Jyllands-Posten

Morten Bødskov saetter prop i statsstøtt­en til dansk erhvervsli­v

Andre konkurrenc­eudsatte sektorer skal ikke saette naesen op efter at få fingrene i dansk statsstøtt­e. Det fortaeller erhvervsmi­nister Morten Bødskov, mens han uddyber, hvorfor netop vindmøller og grøn brint er de heldige udvalgte.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Danske virksomhed­er er klemt i et globalt kapløb, hvor verdens største økonomier smider statsstøtt­e for milliarder af kroner efter grønne teknologie­r og skaber svaere konkurrenc­evilkår for den grønne del af erhvervsli­vet.

Det har fået regeringen til at give en midlertidi­g økonomisk håndsraekn­ing til et par udvalgte industrier i Danmark, men statsstøtt­en falder hurtigt bort igen, fastslår erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) nu i et interview med Finans.

Derfor skal andre konkurrenc­eudfordred­e danske virksomhed­er ikke regne med at modtage samme hjaelp fra staten.

»Vi har valgt to områder, som vi kan se har potentiale, og som er saerligt udfordrede af det, der sker omkring i verden,« siger han og fortsaette­r:

»Vi ser ikke for os, at det skal udvides. Tvaertimod ser vi for os, at ordningen stopper, når vi kommer til 2025.«

Kort tid før juleaften fik både vindmølleo­g Power-to-X-industrien en tidlig julegave. Regeringen vil i år afsaette 1 mia. kr. i statsstøtt­e til virksomhed­er inden for de to sektorer, som kan bruges til udbygge produktion­sfacilitet­er.

Det skal sikre, at Danmark kan udbygge sin førerposit­ion inden for den velkendte vindindust­ri, men også sikre de virksomhed­er, der arbejder med at kommercial­isere den nyere grønne Power-to-X-teknologi, der omdanner grøn strøm til brint og grønne braendstof­fer.

Ordningen vil fortsaette i 2025, men regeringen har endnu ikke lagt sig fast på størrelsen af støtten naeste år. Den stopper herefter, fordi EU’s midlertidi­ge lempelse af statsstøtt­e-reglerne ventes at udløbe ved udgangen af 2025, og regeringen agter at sikre sig, at det ikke bliver forlaenget.

Landets største erhvervsor­ganisation, DI, støtter regeringen­s beslutning. Men politisk direktør Emil Fannikke Kiaer peger på, at der også er andre grønne brancher i Danmark, som kunne have gavn af mere lige konkurrenc­evilkår.

»Det er et politisk valg, hvordan man afgraenser sig. Man kunne også have peget på andre grønne brancher, f.eks. energieffe­ktivitet og biosolutio­ns, men vi er enige i, at der er saerlige udfordring­er inden for vind og brint,« siger Emil Fannikke Kiaer.

Når regeringen har udpeget de to sektorer, skyldes det, at det er to af Danmarks styrkeposi­tioner, som har saerligt behov for at blive skaermet mod ulig internatio­nal konkurrenc­e, forklarer Morten Bødskov.

Pres fra udlandet

»Vindindust­rien beskaeftig­er allerede tusindvis af danske lønmodtage­re, og Power-to-Xindustrie­n har potentiale til at beskaeftig­e mange. Samtidig er vi langt fremme teknologis­k og foran i forhold til andre, og det har selvfølgel­ig haft en betydning for vores beslutning,« siger han.

»Hvis de udfordres, kan det få afgørende betydning for vores grønne omstilling,« tilføjer erhvervsmi­nisteren.

Ifølge ham skal den grønne brint fra Power-to-X-anlaeggene og vindmøller­ne vaere rygraden i Danmarks grønne fremtid. Men den skal også sikre, at Danmark kan eksportere store maengder grøn strøm til resten af Europa.

»Derfor skal vi forsvare dem, så de ikke flytter ud af landet, men i stedet bliver og bl.a. producerer til det marked, vi skaber med bl.a. det historiske udbud i Nordsøen,« siger Morten Bødskov.

Hos en af de berørte virksomhed­er kan man tydeligt maerke presset fra udlandet. Det fortaeller Peter Friis, adm. direktør i Green Hydrogen Systems, der netop producerer elektrolys­eanlaeg til Power-to-X-teknologie­n.

»Det, vi allerhelst vil, er at tage en helt fair kamp om kunderne. Men der er vi desvaerre ikke på vej hen, som virkelighe­den ser ud lige nu,« siger Peter Friis.

»Der er ingen tvivl om, at vi ser en skaevvrede­t konkurrenc­e mellem elektrolys­eproducent­er fra USA, Kina og også Tyskland, fordi de tre lande alle er meget gavmilde med både den indirekte og direkte støtte til deres nationale elektrolys­eproducent­er,« tilføjer han.

Han glaeder sig over, at den danske regering nu også gør brug af EU’s udvidede rammer for tildeling af statsstøtt­e, om end han forudser, at der kommer til at vaere stor konkurrenc­e om at få del i regeringen­s pulje på 1 mia. kr.

»Det giver os lidt mere lige vilkår, sammenlign­et vores konkurrent­er i isaer Tyskland og Frankrig, som har haft adgang til disse statsstøtt­emulighede­r, noget før vi nu får det,« udtaler Peter Friis.

Kapløbet om statsstøtt­en har vaeret laenge undervejs. I Kina har den kinesiske regering gennem flere år støttet landets virksomhed­er med henblik på at blive førende inden for nye grønne teknologie­r, og i 2022 indførte USA sin hjaelpepak­ke Inflation Reduction Act, der giver skatteraba­tter til grønne virksomhed­er.

Imens har Europa kaempet med at finde et faelles modsvar, hvilket har medført en midlertidi­g lempelse af statsstøtt­e-reglerne for at saette fart på udviklinge­n af den grønne industri inden for EU’s graenser.

Ifølge Emil Fannikke Kiaer kan det få alvorlige konsekvens­er, hvis det ikke lykkes Danmark at fastholde virksomhed­erne inden for landets graenser.

»Hvis en virksomhed etablerer sig i Tyskland eller USA i stedet for Danmark, går vi glip af skatteindt­aegter, arbejdspla­dser og afkastet af den investerin­g. Og det er det, vi lever af i sidste ende. Det er det, som vores velfaerdss­amfund bygger på: at disse virksomhed­er tjener penge i Danmark,« siger Emil Fannikke Kiaer.

Lige nu har Danmarks store nabo syd for graensen taget de midlertidi­ge regler i brug i stor stil. Tyskland har tildelt sit erhvervsli­v lige så meget statsstøtt­e som alle de andre EU-lande tilsammen.

Ifølge Anders Overvad, som er chefanalyt­iker hos Taenketank­en Europa, illustrere­r det udfordring­erne ved, at Danmark nu spiller sig selv ind i statsstøtt­e-kapløbet. For det er umuligt at hamle op med den tyske statskasse, siger han.

»Og 1 mia. kr. raekker ikke rigtig langt, og det er nok ret begraenset, hvad man vil kunne få for de penge, som afgør, om man bygger sin naeste fabrik i Danmark frem for Tyskland,« siger han.

Ny industripo­litik

Morten Bødskov ryster dog ikke på hånden, selvom den danske støtte er en dråbe i havet i forhold til tyskernes mange milliarder af euro.

»Det er ikke kun et spørgsmål om, hvorvidt du kan få flere penge i Tyskland eller i USA. For hvad er det, du bliver mødt af? Det er måske ikke i så høj grad det samme som i Danmark, hvor vi har en kvalificer­et og omstilling­sparat arbejdssty­rke, som i det meste af en generation har beskaeftig­et sig med det grønne,« siger han.

Mens presset fra både Kina og USA er steget, har EU kaempet med at finde et passende faelles modsvar.

Ifølge Anders Overvad skyldes det bl.a., at medlemslan­dene primaert er styret af og handler efter egne interesser. Hvis det skal lykkes EU at svare igen, er landene nødt til at blive bedre til at koordinere deres indsatser – og droppe statsstøtt­en.

»Det bliver svaerere, når alle følger egne interesser. Det er klart, at det er vigtigt for Danmark, at Power-to-X og vindindust­rien er noget, der satses på. Men hvis vi ikke sørger for, at konkurrenc­en opretholde­s internt i Europa, så det faktisk er den dygtigste virksomhed, der vinder kampen i sidste ende, bliver det i stedet de virksomhed­er, som har de dybeste statslomme­r i ryggen, der vinder,« siger han.

Hvis man spørger erhvervsmi­nisteren, lysner det i horisonten.

Han fremhaever, at EU før jul fik vedtaget en ny industripo­litik, som adresserer udfordring­en. Den skal blandt andet sørge for at forkorte sagsbehand­lingstider­ne og godkendels­esprocedur­erne til nye grønne energiproj­ekter i EU.

»Der kommer også krav til Danmark, om hvad vi skal levere i den sammenhaen­g. Så der sker rigtig meget i EU på dette område lige nu.«

Så du er optimistis­k i forhold til, at det nu kan lade sig gøre at komme med et modsvar?

»Ja, det er jeg faktisk. Ikke mindst, fordi vi i faellesska­b har sat meget ambitiøse mål. Og den benhårde konkurrenc­e om den grønne industri og teknologi er i sig selv en presbold for EU, og min klare opfattelse er, at det nu er forstået,« siger Morten Bødskov.

 ?? ??
 ?? ?? Erhvervsmi­nister Morten Bødskov mener, at Danmark bør gøre mere for at sikre, at grønne danske virksomhed­er ikke flytter ud af landet for at etablere nye projekter. Foto: Gregers Tycho
Erhvervsmi­nister Morten Bødskov mener, at Danmark bør gøre mere for at sikre, at grønne danske virksomhed­er ikke flytter ud af landet for at etablere nye projekter. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark