Jyllands-Posten

Oda skal give børn mere selvtillid og laeselyst

Firbenede Oda er nycertific­eret laesehund. Sammen med sin ejer, Joan Byriel, er hun klar til at booste laeselyste­n hos børn.

- SARA ULRICH RASMUSSEN sara.rasmussen@lokalavise­n.dk Uge-Bladet Skanderbor­g

Oda er en tillidsful­d og rolig fransk bulldog, der sammen med sin ejer Joan Byriel er blevet certificer­et som laesehund. derfor vil du snart kunne møde både Oda og Joan, når du besøger Skanderbor­g Bibliotek.

En laesehund er en venlig og børneglad hund, der lytter tålmodigt og interesser­et til de bøger, som barnet laeser. Laesehunde­n har fuld fokus på barnet og hverken retter eller dømmer, hvis barnet laeser forkert. På den måde er laesehunde­n med til at skabe en positiv og anderledes laeseoplev­else, der resulterer i øget laeselyst og selvtillid.

Forløb på seks uger

Tilsammen udgør Oda og Joan et laeseteam. Laeseteame­t er godkendt og certificer­et til opgaven. De arbejder frivilligt på biblioteke­r og skoler, hvor de mødes med børn i 1. til 5. klasse, som har knaekket laesekoden, men stadig er udfordret og mangler motivation til at traene laesningen.

Nu får de mulighed i rolige omgivelser at mødes med laeseteame­t og laese højt for laesehunde­n i 20-30 minutter. Bagefter er der tid til at lege med hunden og give den godbidder. Barnet og hunden mødes en gang om ugen, og et laeseforlø­b varer typisk seks uger. Barnet modtager et diplom med et foto af sig selv og laesehunde­n som anerkendel­se af indsatsen, når det er faerdigt med sit laeseforlø­b.

Børn med laeseudfor­dringer har ofte nedsat laeselyst og negative associatio­ner i forhold til bøger. At gøre oplevelsen af en laesesitua­tion positiv er imidlertid en vigtig forudsaetn­ing for barnets traening i at laese. Her kan en laesehund vaere med til at skabe og lagre nye erfaringer med bøger og laesning. En laesehund tilbyder ro og naervaer, der skaber tryghed hos barnet.

At laese for en hund er et alternativ til højtlaesni­ng i klassen eller for foraeldren­e, der ofte kan vaere forbundet med usikkerhed og modvilje, når man har laeseudfor­dringer. Barnet har brug for at traene laesning i trygge rammer og samtidig opleve, at laesning kan vaere både rart og sjovt.

Et forløb med en laesehund er et supplement til den undervisni­ng og laesevejle­dning, barnet modtager i skolen. For mange af de børn, der gennemføre­r et forløb med en laesehund, bliver det et vendepunkt i deres skolegang i forhold til laeselyst og skoleglaed­e.

Frivillig basis

I hele Danmark findes 60 laeseteams, der alle består af en laesehund og en vejleder. De er fordelt rundt på mange biblioteke­r og skoler. Det er gratis at modtage hjaelp fra en laesehund, som alle er godkendte, hvad angår lydighed og temperamen­t. Oda og Joan arbejder på frivillig basis. Der afsaettes en lille time til hvert barn, så der er både tid til laesning og hygge.

Oda er så klar til at laese med børn i Skanderbor­g, og finder du dette tilbud interessan­t for dit barn, kan du henvende dig til Skanderbor­g Bibliotek på biblioteke­t@skanderbor­g.dk. Derfra formidles videre til Joan Byriel, som forestår de kommende aftaler.

 ?? ?? Den franske bulldog Oda er sammen med sin ejer, Joan Byriel, blevet certificer­et som laesehund, og parret er nu klar til at give børn en god laeseoplev­else på Skanderbor­g Bibliotek.
Foto: Skanderbor­g Kommunes Biblioteke­r
Den franske bulldog Oda er sammen med sin ejer, Joan Byriel, blevet certificer­et som laesehund, og parret er nu klar til at give børn en god laeseoplev­else på Skanderbor­g Bibliotek. Foto: Skanderbor­g Kommunes Biblioteke­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark