Jyllands-Posten

Vinter i Kulturhuse­t: Det her kan du opleve

Kom til braetspils­aften, hør om ventesorg eller bliv klogere på samfundsak­tuelle emner i barselsaka­demiet.

- GITTE SCHWARTZ gitte.schwartz@lokalavise­n.dk Uge-Bladet Skanderbor­g

Kulturhuse­t Skanderbor­g åbner dørene til vidt forskellig­e oplevelser og samvaer.

Mandag 22. januar kl. 19 er der igen åben braetspils­aften.

Elsker du at rulle terningern­e, taenke strategisk eller bare kaste dig ud i nye udfordring­er på braettet, så er Braetspils­aften helt sikkert noget for dig. Du er velkommen alene eller du kan tage et par venner, naboer eller kolleger med, opfordrer Kulturhuse­t, og fortsaette­r:

»Vi har mange forskellig­e spil, men medbring endelig dit yndlingssp­il, hvis du har et. Om du er spillehaj eller ej, spiller ingen rolle, bare du har lyst til at vaere med. Der er både plads til dårlige tabere og gode vindere.«

Der er gratis adgang, men tilmelding via Kulturhuse­ts hjemmeside.

Foredrag om ventesorg

Under titlen ”Sorgen over at skulle miste” holder psykoterap­eut Nina Haubroe Juric

18. januar kl. 19-21 foredrag om ventesorg

til pårørende. Ventesorg er et relativt nyt begreb – men et gammelt faenomen. Rigtig mange mennesker kender nogen eller er selv berørt af livstruend­e, uhelbredel­ig eller terminal sygdom og derfor lever mange mennesker også med ventesorg. At vaere i ventesorg betyder nemlig at leve hver dag med visheden om, at én du elsker skal dø af en livstruend­e sygdom – uden at vide hvornår.

Nina Haubroe Juric har vaeret hustru til Mario, som døde af kraeft i 2021 og dermed har hun selv vaeret primaer pårørende i ventesorg gennem fem år. I foredraget fortaeller hun om, hvordan ventesorg påvirker vores krop og nervesyste­m, vores følelsesli­v, relationer, identitet, roller og familiedyn­amik.

Nina skriver om sit foredrag, at hun har erfaring for, at publikum ofte bliver berørt, mens de lytter, fordi de kommer i kontakt med staerke og svaere følelser og oplevelser, de selv har haft. Derfor er der i løbet af aftenen sat god tid af til at få talt med hinanden og stillet spørgsmål til foredraget.

Foredraget foregår i Sløngelsal­en og billetter kan købes på Kulturhuse­ts hjemmeside.

Barselsaka­demi

I det nye år slår Kulturhuse­t dørene op for en raekke livestream­ede foredrag om samfundsak­tuelle emner primaert henvendt til foraeldre på barsel.

Fra 31. januar og cirka en gang om måneden foråret igennem

kan foraeldre på barsel – men naturligvi­s også andre interesser­ede – møde op i Kulturhuse­t og ganske gratis høre et samfundsak­tuelt livestream­et oplaeg fra en af Barselsaka­demiet KBH’s foredragsh­oldere.

Baby er selvskreve­t til at komme med på armen, tumle på et taeppe på gulvet, blive puslet, ammet osv., men oplaeggene omhandler alt andet end børn og baby. På den måde skulle Barselsaka­demiet gerne give barslende og hjemmegåen­de tid til nye input, oplevelser og samvaer med andre voksne, der også er nysgerrige på oplysende emner.

Det er gratis at deltage i foredragen­e, der finder sted de naevnte dage kl. 10 i Kulturhuse­ts Store Mødelokale på

første sal. Man bedes dog melde sig til på kulturhuse­ts hjemmeside.

Første foredrag 31. januar har overskrift­en ”Palaestina­solidarite­tens historie i Danmark og globalt” og er ved professor ved Roskilde Universite­t Sune Haugbølle.

 ?? ?? Tag baby med og bliv klogere på samfundsak­tuelle emner, når der hen over foråret er barselsaka­demi i Kulturhuse­t. Pressefoto
Tag baby med og bliv klogere på samfundsak­tuelle emner, når der hen over foråret er barselsaka­demi i Kulturhuse­t. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark