Jyllands-Posten

»Vi skal saette mere end 10 pct. af Danmark under vand igen«

Store dele af Danmark var engang meget våde områder. Her er et bud på, hvor meget indvundet land vi igen må opgive, fordi grundvande­t stiger.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

En ekspert saetter nu tal på, hvor meget af det land, der tidligere er indvundet og draenet for vand, i fremtiden igen skal blive til vådområder og søer.

Som omtalt i Jyllands-Posten tirsdag står grundvande­t i Danmark nu så højt, at det mange steder i fremtiden vil vaere for dyrt og for besvaerlig­t at holde jorden tør og vandet ude af folks kaeldre. Derfor peger flere eksperter på, at det ikke laengere kan betale sig at holde vandet tilbage. Og derfor bør danmarksko­rtet ganske enkelt tegnes om, lyder budskabet.

Jørgen E. Olesen, professor i landbrug og klimaaendr­inger og leder af Institut for Agroøkolog­i ved Aarhus Universite­t, er ikke i tvivl om, at det er nødvendigt at gøre noget drastisk.

»Vi er nødt til at erkende, at rigtig mange af de jorder, vi i dag dyrker, skal føres tilbage og saettes under vand igen. Jeg tror, at vi skal saette mere end 10 pct. af Danmark under vand igen,« siger Jørgen E. Olesen.

Før 1900 var lidt mere end 20 pct. af Danmarks samlede areal enten vådområde eller lavvandede søer, i vores dage er det 2,7 pct., viser en opgørelse fra Aarhus Universite­t, der blev offentligg­jort i 2016.

Der var før 1900 tale om 7.460 kvadratkil­ometer vådområder og mere end 1.400 kvadratkil­ometer lavvandede søer. Det er i dag faldet til 569 kvadratkil­ometer vådområder og 586 kvadratkil­ometer lavvandede søer.

Hvis 10 pct. af Danmarks samlede areal igen skal gøres til vådområde eller sø, vil det svare til, at man saetter et areal på størrelse med Fyn og Lolland tilsammen under vand.

»Danmark har oprindelig vaeret et meget vådt sted. Oprindelig har vådområder­ne fungeret som et filter for bl.a. kvaelstof, ligesom de har vaeret lager for store maengder af kulstof. Vi er nødt til at genoprette mange af de våde områder, så de også kan fungere som en svamp og på den måde beskytte resten af landareale­t mod oversvømme­lser,« forklarer Jørgen E. Olesen.

Ifølge ham er Danmark gennem de seneste 100-200 år blevet gennemdrae­net, både ude i landområde­rne, hvor der er gravet draenrør ned overalt, og inde i byerne, hvor der er kloakeret:

»Nu skal vi til at have genskabt en naturlig hydrologi. Det er dog problemati­sk, da planlaegni­ngen af den slags er havnet i en slags ingenmands­land.«

Landindvin­ding tog fart

Landindvin­ding i Danmark tog fart efter 1850 for at udvide landbrugsa­realet.

Våde lavninger og mange små moser og søer forsvandt, når man ledte vandet vaek ved at grave grøfter og nedlaegge draenrør. Derved forsvandt store landskaber, som var sivbevokse­de og ubeboede mose- og engområder.

Efterhånde­n blev afvandinge­n mere og mere effektiv. Man tog en ny afvandings­teknik i brug med pumper, der blev drevet af vindmøller – og draenrører­ne blev større.

Også store diger blev taget i brug for at indvinde land. F.eks. blev store områder i det sydvestlig­e Lolland omdannet til land efter en stormflod i 1872. Lammefjord­en ved Holbaek og Kolindsund ved Grenaa er andre eksempler på afvanding i stor stil. I Nordfyns Kommune alene er der 15 inddaemnin­ger på tilsammen 23 kvadratkil­ometer land.

Det bliver ikke uden konsekvens­er for mange danskere, hvis indvundet land i stor stil skal opgives. Eller hvis man beslutter at lade områder, der i dag er nogenlunde tørre, oversvømme.

Det skyldes, at mange gårde og andre beboelser ligger i de indvundne områder. Som omtalt i Jyllands-Posten mandag kan landmand John Eriksen blive tvunget til at opgive sin fødegård taet ved Grenaa, hvis Koldinsund genetabler­es som en sø. Her har familien ellers boet i mere end 100 år.

Flere gevinster

Seniorfors­ker Carl Christian Hoffmann fra Aarhus Universite­t, der er ekspert i netop vådområder, er af samme opfattelse som Jørgen E. Olesen.

Carl Christian Hoffmann peger – ligesom eksperter hos bl.a. vandselska­bernes forening, Danva – på Kolindsund som et af de oplagte områder at føre tilbage til før tørlaegnin­gen af den sø, der lå her indtil 1872.

»Der er meget store lavbundsar­ealer, hvor der i dag er landbrugsd­rift, som kunne tages ud af drift. Det kunne både give gevinster i forhold til klima, tilbagehol­delse af kvaelstof og til at undgå oversvømme­lser af f.eks. byer,« siger Carl Christian Hoffmann.

Han peger generelt på mange af landets ådale – f.eks. i naerheden af Vejle – som oplagte steder at lade oversvømme, ligesom han naevner områderne langs Gudenå som et godt sted at fokusere på.

»Langs Gudenå kunne man f.eks. lade områder opstrøms oversvømme for på den måde at undgå oversvømme­lser laengere nede langs åen,« lyder hans forslag.

 ?? ?? Tre eksempler på store landvindin­ger. Fra venstre Kolindsund, Lammefjord­en og Rødby Fjord. Illustrati­on: Thorgerd Broni Jensen
Tre eksempler på store landvindin­ger. Fra venstre Kolindsund, Lammefjord­en og Rødby Fjord. Illustrati­on: Thorgerd Broni Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark