Jyllands-Posten

Arbejdspla­dser misforstår de unge

Yngre generation­er bliver ofte portraette­ret som en gruppe med helt unikke, faelles praeferenc­er, men det bør vi tage et opgør med.

- ANNETTE OTTO HR-direktør i GlobalConn­ect

de bedste medarbejde­re i de kommende generation­er?

Spørgsmåle­t er hverken nyt eller ubehandlet i debatten. Alligevel synes relevansen større end normalt i de her år, da de første fra den såkaldte Generation Z – unge

Hvordan tiltraekke­r vi

født mellem 1995 og 2012 – er trådt ind på arbejdsmar­kedet. I 2025 vil de udgøre 27 procent af den globale arbejdssty­rke.

Generation­en, der som den første er opvokset med internette­t og tidligt har vaeret eksponeret for sociale medier, beskrives ofte som saeregen. Eksempelvi­s, at de har helt andre forventnin­ger til arbejdsliv­et, er mere flygtige og stiller helt nye krav til ledere om at vise og rumme sårbarhed.

Beskrivels­en af ’de unge’ som en unik størrelse bør vi i nogen udstraekni­ng tage et opgør med. I hvert fald bør virksomhed­er slå koldt vand i blodet, inden de fluks tilpasser hele virksomhed­ens kultur og rammer til morgendage­ns generation­er, medmindre de vil risikere at gøre vold på at tiltraekke kvalificer­ede medarbejde­re.

Selvfølgel­ig skal virksomhed­er vaere attraktive på den lange bane. Dog skal de for det første huske på, at der stadig er tre andre generation­er på arbejdsmar­kedet. Adskiller generation Z sig drastisk fra arbejdssty­rkens tre øvrige generation­er, bør ledere grundigt overveje, hvordan de kan gøre sig attraktive over for 27 procent af arbejdssty­rken uden samtidig at gøre sig mindre attraktive for de 73 procent. Isaer i en tid (og fremtid) med mangel på arbejdskra­ft.

For det andet er det afgørende, at ledere ikke lader diskursen om ’de unge’ som en uniform demografis­k gruppe farve deres ageren. For praecis som enhver anden generation er deres ønsker, forventnin­ger og krav lige så forskellig­e, som de er som mennesker. Der kan vaere faellestra­ek, ja. Men de er også individer.

Vi har i GlobalConn­ect gennemført en undersøgel­se af danskernes forventnin­ger til arbejdspla­dsen. Besvarelse­rne er som altid segmentere­t efter alder – 25-39-årige, 40-49-årige og 50-67-årige – og interessan­t nok er der meget lille varians mellem segmentern­e.

De yngre ønsker marginalt mere hjemmearbe­jde end de aeldre. De vil have marginalt mere selvbestem­melse. Og så laegger de lidt mindre vaegt på det sociale og lidt mere vaegt på de fysiske rammer, når det handler om motivation­en for at møde fysisk på arbejdspla­dsen.

prioritere­r vi danskere på tvaers af de tre generation­er på arbejdsmar­kedet mange forhold ens. Derfor virker det for mig at se usandsynli­gt, at den kommende generation kommer til at prioritere helt radikalt anderledes. Saerligt når det yngste segment i undersøgel­sen også kan huske tiden før internet og Facebook og har vaeret eksponeret for skaerme, telefoner og hjemmeside­r fra en relativt tidlig alder.

I kampen om kvalificer­et

Grundlaegg­ende

arbejdskra­ft bliver vinderne de arbejdspla­dser, som forbliver nysgerrige.

Opgaven bliver at holde sig ajour og selv at undersøge, hvordan samtlige generation­ers – og ikke kun de yngres – behov og forventnin­ger til arbejdsliv­et udvikler sig.

Kun sådan kan de målrette deres rekrutteri­ng og skabe en arbejdspla­ds, der tilknytter den type af medarbejde­re, de har brug for.

Min tese er, at mange ledere og arbejdspla­dser kan nøjes med at reformere og ikke revolution­ere arbejdspla­dsen for at tiltraekke de mange dygtige mennesker, der glider ind på arbejdsmar­kedet i de kommende år.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark