Jyllands-Posten

Trump er staerk blandt sine egne, men ikke blandt alle

Det kan godt vaere, at Donald Trump vandt det første republikan­ske primaerval­g. Alligevel står et vaesentlig­t spørgsmål og blafrer i vinden.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Det var en knusende sejr Donald Trump natten til tirsdag dansk tid leverede i Iowa. Under det første republikan­ske primaerval­g gav han et klart signal om, hvor stor en stjerne han stadig er i Det Republikan­ske Parti.

Ja, ikke bare det.

Hans vaelgere viste, at der naermest ikke er noget, der kan vriste dem ud af ekspraesid­entens hule hånd. Nu står ét spørgsmål derfor lysende klart. Hvad sker der, hvis Donald Trump rent faktisk går hen og vinder primaerval­get?

Kan han så blive USA’s naeste praesident?

Der er mange spørgsmål, der lige nu hober sig op efter mandagens massive sejr til Donald Trump. Et af de vigtigste dagen derpå er analysen af, hvorfor Donald Trump vandt så suveraent. Svaret på det ligger i den enorme empati, han møder hos sine vaelgere. Gennem de seneste mange år har Donald Trump formået at skabe en naermest kultagtig status omkring sig selv.

Og hvis der er én ting, mandagens valg i Iowa slår fast med syvtommers­øm, er det, at hvis man ikke kan bryde den, kan man ikke vinde over Donald Trump.

Trump som Jesus

Donald Trumps vaelgere elsker ham. Så meget at han endda i sidste uge slap af sted med at promovere videoen ”God Made Trump”, hvor han som en slags jesusfigur traeder ned på jorden for at redde verden. I en dansk sammenhaen­g lyder det måske skørt. Men i ”Guds eget land” er det blandt Republikan­erne en fortaellin­g, der åbenbart rammer bredt.

Nu er spørgsmåle­t så, hvordan resten af staterne i USA vil modtage Donald Trump, når hans valgmaskin­e de naeste måneder kommer til at buldre gennem USA.

Mandagens valgresult­at viser i hvert fald vejen for den tidligere praesident. Hele 51 pct. af vaelgerne stemte på ham i ”The Hawkeye State”,

mens Floridas guvernør, Ron DeSantis, fik 21,2 pct., og Nikki Haley kom ind på en tredjeplad­s med 19,1 pct. af stemmerne. Dermed gik valget nogenlunde sådan, som mange havde forestille­t sig.

Det betyder dog langtfra, at alle er glade i Det Republikan­ske Parti. Bag linjerne er der blevet arbejdet hårdt på at køre den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley i stilling som den kandidat, der med garanti kan genvinde magten over Det Hvide Hus for Republikan­erne.

Det er der pga. af et vaesentlig­t forhold. En nylig måling i avisen Wall Street Journal viser, at hun ville slå USA’s siddende praesident, Joe Biden, med hele 17 pct. i et praesident­valg lige nu. Til sammenlign­ing ville Donald Trump kun kunne slå Joe Biden med 4 pct.

Den måling skraemmer mange moderate republikan­ere, for den understreg­er det faktum, at det godt kan vaere, at Donald Trump er populaer blandt sine egne vaelgere. Men blandt de moderate halter han bagefter, og det er dem, man skal kunne traekke hen over midten for at vinde et praesident­valg i USA.

Men det faktum gjorde altså ikke indtryk på de republikan­ske vaelgere i Iowa mandag. Her var der kun én ting, der gjaldt, og det var at vise støtte til Donald Trump. Igen demonstrer­ede den tidligere praesident på forunderli­g vis, hvordan han trods et hav af sager imod sig om alt fra valgfusk til bagvaskels­e og voldtaegt stadig er Republikan­ernes klart foretrukne kandidat.

Lidt sortere ser det ud for Nikki Haley.

En begmand

Lad os sige det ligeud.

Selv om ingen havde regnet med, at Nikki Haley kunne vinde i Iowa, var tabet af andenplads­en til Ron DeSantis noget af en begmand for hende. Efter valget forsøgte Nikki Haley ellers under sin valgfest på taktisk manér at underspill­e tredjeplad­sen.

Hun tabte den med lige godt 1 pct., hvilket er inden for den statistisk­e usikkerhed.

Men rent symbolsk var det ikke godt, og det understreg­er, at der ikke er plads til flere svipsere i hendes ellers indtil videre velsmurte valgkamp, hvis hun skal gøre sig

håb om at levere miraklet. Det sted, Nikki Haley nu kigger henimod, er primaerval­get i naeste uge i New Hampshire.

Her har hendes kampagne i flere måneder varmet vaelgerne op til et brag af et valg. Indtil videre halter hun i en nylig måling kun 7 pct. efter Donald Trump. Saerligt efter Trump-kritikeren Chris Christie i sidste uge droppede ud af raeset, er hendes tal begyndt at gå opad.

Hendes stab har det håb, at hvis hun først vinder her, kan det antaende den gnist, der gør, at hun igen kan skabe momentum.

Herefter kommer Nevada, inden turen i slutningen af februar går til hendes egen hjemstat, South Carolina, hvor hun tidligere har vaeret en populaer guvernør. Og kan hun få hul igennem her, kan hun måske aendre dynamikken i valgkampen, lyder det. Til gengaeld vil raeset meget hurtigt tippe over til Donald Trump, hvis den tidligere praesident også vinder i New Hampshire.

Så vil gode råd vaere dyre for Nikki Haley og vil formentlig på den laengere bane betyde, at hun traekker sig ud af kampen om at blive Det Republikan­ske Partis naeste praesident­kandidat. Så langt er vi dog langtfra endnu.

De naeste dage vil Donald Trump og Nikki Haley geare op for deres valgkamp i New Hampshire. Samtidig vil verdens øjne igen rette sig mod borgerne i den lille stat. Det har de prøvet før, men denne gang ser valget ud til at vaere endnu mere afgørende, end det har vaeret i mange år i USA.

 ?? ?? Tilhaenger­e af Donald Trump samlet i Des Moines for at fejre ekspraesid­entens sejr. Hans tilhaenger­skare blandt Republikan­erne er stor, men partiets moderate vaelgere kan blive et problem, hvis Trump ender som praesident­kandidat. Foto: Chip Somodevill­a/AFP
Tilhaenger­e af Donald Trump samlet i Des Moines for at fejre ekspraesid­entens sejr. Hans tilhaenger­skare blandt Republikan­erne er stor, men partiets moderate vaelgere kan blive et problem, hvis Trump ender som praesident­kandidat. Foto: Chip Somodevill­a/AFP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark