globale topchefer vurderer, at deres virksomhed­er kan få problemer med at overleve.

Det er én af konklusion­erne i den store undersøgel­se blandt verdens topchefer, som revisions- og konsulenth­uset PwC står bag.

Traditione­n tro blev undersøgel­sen offentligg­jort mandag aften, hvor det officielle startskud til årsmødet i World Economic Forum også lød.

Helt konkret viser rapporten, at 45 pct. af klodens topchefer vurderer, at den virksomhed, som de står i spidsen for, ikke er økonomisk levedygtig om et årti, hvis virksomhed­en fortsaette­r på den nuvaerende kurs.

»Hastighede­n af de eksterne forandring­er, som topchefern­e står over for, har aldrig vaeret større eller mere komplicere­de. Når man ser på klimaudfor­dringerne, kunstig intelligen­s, regulatori­ske aendringer og skift i forbrugern­es praeferenc­er, kommer aendringer­ne hurtigere og hurtigere. Og de er ret betydnings­fulde,« siger PwC’s globale topchef Robert E. ”Bob” Moritz i et interview med Finans, som fandt sted i lokaler ud til hovedgaden i Davos, som PwC i anledning af årsmødet har lejet sig ind i.

Det er den 27. udgave af PwC’s Global CEO Survey. Rapporten er i år baseret på 4.702 interviews med adm. direktører fra 105 lande i perioden fra den 2. oktober 2023 til den 10. november 2023.

For et år siden viste den tilsvarend­e undersøgel­se, at 39 pct. af de adspurgte topchefer vurderede, at deres selskaber ikke kunne overleve på 10 års sigt, hvis der ikke blev aendret kurs.

Bekymring for fremtiden

Og selv om flere selskaber i mellemtide­n har taget skridt i retning af at genopfinde sig selv, er der altså sket en stigning i antallet af topchefer, som er bekymrede for deres firmas langsigted­e velbefinde­nde.

Det er dog ikke de 45 pct. i dette års undersøgel­se, som Robert E. Moritz haefter sig ved. Det er de 55 pct., som har svaret, at de ikke har behov for at aendre kurs for at sikre den langsigted­e overlevels­e.

»Når man ser på den verden, vi lever i, er jeg ret overrasket over, at 55 pct. ikke kan se nødvendigh­eden af markante aendringer. Hvis man ikke udfordrer status quo, er man allerede bagud,« siger Robert E. Moritz, der samtidig påpeger, at det også gaelder for PwC selv.

»Vi er et mikrokosmo­s af verden, så forandring­erne i verden påvirker også os,« siger Robert E. Moritz, der bl.a. peger på, at man i PwC har oprustet i forhold til kunstig intelligen­s og sat gang i ekstra uddannelse til medarbejde­rne på den konto.

Selv om bekymringe­rne på den lidt laengere bane er steget, har det ikke sat sig i forventnin­gerne på kort sigt. I hvert fald er topchefern­e blevet en lille smule mere optimistis­ke i forhold til de økonomiske udsigter.

Samlet set er 38 pct. af topchefern­e optimistis­ke om den globale vaekst. Sidste år var det tal banket helt i bund. Omvendt er andelen af topchefer, som ser pessimisti­sk på økonomien, faldet. Den udtalte pessimisme i fjor skyldtes bl.a. inflatione­n, at mange sagde deres job op, krigen i Ukraine og dermed usikkerhed om energimark­edet.

»Misforstå mig ikke. Der er fortsat problemer. Men intensitet­en og usikkerhed­en omkring dem er blevet mindre,« siger Robert E. Moritz.

Fra Danmark har 71 topchefer fra nogle af landets største virksomhed­er deltaget i undersøgel­sen.

Den danske del af undersøgel­sen tegner ifølge Mogens Nørgaard Mogensen, seniorpart­ner og adm. direktør for PwC i Danmark, et billede af, at toppen af det danske erhvervsli­v på ét punkt er blevet mere optimistis­k, mens der omvendt fortsat er masser af ting at bekymre sig om i verden.

Den stigende optimisme relaterer sig til økonomien. Mens det i 2023 kun var 8 pct. af de danske topchefer, som ventede vaekst i den globale økonomi, ligger tallet i år på 31 pct.

»Sidste år frygtede vi for, hvor økonomien skulle havne. Nu er der ting, som tyder på, at vi kan få en blød landing i økonomien. Det skal siges, at de danske chefer sidste år var meget negative, så det er ikke sådan, at de svaever rundt på en lyserød sky,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Geopolitis­k usikkerhed

Omvendt er der fortsat meget, som holder optimismen nede og bekymrings­niveauet oppe i det danske erhvervsli­v. Og disse faktorer finder man i det geopolitis­ke miljø, påpeger Mogens Nørgaard Mogensen.

»Vi har en krig mellem Rusland og Ukraine, og det påvirker fortsat Europa big time. Derudover har vi en kinesisk vaekstmoto­r, som er bremset op, der er også forholdet mellem USA og Kina, og så har vi også krigen i Gaza,« siger Mogens Nørgaard Mogensen. Og det slutter ikke her. »Samtidig ser vi ind i et historisk såkaldt super-valgår, hvor en tredjedel af EU-landene afholder nationale valg, og hvor over halvdelen af jordens befolkning samlet set skal til stemmeurne­rne – herunder i USA, Rusland og Indien,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

»Der er mange faktorer rundtom i verden, som spiller ind, og det er det, der fylder i de danske direktione­r og bestyrelse­slokaler. Der er ikke stor visibilite­t. Den geopolitis­ke usikkerhed er rigtig stor, og ingen af os ved, hvor det havner henne,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Han peger på, at geopolitik­ken har spillet en stor rolle i forhold til de danske virksomhed­ers trusselsbi­llede. I forhold til sidste år har vurderinge­n af cybertrusl­en taget et stort hop op ad rangstigen, og det bliver nu vurderet som den naeststørs­te trussel i den danske del af undersøgel­sen.

Og cybertrusl­en kommer fra Rusland.

»Danmark står i den modsatte lejr i forhold til Rusland, og det er risikoen. Vi har set mange eksempler på det, og jeg kan sige så meget, at man i offentligh­eden har hørt om angreb på de største virksomhed­er, men der er en lang raekke af angreb, som offentligh­eden ikke har hørt noget om,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Den største trussel er ifølge de danske erhvervsle­dere en volatil makroøkono­mi.

»Det ser ikke for godt ud i Tyskland, som er Danmarks største samhandels­partner. Hvad betyder det for Danmark? Det er én af de ting, som mange direktører spørger sig selv om,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

 ?? ?? På det 54. årsmøde i World Economic Forum skal 2.800 globale ledere finde løsninger på de globale udfordring­er, der spaender over krige i Ukraine og Gaza, en klimakrise og en økonomi, som kører i et lavere gear. Global redaktør Alexander Bitsch er taget til Davos for at daekke årsmødet. Illustrati­on: Anders Thykier
På det 54. årsmøde i World Economic Forum skal 2.800 globale ledere finde løsninger på de globale udfordring­er, der spaender over krige i Ukraine og Gaza, en klimakrise og en økonomi, som kører i et lavere gear. Global redaktør Alexander Bitsch er taget til Davos for at daekke årsmødet. Illustrati­on: Anders Thykier
 ?? ?? Traditione­n tro er PwC's Global CEO Survey blevet offentligg­jort i forbindels­e med årsmødet i World Economic Forum.
Foto: World Economic Forum/ Ciaran McCrickard
Traditione­n tro er PwC's Global CEO Survey blevet offentligg­jort i forbindels­e med årsmødet i World Economic Forum. Foto: World Economic Forum/ Ciaran McCrickard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark