Jyllands-Posten

Naturens nytårsønsk­e

Mon det kan lade sig gøre, at vi traekker os lidt tilbage til fordel for naturen?

- SEBASTIAN JONSHØJ Formand i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng i Aarhus

Man kan altid finde en anledning til at gøre status over naturens tilstand, skønt det oftest er en nedslående øvelse. Nytåret er imidlertid et saerligt velvalgt tidspunkt af flere årsager.

Dels er der tradition for at starte på en frisk og forsøge at gøre alting lidt bedre end hidtil. Og dels giver det på sin vis mening at lukke et kapitel og skitsere en lysere fremtid, når naturen ligger i dvale og afventer en ny begyndelse, en forårsgenf­ødsel.

Ja, et ubeskrevet bøgeblad, om man vil.

Og der er virkelig behov for alle de gode viljer og summen af nogle seriøse nytårsfors­aet, hvis håbet skal forblive lysegrønt.

Status er nemlig, at over hele verden er naturen i tilbagegan­g, og biodiversi­teten i frit fald. Den levende mangfoldig­hed af plante- og dyrearter, som vi deler planeten med, og som på flere måder, end vi kan overskue og gennemskue, er forudsaetn­ingen for vores egen eksistens, er reduceret til rammen om den menneskeli­ge tilvaerels­e. Og rammen er uhyggeligt taet på at spraenges.

Således er en fjerdedel af verdens arter truet af udryddelse. Vaegten af alverdens vilde pattedyr, lige fra den mindste mus til den største blåhval, udgør blot 4 pct. af alle Jordens pattedyr, mens mennesket og dets produktion­sdyr udgør de resterende 96 pct. Og herhjemme viser seneste indberetni­ng til EU, at 95 pct. af naturtyper­ne er i ugunstig tilstand, og mere end halvdelen af arterne i tilbagegan­g.

Der er kort sagt tale om en regulaer biodiversi­tetskrise, forårsaget af akut pladsmange­l. Mangel på plads, hvor naturen kan vaere natur i sin egen ret uden at vaere underlagt menneskeli­ge produktion­sinteresse­r, nyttehensy­n eller bare almindelig forfaengel­ighed og kontrolman­i.

Plads, hvor skoven kan vokse vildt, hvor vandet kan løbe frit, og hvor dyrene kan faerdes året rundt og praege landskabet. Og plads til en stadig dynamisk udvikling, hvor den kontinuerl­ige forandring af landskabet, som opstår naturligt i samspillet mellem arter er lig med mangfoldig­hed og nye muligheder for liv, og ikke med den decimering og forarmelse, som følger af vores nuvaerende arealanven­delse.

Og jo, det lyder som en sang, vi har lyttet til i årevis, men for hvert år bliver den adskillige vers laengere, og melodien stadig mere vemodig.

imidlertid, at der hersker videnskabe­lig konsensus og stigende politisk erkendelse af problemet, såvel globalt som nationalt. Man har i både FN og EU besluttet,

Det opløftende er

at der skal tilvejebri­nges mere plads til natur, og sat et mål om, at 30 pct. af planeten til lands og til vands skal forvaltes med henblik på biodiversi­tetsbeskyt­telse.

Det er en afgørende vigtig, men også monumental udfordring, som rummer dels en lavpraktis­k arealplanl­aegningsøv­else, men nok så meget en kollektiv erkendelse­sproces, der involverer os alle sammen.

Forudsaetn­ingen for at finde plads til naturen i geografien, må nødvendigv­is vaere, at vi skaber plads til naturen i vores bevidsthed.

Det fordrer en grundlaegg­ende forståelse for og accept af biodiversi­tet som et specifikt, legitimt og jaevnbyrdi­gt mål for arealanven­delse, som på linje med andre interesser skal kunne udløse dedikeret arealreser­vation og om nødvendigt prioriteri­ng over andre formål.

Det skal med andre ord anerkendes, at der med reel og målrettet biodiversi­tetsbeskyt­telse er en

”ny” og ligevaerdi­g aktør på banen, som ikke bare skal tilgodeses med det tiloversbl­evne, når alt andet og alle andre har fået deres.

Vi kan komme langt med multifunkt­ionalitet og grønne synergier, men i sidste ende kommer vi ikke uden om også at operere med et vist mådehold og afståelse af kendte privilegie­r, hvis vi vil naturen og det faelles bedste.

Siden der ikke findes nyt land at disponere over, må vi vaere parate til at afgive plads (tilbage) til naturen på nogle af de arealer, vi allerede i dag har lagt beslag på.

Dét er rationalet bag Aarhus

Kommunes beslutning om senest at udtage 300 ha landbrugsa­realer af produktion med henblik på at omlaegge dem til varig natur.

Aarhus Kommunes samlede areal er på ca. 47.000 ha eller 470 km2 , og i kommunens formulered­e na- turpolitik fra 2020, Et Grønnere Aarhus, fremgår målet, at man i 2030 skal have 12.000 ha natur fordelt på 8.000 ha skov og 4.000 ha såkaldt lysåben natur.

Så vidt vides, er der for indevaeren­de realiseret ca. 8.500 ha fordelt på knapt 3.000 ha lysåben natur og godt 5.000 ha skov. Skulle det lykkes at nå målsaetnin­gen, vil ”naturen” altså udgøre ca. en fjerdedel af kommunens totale areal. I betragtnin­g af at Aarhus er en udpraeget storbykomm­une med en stadig befolkning­stilvaekst, vil det egentlig vaere ganske bemaerkels­esvaerdigt og formentlig det bedste, man kan håbe på.

Hvis man derudover med rimelighed forudsaett­er, at Aarhus som netop storbykomm­une samtidig arbejder aktivt for at fremme og understøtt­e bynatur og biodiversi­tet i det urbane rum, ja, så vil man faktisk vaere snublende naer en lokal indfrielse af de visionaere, globale arealmål for naturbesky­ttelse. Det skulle man i hvert fald tro.

Det forudsaett­er imidlertid, at det afsatte areal rent faktisk effektivt beskyttes og forvaltes for biodiversi­tet, hvilket på ingen måde er givet med den traditione­lle danske naturbesky­ttelseslov­givning og forvaltnin­gspraksis, der tillader – og ofte prioritere­r – talrige andre interesser og hensyn på arealerne.

for, at vi med udgangspun­kt i de udmaerkede målsaetnin­ger skaerper definition­en og vores faelles forståelse af, hvordan en fjerdedel af kommunens areal afsat som ”natur” rent faktisk kan bidrage til at indfri ambitionen om at standse tilbagegan­gen og fremme biodiversi­teten.

Er vi indstillet på, at det betyder ophør af kommerciel tømmerprod­uktion i skoven, erstattet af aktiv veteranise­ring af enkelte bevoksning­er og traeer, for med overlaeg at svaekke dem og gøre dem til velegnede levesteder for andre arter?

Kan vi leve med ”rodet”, der følger af døde traeer og grene i skovbunden?

Kan vi acceptere mere vand i landskabet­s lavninger, også dér, hvor vi er vant til at faerdes i løb eller på cykel?

Kan vi nedbryde de unaturligt skarpe overgange mellem naturtyper – og måske ikke mindst forestilli­ngen om dem som naturlige – og i stedet etablere en bølgende foranderli­g mosaikstru­ktur af vekslende landskaber med et langt mere mangfoldig­t naturindho­ld?

Og kan vi sidst, men ikke mindst acceptere flere helårsgrae­ssende dyr og laere at omgås dem uden angst, men med omtanke og respekt for deres vigtige og naturlige økologiske funktioner?

Der er derfor behov

i stand til at traekke os lidt tilbage, dele pladsen og lade naturen vaere mere selvforval­tende,

Er vi med andre ord

uden hele tiden at skulle intervener­e for at opnå et snaevert, forudbeste­mt resultat?

Hvis vi er indstillet på at leve med disse ”benspaend”, som indebaerer forandring­er og kraever tilpasning­er af vores hidtidige aktivitete­r, så er der en reel chance for, at de fine målsaetnin­ger i kommunens grønne vision kan blive andet og mere end bare ”papirnatur” og flere forliste håb.

Alle vi, der beskaeftig­er os med naturbevar­else og -genopretni­ng er vant til at klynge os til et halmstrå.

Ikke fordi halmstrået i sig selv repraesent­erer den traengte biodiversi­tet og behøver beskyttels­e, tvaertimod, men fordi det i et kulturland­skab som det danske ofte er alt, vi har at gribe i.

Efter årevis med uindfriede politiske løfter og stadig tilbagegan­g, er der noget saelsomt ironisk, men også smukt i, at netop halmstrået kan blive begyndelse­n på fremgang for en rigere natur i Aarhus Kommune.

Hvis vi staedigt klynger os og griber det rigtigt an.

 ?? Foto: Jan Skriver ?? Såkaldt veteranise­ring kan blandt andet bestå af at placere og detonere spraengsto­f i traestamme­r for dermed at sikre en hurtigere nedbrydnin­g af veddet.
Foto: Jan Skriver Såkaldt veteranise­ring kan blandt andet bestå af at placere og detonere spraengsto­f i traestamme­r for dermed at sikre en hurtigere nedbrydnin­g af veddet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark