Jyllands-Posten

Socialdemo­kratiet ville hjaelpe demokratie­t i afrikansk enevaelde. Nu er projektet lukket efter sag om misbrug

Et samarbejde mellem socialdemo­krater i Danmark og Swaziland blev finansiere­t af ulandsbist­and. Men i Afrika formodes over 50 pct. af de overførte penge nu at vaere ramt af misbrug. Sagen viser ifølge Liberal Alliance, at partier ikke skal drive ulandspro

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Dette er en historie, som Socialdemo­kratiet selv er gået stille med. Det begyndte som en idealistis­k idé om at bidrage til demokrati i afrikanske Swaziland, der ledes af en enevaeldig konge med 15 hustruer.

Men nu er det slut. For det ulandsfina­nsierede samarbejde mellem danske og afrikanske socialdemo­krater er ramt af en sag, hvor over halvdelen af bevillinge­n vurderes at vaere blevet misbrugt.

Via Socialdemo­kratiets afrikanske partner er hundredtus­indvis af danske skattekron­er tilsynelad­ende blevet udbetalt, uden at der er kvittering­er eller beviser for, at de angivelige varer og tjenesteyd­elser nogensinde er blevet leveret.

Kongen bestemmer

Swaziland, der også kaldes Eswatini, er et lille land med godt 1 mio. indbyggere. Det har Mozambique mod øst og Sydafrika på de tre andre sider. Lederen er kong Mswati III, som Jyllands-Posten beskrev i oktober efter endnu et valg, der ikke levede op til normale, demokratis­ke standarder.

»Graensen mellem statskasse­n og kongens personlige opsparings­konto er porøs,« lød det i artiklen, der også forklarede, hvordan den 55-årige konge vaelger sine hustruer:

»Nye koner udvaelges ved en ceremoni, hvor topløse teenagejom­fruer danser for monarken, som så kan håndplukke fra udvalget.«

Samtidig er friheden for politiske partier kraftigt indskraenk­et. Blandt andet har de vaeret forhindred­e i at stille op til parlamente­t. I stedet måtte f.eks. Swazilands socialdemo­krater stille op som enkeltståe­nde løsgaenger­e og ikke som samlet organisati­on.

Det danske Socialdemo­krati har som privat organisati­on siden 2012 arbejdet på at modgå enevaelden og få demokrati – og ikke mindst socialdemo­krati – i det afrikanske land. Det har man gjort ved at uddanne, traene og styrke sit søsterpart­i, Swazi Democratic Party eller Swadepa.

Pengene er kommet fra Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD), som blandt andet fordeler ulandsmidl­er til danske partiers samarbejde med ligesinded­e partnere i den tredje verden.

DIPD blev i sidste del af 2023 også omtalt på grund af et samarbejde mellem Enhedslist­en og Palaestina­s Demokratis­ke Befrielses­front. Jyllands-Posten kunne fortaelle, at befrielses­fronten havde en militant gren, som – efter DIPD-projektet var slut – tog del i Hamas’ terrorangr­eb på Israel den 7. oktober.

Fremhaevet for S-medlemmern­e

Det afrikanske samarbejde er flere gange blevet fremhaevet af Socialdemo­kratiet, ikke mindst over for partiets medlemmer. Blandt andet i partiblade­t ”Socialdemo­kratiet” og på en saerlig Facebook-side for partiets internatio­nale engagement. Misbrugssa­gen og projektets lukning har man derimod vaeret mere stille om.

I 2015 deltog en delegation fra Swadepa på Socialdemo­kratiets kongres i Aalborg. Den mest prominente var partiforma­nd Jan Sithole, som holdt en knap 10 minutter lang tale til forsamling­en efter at vaere blevet introducer­et af S-politikere­n Jeppe Kofod.

Sithole blev klappet på scenen og lagde ud med et »wauw«, da han kom op på talerstole­n.

»Kaere Met’ (sandsynlig­vis partiforma­nd Mette Frederikse­n, red.), venner og landsmaend,« lød det i talen, hvor han også takkede den nyligt afgåede S-formand Helle Thorning-Schmidt og talte om Swadepas kamp for demokrati.

I 2016 var Sithole i decemberud­gaven af ”Socialdemo­kraten” og understreg­ede, hvor stor betydning samarbejde­t med de danske venner havde:

»Dette samarbejde er det bedste, der nogensinde er sket for Swadepa,« lød det fra Jan Sithole.

På Facebook-siden har der vaeret et større antal omtaler af samarbejde­t gennem årene. Eksempelvi­s kunne man i 2015 se, at S-folketings­medlemmern­e Annette Lind og Karin Gaardsted var i Swaziland, hvor der blev afholdt seminarer om kvinder i partier og med traening af partiets unge. I juli 2016 var en lille delegation med blandt andet nuvaerende justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d i Swaziland, hvor der blandt andet var møder med Swadepas ungdomsflø­j, kvindefløj og hovedbesty­relse.

Besøg i Danmark

I november samme år var fire danske S-folk på projektbes­øg og satte fokus på at få flere unge ind i politik. I 2017 blev der under et nyt besøg arbejdet med kvinder i politik. I 2018 var en delegation fra Swadepa i København og mødtes blandt andet med fhv. minister Nick Haekkerup. Et medlem af Swadepa talte også på et 1. maj-møde i Gladsaxekr­edsen.

I 2019 var der et projektbes­øg forud for Swadepas første kongres. Der var workshops om lederskab og kampagner. I 2020 var der et nyt besøg af Socialdemo­kratiet i Swaziland. Alt det fik S-medlemmer og andre interesser­ede at vide via Facebook.

I september 2021 blev samarbejde­t desuden omtalt i en kongresber­etning for Socialdemo­kratiet. Det blev forklaret, at søsterpart­iet gennem de seneste måneder havde vaeret under pres, og at der var massiv uro i Swaziland, hvor demonstran­ter luftede deres utilfredsh­ed »med manglen på demokrati og kong Mswati III, Afrikas sidste absolutte monark«.

Samtidig blev det forklaret, at Swadepa var svaekket af, at formand Jan Sithole var død året inden. Men selve samarbejde­t var positivt. Det var blevet evalueret og »viser gode resultater med at bygge brede politiske samarbejde­r og styrke partiet internt, isaer med at give unge plads og indflydels­e,« stod der blandt andet.

Men på et tidspunkt herefter er det gået galt. Det kan Socialdemo­kratiet ikke ses at have fortalt på eksempelvi­s Facebook-siden, men DIPD har oplyst det til Jyllands-Posten.

DIPD – altså det institut, som uddeler pengene – opererer med forskellig­e bevillings­perioder. Den nuvaerende periode begyndte i andet halvår 2021. Ifølge DIPD andrager Socialdemo­kratiets seneste projekt med Swadepa i alt 767.000 kr., hvoraf 544.000 kr. er blevet overført til det afrikanske parti.

Af de overførte penge mangler der bilag for 292.000 kr., svarende til 54 pct. Dertil kommer der 36.000 kr. eller 7 pct., hvor der er »manglende bilag, men hvor aktivitete­n vurderes gennemført«. Det vil sige, at man for denne mindre del tror på, at pengene er blevet brugt til det, der oplyses, selvom papirarbej­det ikke er i orden.

Endelig angiver DIPD et lille beløb: »Simpelt tyveri: DKK 5.545 (1 pct.)«.

Der er ikke overført midler til Swadepa siden 2022, oplyser DIPD.

»Mangel på dokumentat­ion«

Sager med mistanke om misbrug af ulandsbist­and skal indberette­s til Udenrigsmi­nisteriet som såkaldte c-sager. Ministerie­t har lavet et notat om den socialdemo­kratiske swazi-sag, som giver lidt flere detaljer.

Her opgives projektet lidt anderledes til i alt 600.000 kr., men igen med 544.000 kr. overført til Swadepa.

Ifølge notatet blev der opdaget »mangel på dokumentat­ion for en stor del af udgifter«, herunder udgifter uden kvittering­er og uden beviser for, at de varer og tjenesteyd­elser, som man angiveligt har betalt for, overhovede­t er modtaget.

Notatet er dateret den 5. januar i år, og det fremgår, at sagen om samarbejde­t med Swadepa er »suspendere­t«, og at man nu overvejer de naeste skridt, herunder muligvis juridiske skridt.

Socialdemo­kratiets partisekre­taer, Lasse Ryberg, fortaeller i et skriftligt svar, at Swadepa på en kongres i januar 2023 valgte en

ny kasserer og i marts 2023 ansatte en ny økonomimed­arbejder.

»Efter ansaettels­en af den nye økonomimed­arbejder besluttede Socialdemo­kratiet at gennemføre en finansiel kapacitets­opbygning af Swadepas nye økonomitea­m,« skriver Ryberg.

Kapacitets­opbygning betyder noget i retning af at oplaere dem til at have en solid og ordentlig måde at håndtere økonomien på. Den såkaldte »kapacitets­opbygning« blev udført af en ekstern konsulent i marts, og i den forbindels­e »blev vi gjort opmaerksom på, at Swadepas håndtering af projektmid­lerne ikke levede op til DIPD’s retningsli­njer, og at Swadepa har haft en helt uacceptabe­l regnskabsp­raksis med en betydelig grad af manglende dokumentat­ion for en stor del af udgifterne – til trods for, at vi havde modtaget et regnskab uden forbehold og med blank påtegning fra revisor,« skriver Lasse Ryberg.

»Socialdemo­kratiet standsede herefter projektstø­tten til Swadepa for at undersøge sagen naermere. DIPD blev informeret, og sagen indberette­t til Udenrigsmi­nisteriet,« lyder det også fra Ryberg, som fortaeller, at der efter aftale med DIPD og Udenrigsmi­nisteriet er blevet gennemført en ekstern revision af Swadepas projektreg­nskab og håndtering af projektmid­lerne.

»Revisionsr­apporten konkludere­r en betydelig grad af manglende dokumentat­ion for afholdte udgifter og til dels manglende dokumentat­ion for modtagelse af købte varer og ydelser,« skriver han.

»Socialdemo­kratiet har derfor endegyldig­t afsluttet projektpar­tnerskabet med Swadepa,«

lyder det fra Lasse Ryberg, som tilføjer, at der ikke blev overført penge i 2023.

Projektet udløb i forvejen den 31. december 2023, oplyser Ryberg, som tilføjer, at S »ultimo 2023« besluttede ikke at indgå i nye projekter med Swadepa, »hvilket vi officielt meddelte Swadepa den 5. januar 2024«.

Jyllands-Posten har hverken på Facebook, i partiblade­t eller på Socialdemo­kratiets hjemmeside kunnet finde omtale af misbrugssa­gen eller af, at projektet er afsluttet.

Socialdemo­kratiet er blevet spurgt, om man har orienteret om dette. Det har partiet ikke svaret på.

Dog er notatet om sagen i løbet af de seneste dage blevet lagt ind på Udenrigsmi­nisteriets hjemmeside.

LA: Luk det

Liberal Alliance var i forvejen skeptisk over for DIPD-ordningen. Og den nye sag gør det ikke bedre.

»Vores oplevelse er, at der ikke kommer ret meget ud af disse partisamar­bejder. Vi har vaeret med i to projekter, og vi har fået en oplevelse af, at det mest er en rejseklub for politikere – finansiere­t af ulandsmidl­er,« siger politisk ordfører Sólbjørg Jakobsen (LA).

»Hvor vi før har sagt, at vi står udenfor, så synes jeg, at den her udvikling er et vink om, at der er brug for et akut indgreb, og at der bliver lukket ned for det her.«

Er det ikke meget sympatisk at forsøge at skabe demokrati i Swaziland?

»Absolut, absolut. Det er meget sympatisk at forsøge at skabe demokrati over det hele. For det, tror vi jo i Danmark på, er den bedste styreform for en nation. Men det er der mange måder, vi kan gøre det på. Det her er nogle midler, der bliver taget af ulandsbist­anden, og så bliver de forvaltet af nogle politiske partier. Det er de facto en måde, hvorpå partierne sidder og leverer nogle penge til nogle venner rundtomkri­ng,« mener Sólbjørg Jakobsen.

 ?? ??
 ?? ?? Mswati III leder Swaziland som enevaeldig konge. Et socialdemo­kratisk projekt, der skulle bidrage til demokrati i landet, er ramt af en sag om misbrug. Arkivfoto: Jürgen Bätz/ AP
Mswati III leder Swaziland som enevaeldig konge. Et socialdemo­kratisk projekt, der skulle bidrage til demokrati i landet, er ramt af en sag om misbrug. Arkivfoto: Jürgen Bätz/ AP
 ?? ?? Swadepas formand Jan Sithole taler på Socialdemo­kratiets kongres i Aalborg. Misbrugssa­gen har udspillet sig efter hans død. Foto: Screendump fra YouTube.
Swadepas formand Jan Sithole taler på Socialdemo­kratiets kongres i Aalborg. Misbrugssa­gen har udspillet sig efter hans død. Foto: Screendump fra YouTube.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark