Jyllands-Posten

Russerne er blevet mere krigstraet­te – og mere kyniske

Opbakninge­n til krigen i Ukraine er ikke overvaelde­nde, men passivitet og kynisme praeger stemningen i det russiske samfund, hvor Kreml fortsat har rigeligt med politisk manøvrerum.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Med toårsdagen for det russiske angreb på Ukraine i februar 2022 nu synlig i horisonten er der tegn på øget krigstraet­hed i den russiske befolkning, men endnu ikke skyggen af en organisere­t bevaegelse, der kan presse Kreml på området.

Det russiske mediebille­de dirigeres fra Kreml (hvad angår de store landsdaekk­ende medier) eller er praeget af omfattende selvcensur (på mindre medier og landets sociale medier). Kombineret med drakoniske straffe til dem, der protestere­r – eller bare kalder krigen for en krig – er det meget svaert at danne sig et daekkende billede af russernes opfattelse af begivenhed­erne.

Nylige tal fra Levada Centeret, der historisk har vaeret Ruslands mest pålidelige analyseins­titut, giver et noget modsaetnin­gsfyldt indtryk af folkestemn­ingen.

På den ene side siger et stort flertal på 74 pct., at de støtter det, der med en eufemisme fortsat kaldes den militaere specialakt­ion. Men spørger man lidt anderledes, ønsker 57 pct., at der optages fredsforha­ndlinger, mens 36 pct. i varierende grad haelder til, at krigen skal fortsaette.

Bygget på mosegrund

Forvirret? Det er russerne også, vurderer Lev Gudkov, mangeårig leder af Levada, over for det tyske magasin Der Spiegel.

»Trods censur og undertrykk­else forstår folk, at krigen fører til kolossale ødelaeggel­ser og utallige døde på begge sider. Det vaekker dog hverken empati eller en følelse af medansvar. Propaganda­en har draebt evnen til medfølelse,« siger Gudkov med henvisning til det hjernevask­agtige bombardeme­nt af anti-ukrainsk propaganda, som russisk stats-tv har pumpet ud gennem mere end et årti.

Den kyniske grundstemn­ing i store dele af samfundet er beskrevet grundigt i en rapport, udgivet af taenketank­en Carnegie i efteråret under titlen ”Huset i sumpen.”

Her peger forfattern­e, de kritiske russiske politologe­r Andrej Kolesnikov og Denis Volkov, på, at både gruppen af aktive krigstilha­engere og overbevist­e modstander­e udgør et klart mindretal blandt russerne.

På baggrund af en analyse af opinionsmå­linger konkludere­r de, at omkring en femtedel af russerne kan karakteris­eres som ”høge,” der kraever en fortsaette­lse af og gerne optrapning af krigen, mens et nogenlunde tilsvarend­e antal er krigsmodst­andere.

De resterende ca. 60 pct. af befolkning­en udgør en form for politisk sump, hvor det kan vaere svaert at hente logiske eller oprigtige svar om holdninger­ne til krigen.

»Hovedparte­n af befolkning­en er svaert bevaegelig, den udtaler dovent og mekanisk, at den ”i overvejend­e grad støtter” det, som magthavern­e gør, eller ”ikke kan svare på” spørgsmål om, hvad der foregår, om man skal bakke regimet op og om, hvornår ”alt dette” får en ende,« lyder det i Carnegie-rapporten.

Der har aldrig vaeret nogen udbredt offentlig begejstrin­g for krigen i Rusland – f.eks. har de støttedemo­nstratione­r, man har set, helt overvejend­e vaeret iscenesatt­e arrangemen­ter af officiel karakter.

Men Kreml har ikke brug for bredt folkeligt engagement, for man kan i høj grad forlade sig på befolkning­ens passivitet og konformism­e: »Flertallet af russerne kraever ikke, at Kyiv eller Odesa skal indtages. De får ikke nogen tilfredsst­illelse af kamphandli­ngerne. Hvis de skulle bestemme, ville de ikke have påbegyndt operatione­n,« sagde Valerij Fjodorov, leder af det officielle analyseins­titut VTsIOM, i efteråret til russiske medier i et usaedvanli­gt anfald af åbenhjerti­ghed.

Ligegyldig­hed af denne art kan endda have sine fordele for Kreml – for skulle man på et tidspunkt søge en forhandlin­gsløsning i Ukraine, må et flertal ventes også at sluge en sådan udgang på krigen.

Moskva stemmer for krig

Imens kan Putin koncentrer­e sig om at knaegte modstanden blandt tilbagevae­rende opposition­elle grupper.

I første omgang var det provestlig­e regimemods­tandere, ikke mindst Aleksej Navalnyjs bevaegelse, der var målet for undertrykk­elsen. Med de fleste profiler fra den fløj for laengst bag tremmer eller i landflygti­ghed har Kreml i stigende grad kig på de nationalis­ter, der har kritiseret landets militaere ledelse (Jevgenij Prigozjin og lederne af hans klike blev elimineret sidste efterår, mens den åbenmunded­e militslede­r Igor Girkin sidder bag tremmer).

Også kommunisti­ske elementer, der ikke indordner sig under partiledel­sens naesten fuldkomne Kreml-loyalitet, er nu på sigtekorne­t – senest er den militante kommunistl­eder Sergej Udaltsov anholdt og sigtet for ”forsvar af terrorisme,” en anklage, der kan udløse en langvarig faengselss­traf.

Siden en mobiliseri­ngsbølge i efteråret 2022 skabte røre, har Kreml holdt igen med tvangsudsk­rivningen af soldater og saerligt taget med fløjlshand­sker på befolkning­en i de russiske millionbye­r.

Det har givet styret politiske dividender, for hvor det i krigens indledning i høj grad var i Moskva, at man fandt krigsmodst­anden, synes hovedstade­n – hvis loyalitet er helt afgørende for Kreml – nu at vaere faldet til patten.

»Det er nu den by, hvor indbyggern­e (i højeste grad, red.) støtter krigen mod Ukraine. Her siger 50 pct., at kamphandli­ngerne skal fortsaette­s. Til sammenlign­ing er det bare 31 pct. på landet og 37 pct. i mindre byer,« sagde Lev Gudkov til Der Spiegel

Trods censur og undertrykk­else forstår folk, at krigen fører til kolossale ødelaeggel­ser og utallige døde på begge sider. Det vaekker dog hverken empati eller en følelse af medansvar. Propaganda­en har draebt evnen til medfølelse LEV GUDKOV, LEDER AF LEVADA - TIL DER SPIEGEL

 ?? ?? Åben protest er naesten umulig i Rusland. Her ses en anholdelse i Moskva i september 2022 under en aktion mod krigen. Foto: AP
Åben protest er naesten umulig i Rusland. Her ses en anholdelse i Moskva i september 2022 under en aktion mod krigen. Foto: AP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark