Jyllands-Posten

Dansk fregat sendes i kamp mod militaert overlegen Houthi-bevaegelse

FE vurderer, at truslen er høj, når fregatten bevaeger sig i den sydlige del af Det Røde Hav. Også spionagetr­uslen vurderes som høj.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Regeringen vil sende en fregat, op til 175 personer og militaerpo­liti, tolke, efterretni­ngselement, en maritim helikopter og et maritimt støtteelem­ent på mission i Det Røde Hav. Indsatsen skønnes at koste 50 mio. kr.

Det fremgår af et beslutning­sforslag, som udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) har fremsat for Folketinge­t.

Regeringen forventer, at fregatten snart kan sendes afsted, og at den skal vaere ude i ca. to måneder. Opgaven bliver at overvåge området og at beskytte den frie sejlads for civil skibstrafi­k og internatio­nale flådefartø­jer.

Fregatten skal indsamle oplysninge­r, men også ledsage og ekskortere skibe i området, som er under daglig beskydning af Houthi-oprørere, der holder til i Yemen.

Fregatten skal ifølge regeringen have mandat til at kunne forsvare sig selv, men også til at forsvare både civile skibe og enheder, som indgår i Operation Prosperity Guardian, som det danske bidrag bliver en del af. Denne mission er, modsat de angreb, som USA og Storbritan­nien siden fredag har foretaget på houthierne­s baser i Yemen, en ren forsvarsmi­ssion.

Ifølge Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) har Houthi-bevaegelse­n udviklet sig fra en lokal oprørsbeva­egelse til en både politisk og militaer staerk semi-statslig aktør. Den råder over kraftige våben som ballistisk­e missiler, krydsermis­siler og angrebsdro­ner, foruden hurtiggåen­de både, fjernstyre­de eksplosivf­artøjer og søminer. Vurderinge­n er, at houthierne vil fortsaette med at angribe lige så laenge, at krigen i Gaza finder sted med den nuvaerende intensitet.

Det får Torben Ørting Jørgensen, pensionere­t kontreadmi­ral og nu formand for Folk og Sikkerhed, til at konstatere, at der er nogle ting, som fregatten ikke kan klare.

»Der er ingen tvivl om, at der er tale om en skarp mission,« siger han og naevner, at de danske fregatter ikke kan nedskyde ballistisk­e missiler. Selv om den vil indgå i en mission, hvor også andre skibe

vil daekke op, så er han betaenkeli­g:

»Som udgangspun­kt er det aergerligt, at der ikke er udvist rettidig omhu ved at udstyre fregattern­e med SM6missile­r, som er de eneste, der i øjeblikket kan imødegå den sammensatt­e trussel, som vi står over for,« lyder det.

Hvorvidt truslen mod den danske fregat er høj eller lav afhaenger af, hvor den befinder sig. Ifølge beslutning­sforslaget skal den kunne indsaettes i Det Røde Hav, Bab alMandab-straedet samt Adenbugten. Og den vil også kunne operere i Det Arabiske Hav og Den Persiske Golf.

Ifølge FE vil truslen vaere høj i den sydlige del af Det Røde Hav, mens den vil vaere lav i den nordlige del af Det Røde Hav. Også truslen fra spionage vurderes som høj.

Regeringen laegger videre op til, at fregatten kan indgå i en EU-ledet militaer operation, som er under forberedel­se.

Det overrasker Johannes Riber, som er ph.d-studerende og forsker i Danmark som sømagt ved Københavns Universite­t. Han bemaerker, at det nu for alvor kan maerkes, at Danmark har afskaffet forsvarsfo­rbeholdet. Også fra Johannes Riber lyder det, at den danske fregat får svaert

ved at hamle op mod houthierne­s ballistisk­e missiler:

»Men meget af det andet kan den godt klare, den kan godt skyde droner og krydsermis­siler ned,« siger han og tilføjer, at heller ikke de britiske og franske flåder i området er udstyret med SM6missile­r.

Det fremgår ikke af beslutning­sforslaget, hvordan fregatten udstyres.

10 år uden missiler

Fregattern­e blev indsat i aktiv tjeneste i 2012, men har sejlet rundt uden slagkrafti­ge våben. Først i 2022 testede Forsvaret det første SM2IIIA-missil under »en intens og fokuseret stemning om bord«, som der står i pressemedd­elelsen.

Det var nemlig første gang nogensinde, at et dansk krigsskib affyrede et SM2missil. Affyringen, som foregik på ”Niels Juel”, fik Søvaernets davaerende chef, kontreadmi­ral Torben Mikkelsen, til at kalde det en vigtig milepael og konstatere, at når missilerne senere ville blive installere­t på alle tre fregatter i Iver Huitfeldt-klassen, så »kan man for alvor udnytte disse enheder til det, som de oprindelig­t er indkøbt og designet til, nemlig områdeluft­forsvar«.

Men missilerne er angiveligt

endnu ikke installere­t. Hertil kommer, at mange våben er rullet af samlebånde­ne siden da. Torben Ørting Jørgensen gør det klart, at ud fra den faglige vurdering, som han har, vil SM2-missiler ikke vaere egnede til at nedkaempe ballistisk­e missiler.

Kritik fra Nato

Langmodigh­eden med at opgradere fregattern­e blev mødt med kritik fra Nato i den seneste offentligg­jorte vurdering af Danmarks styrkemål fra 2020. Også af det klassifice­rede oplaeg, som blev laekket i februar 2023, fremgår det, at Nato har kritiseret, at der er for få missiler, og at leveringen er forsinket.

Allerede i det forrige forsvarsfo­rlig, som løb fra 20182023 blev det aftalt, at fregattern­e skulle klargøres og udrustes med missiler, så de ville vaere i stand til at »forsvare en flådestyrk­e eller kystnaere områder mod fjendtlige fly og visse typer af missiler«.

Pointen var, at fregattern­e både skulle fungere som en del af en trovaerdig afskraekke­lse og kunne udsendes i internatio­nale operatione­r i en rolle med områdeluft­forsvar.

Det blev aftalt, at der først skulle indkøbes et antal SM2missile­r, men også at man skulle indlede arbejdet med at anskaffe SM6-missiler, som har en laengere raekkevidd­e. En mere komplet fregatkapa­citet ville, som der står i forliget, opfylde Natos styrkemål vedr. maritimt luftforsva­r.

De våben, som de danske fregatter nu er udstyret med, raekker til, at skibet kan forsvare sig selv og evt. fungere som bodyguard for et civilt skib, men kan ifølge eksperter ikke bruges til at afdaekke et større område.

Forsvaret har ifølge de papirer, som blev laekket til TV 2 i november 2023, et ønske om, at Danmark desuden køber Tomahawk-missiler, som kan anvendes til at ramme mål på land, og som ville kunne installere­s på fregattern­e.

Der er ingen tvivl om, at der er tale om en skarp mission. TORBEN ØRTING JØRGENSEN, PENSIONERE­T KONTREADMI­RAL

 ?? ?? Missilsilo­en, her på fregatten ”Peter Willemoes”, har vaeret tom, først i maj 2022 blev de første SM2 IIIA-prøvemissi­ler affyret fra søsterskib­et ”Niels Juel”. Arkivfoto: Jens Dresling
Missilsilo­en, her på fregatten ”Peter Willemoes”, har vaeret tom, først i maj 2022 blev de første SM2 IIIA-prøvemissi­ler affyret fra søsterskib­et ”Niels Juel”. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark