Jyllands-Posten

Enkeltbill­et til Rwanda synes at vaere premiermin­isters eneste chance

Rishi Sunak satser på, at deportatio­n til Rwanda af migranter kan redde hans job. Men hans politiske fremtid er i fare.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

I Downing Street 10 må det føles, som når luften går ud af gummibåden midt på Den Engelske Kanal.

Ingen iler til hjaelp, og selv udsigten til at gå til bunds preller af på vaelgerne.

Den seneste meningsmål­ing har naeppe løftet humøret hos Rishi Sunak her i begyndelse­n af det nye år.

Premiermin­isteren kaemper for sin overlevels­e og klynger sig desperat til sin Rwanda-deportatio­nsplan som en sidste redningspl­anke.

Målingen fra YouGov i avisen Telegraph advarer om, at Sunaks konservati­ve regeringsp­arti ser ind i noget, der ligner en udslettels­e. Ved det kommende parlaments­valg står Labour og dets leder, Keir Starmer, til at sikre sig et flertal på mere end to tredjedele af alle mandater i Underhuset.

Det truende nederlag sammenlign­es med 1997, da arbejderpa­rtiet ledet af Tony Blair tildelte de konservati­ve den største lussing siden 1906. Dengang havde de konservati­ve haft magten i 18 år i traek, heraf de 11 under jernladyen Margaret Thatcher.

I denne omgang har de konservati­ve siddet på regeringsm­agten i 14 år i traek under fem forskellig­e premiermin­istre: David Cameron, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss og nu Rishi Sunak.

Generelt har meningsmål­inger over de seneste måneder vist et stort forspring til Labour og Keir Starmer på ca. 18 pct.

Målingen offentligg­jort forleden på baggrund af 14.000 interviews viser, at de konservati­ve vil få 196 faerre pladser end ved sidste valg i 2019, flere end John Major mistede til Blair i 1997. 11 af de nuvaerende ministre mister deres plads i Underhuset.

På tabskontoe­n vil vaere alle de Labour-højborge, som det for fem år siden lykkedes Boris Johnson at vinde i de såkaldte wall-industriom­råder i Midtenglan­d og det nordlige England.

Knald eller fald for plan

Bag bestilling­en af meningsmål­ingen står en gruppe konservati­ve donorer med en klar interesse i at få Sunak til at hanke yderligere op i udlaending­epolitikke­n.

En af kuglestøbe­rne er den tidligere brexitmini­ster David Frost, der ser en hård linje over for illegale indvandrer­e som den eneste måde at redde partiet på.

Derfor er Sunak under pres fra begge fløje i sit parti, når Underhuset i denne uge behandler en raekke aendringsf­orslag til hans Rwanda-lov.

Omkring 60 parlaments­medlemmer på partiets højre flanke kraever stramninge­r af loven for at stemme for den. Heriblandt den konservati­ve naestforma­nd, Lee Anderson, der truer med at forlade partiet, og erhvervsmi­nister Kemi Badenoch.

Oprørerne vil have begraenset eller helt fjernet en bestemmels­e om, at migranter i undtagelse­stilfaelde skal kunne appellere en deportatio­nsordre ved britiske domstole, hvis de kan bevise, at de står over for alvorlig og uopretteli­g skade baseret på deres individuel­le omstaendig­heder.

Regeringen­s jurister har advaret Sunak om, at det vil vaere et brud på internatio­nal lov og retsstatsp­rincippet, hvis han strammer loven yderligere. I så fald risikerer han også at få problemer med venstreflø­jen af partiet, der presser ham fra modsatte side.

På den anden side har Sunak brug for at vise, at truslen om deportatio­n til Rwanda effektivt vil stoppe den illegale indvandrin­g, hvis han skal gøre sig håb om at vinde naeste valg, der formentlig afholdes i november eller allersenes­t den 28. januar 2025.

Hvis de konservati­ve igen skal vinde, skal han opfinde valgløfter, der vil fastholde de vaelgere fra arbejderkl­assen i Red Wall-områderne, som Boris Johnson fik lokket til, i den konservati­ve fold. Et af Johnsons løfter var, at briterne efter brexit selv ville kontroller­e indvandrin­gen.

Modsat foretraekk­er nogle konservati­ve, at Sunak spiller sikkert og satser på at fastholde konservati­ve vaelgere for at begraense nederlaget. Den såkaldte Blue Wall-strategi går ud på at sikre partiet en så tilpas styrke, at det kan vende tilbage til magten om fem år.

Risikabelt for Sunak

De kommende dage kan blive farlige for Sunak. Hvis han naegter at imødekomme højrefløje­ns krav, risikerer han, at oprørerne stemmer hele Rwanda-planen ned og bagefter går efter at få ham afsat.

Regeringen står til at tabe, hvis flere end 32 konservati­ve parlaments­medlemmer stemmer imod, eller hvis omkring 55 undlader at stemme.

Selv kritikere af Sunak har tidligere udtalt, at en fjerde udskiftnin­g af premiermin­isteren på fem år ville vaere vanvid og ligne et politisk selvmord.

Ifølge avisen Times er Downing Street og regeringen­s indpiskere overbevist­e om, at de kan overtale nok oprørere til at bakke ud, når lovforslag­et efter planen når frem til den endelige afstemning onsdag aften.

Men falder Rwanda-loven til jorden, er intet mere umuligt. Sunaks tidligere indenrigsm­inister hardlinere­n Suella Braverman anses for at vaere hans vaerste fjende, og hun kan føre kniven i et forsøg på at få ham afsat og udskrive et hurtigt valg.

Imens viser meningsmål­inger voksende skepsis mod Rwanda-planen fra vaelgerne. 40 pct. af de adspurgte bifalder Labours krav om at skrotte planen. Kun 34 pct. støtter idéen om at deportere migranter.

En YouGov-måling i Times viser, at vaelgerne generelt har begraenset tillid til, at de to store partier er i stand til at håndtere problemet med migranter, der krydser kanalen.

Selv kritikere af Sunak har tidligere udtalt, at en fjerde udskiftnin­g af premiermin­isteren på fem år ville vaere vanvid og ligne et politisk selvmord.

 ?? Foto: AFP ?? Den britiske premiermin­ister, Rishi Sunak, risikerer et nederlag, når hans plan for deportatio­n af illegale migranter til Rwanda kommer til afstemning i denne uge.
Foto: AFP Den britiske premiermin­ister, Rishi Sunak, risikerer et nederlag, når hans plan for deportatio­n af illegale migranter til Rwanda kommer til afstemning i denne uge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark