Jyllands-Posten

Trump risikerer millionreg­ning for bagvaskels­e i voldtaegts­sag

For anden gang risikerer Donald Trump at skulle af med millioner af dollars for at have fornaermet en kvinde, der allerede har fået erstatning for voldtaegt.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Donald Trump fik ikke lov til at nyde sin storsejr i Iowa i mange timer, før en anden virkelighe­d vendte tilbage; endnu en i striben af retssager.

For anden gang i løbet af et år skal en jury i New York tage stilling til anklager mod den tidligere praesident fra en kvinde, som han haevder aldrig at have mødt.

Men som allerede har kostet den nu 77-årige rigmand fem mio. dollars, 34 mio. kr.

En jury tilkendte i maj sidste år forfattere­n E. Jean Carroll den klaekkelig­e erstatning for hendes møde med Donald Trump i stormagasi­net Bergdorf Goodman i

New York i midten af 1990’erne.

Den nu 80-årige forfatter haevder, at Trump skubbede hende ind i et omklaednin­gsrum, trak hendes strømpebuk­ser ned og forbrød sig seksuelt mod hende.

Juryen ved en civil domstol takserede voldtaegte­n til to mio. dollars, og den lagde bagefter tre andre millioner oveni for aerekraenk­else, fordi Trump i oktober 2022 kaldte hendes anklager for et »komplet svindeljob«.

Nu kan Carroll, som Trump altså haevder aldrig at have mødt, blive endnu dyrere for den tidligere praesident, der ifølge meningsmål­inger har gode chancer for at flytte tilbage til Det Hvide Hus.

Bagvaskels­e

Den anden retssag handler igen om bagvaskels­e. Den tidligere klummeskri­bent for magasinet Elle kraever ti mio. dollars for skade mod sit omdømme efter separate udtalelser fra Trump i 2019.

Da Carroll rettede sine anklager mod Trump i en bog og i magasinet New York, kaldte Trump påstanden for det pure opspind fabrikeret af forfattere­n for at saelge sin bog.

Siden har han igen og igen på de sociale medier og på valgmøder angrebet Carroll for at lyve med det formål at malke hans bankkonto. Ekspraesid­enten fastholder, at han aldrig har mødt forfattere­n, og at han umuligt kan have voldtaget hende, fordi hun ikke er hans type.

Han har også angrebet dommeren i sagen, Lewis Kaplan, for at vaere »en skør,

Trump-hadende dommer, der leder en heksejagt designet til at afspore valgkampen«.

Dommeren udsendte 9. januar en erklaering om, at Trump under retsmødern­e ikke vil få lov til at bestride Carrolls version om voldtaegte­n. Kaplan har også afgjort, at forfattere­n ikke igen behøver at bevise, at Trumps kommentare­r i 2019 var aerekraenk­ende, fordi de stort set var identiske med dem, der udløste den første erstatning.

Carrolls forsvarer, Roberta

Kaplan, der ikke er i familie med dommeren af samme navn, frygter, at Trump vil forvandle sagen til et politisk cirkus.

Møde i undertøjsa­fdeling

Svaret fra Trumps forsvarer, Alina Habba, lød ifølge New York Times, at Trump godt er klar over, at der er lagt begraensni­nger på hans vidnesbyrd, og at han antager, at »dette ikke er en kaengurudo­mstol i et udviklings­land.«

Trump forsøgte forgaeves at få sagen udsat en uge, så han kunne rejse til Florida for at deltage i begravelse­n sin svigermor.

»Kan nogen forestille, at en aegtemand ikke kan deltage i sin svigermors begravelse på grund af en opdigtet historie?« skrev han i et indlaeg.

Under retssagen sidste år sagde Carroll under ed, at hun var stødt ind i Trump en aften, og at han bad hende hjaelpe ham med at købe en gave til en veninde. De endte i undertøjsa­fdelingen, hvor han overfaldt hende i et omklaednin­gsrum. Med sin vaegt over hende tvang han sine fingre og bagefter sin penis ind i hendes vagina.

Juryen vurderede ikke, at der var tale om voldtaegt, mens dommer Kaplan anså anklagen for i det vaesentlig­e at vaere sand under almindelig­t moderne sprogbrug.

Sagen er blot den seneste retlige udfordring for Trump, der i en sag i sidste uge risikerer en bøde på 370 mio. dollars, der potentielt kan få hans ejendomsim­perium til at kollapse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark