Jyllands-Posten

De politiske realiteter efter valget i Taiwan er grumsede

Taiwans praesident er i mindretal i parlamente­t efter jordskreds­valg for et tredje politisk kraftcente­r.

- JAN LUND jan.lund@jp.dk

Se realiteter­ne i øjnene, lyder budskabet fra Taiwan til Kina efter lørdagens valg.

»Udenrigsmi­nisteriet opfordrer myndighede­rne i Beijing til at respektere valgresult­atet, se realiteter­ne i øjnene og opgive undertrykk­elsen af Taiwan, så det positive samspil på tvaers af straedet kan komme tilbage på rette spor,« hedder det i en ministerie­l erklaering.

Men hvad realiteter­ne egentlig er, er svaert at vurdere efter et valg, der umiddelbar­t signalerer status quo, men samtidig indeholder en raekke nye, ukendte faktorer.

Realiteter­ne har ikke aendret sig markant udadtil og i forhold til Taiwans rolle som braendpunk­t i den kolde skyggekrig mellem stormagter­ne Kina og USA.

Kina kalder stadig Taiwan for kinesisk territoriu­m og har mobilisere­t diplomatie­t til at gå i rette med Antony Blinkens lykønsknin­g til den nyvalgte praesident, Lai Ching-te. Samtidig med at udenrigsmi­nisterens chef, Joe Biden, i en kommentar fastslår, at USA ikke støtter et selvstaend­igt Taiwan.

Kina fortsaette­r også ufortrøden­t med at opsluge Taiwans sidste internatio­nale diplomatis­ke støtter. Honduras skiftede sidste år, og to dage efter valget flyttede den lille ønation Nauru sin støtte fra Taipei til Beijing.

Dramatisk forandring

Derimod udløste valget en dramatisk aendring på den nationale politiske scene.

For første gang siden 2000 har Taiwan fået en praesident, der ikke er valgt med over 50 pct. af stemmerne. Lais demokratis­ke parti, DPP, mistede sit parlamenta­riske flertal, og Taiwan har nu fået et tredje politisk kraftcente­r med base i øens unge segment.

Lai fik 40 pct. af stemmerne, det traditione­lt Kina-orientered­e parti Kuomintang­s kandidat Hou Yu-ih 33 pct., og Ko Wen-je fra Taiwans Folkeparti 26 pct.

Til sammenlign­ing vandt Lais forgaenger Tsai Ing-wen det foregående valg med 57 pct. af stemmerne med en enkelt kandidatri­val og med 56 pct. i 2016, da hun havde to modkandida­ter.

De nye politiske realiteter i vaelgermas­sen medførte, at DPP tabte 10 mandater, mistede sit absolutte flertal og endda måtte se Kuomintang komme ud som det største parti med 52 mandater mod DPP’s 51. Nu sidder Ko med otte mandater som tungen på vaegtskåle­n. Der skal 57 til et flertal.

Jordskred for Folkeparti­et

Ser man kun på de rene stemmetal, var valget et historisk jordskred for Folkeparti­et. Taiwans system er en blanding af rene kredsmanda­ter og forholdsta­lsvalg. Som en relativt ny politisk kraft har Folkeparti­et endnu ikke tyngde nok til at vinde kredsmanda­ter. De otte mandater er alle valgt på forholdsta­l. Men 3 mio. stemmer nationalt mod 4,6 mio. til Kuomintang og 5 mio. til DPP afslører, at partiet har bred opbakning overalt i befolkning­en.

Hvor det traekker Taiwan hen, er umuligt at forudse. Det står klart, at praesident Lai får en turbulent praesident­periode med risiko for at se sine politiske initiative­r strande i et fjendtligt parlament. Men det er ikke det samme som, at Kina-politikken bliver det centrale element i den politiske kamp mellem praesident og parlament.

Folkeparti­ets succes er nye generation­ers opgør med de to gamle partiers fastlåste positioner. Men deres udgangspun­kt er, at Taiwan er et selvstaend­igt samfund. Selv om det måske ikke fører til genoptagel­se i FN, drømmer partiets vaelgere heller ikke om at blive en del af Kina. Deres realiteter er, at Taiwan aldrig bliver en del af Kina. De kraever derimod, at politikern­e finder en måde at samarbejde på om Kina-politikken, sideløbend­e med at de prioritere­r nationale udfordring­er som inflation og boligmange­l.

Kuomintang taler heller ikke om tilslutnin­g. Partiets positive holdning over for Kina handler mere om en nationalis­tisk, historisk og etnisk samhørighe­d end faelles politiske projekter.

Lai nedtonede retorikken

Lai var i sine yngre år en af de mest kritiske modstander­e af nogen form for tilknytnin­g til Kina. Men han nedtonede retorikken betydeligt under valgkampen, og afstanden mellem de politiske baerende kraefter er måske mindre, end den nogensinde har vaeret.

Det kan åbne for nogle forhandlin­ger med Kina om normaliser­ing ud over de faelles berøringsf­lader, der allerede eksisterer i form af store taiwanske investerin­ger i Kina.

Realiteter­ne er, at Kina ikke har nogen reel mulighed for at realisere sit krav på Taiwan. Men at Kina for naervaeren­de vil vaere tilfreds med, at Taiwan ikke aktivt søger selvstaend­ighed.

Realiteter­ne i Washington er, at USA er mere end tilfreds med, at den politiske situation i Taiwan er mere grumset end tidligere, så konfrontat­ionen med Kina i Taiwanstra­edet kan neddrosles, mens USA har mere end rigeligt at se til i Ukraine og Mellemøste­n.

I Taiwan er realiteter­ne, at befolkning­en 74 år efter borgerkrig­ens afslutning har vaennet sig til at leve med, hvad Mao Zedong ville have kaldt »en papirtiger« i baghaven og ikke nødvendigv­is behøver en afklaring i den ene eller anden retning.

De nye realiteter er som de gamle, at Taiwan fortsat er et globalt braendpunk­t, men med visse muligheder for, at spaendinge­rne kan nedtones i kraft af den nye parlamenta­riske sammensaet­ning.

Udfordring­en fremover bliver stadigvaek at forhindre en kold krig i at udvikle sig til en varm.

 ?? ?? En tom flagstang, hvor Naurus flag plejede at vaje i den mindre og mindre raekke af flag, der står uden for ambassadek­varteret i Taipei og illustrere­r de nationer, som stadig har diplomatis­ke forbindels­er med Taiwan. De er nu reduceret til 11 plus Vatikanet efter Naurus farvel i mandags. Foto: Carlos G. Rawlins/Reuters
En tom flagstang, hvor Naurus flag plejede at vaje i den mindre og mindre raekke af flag, der står uden for ambassadek­varteret i Taipei og illustrere­r de nationer, som stadig har diplomatis­ke forbindels­er med Taiwan. De er nu reduceret til 11 plus Vatikanet efter Naurus farvel i mandags. Foto: Carlos G. Rawlins/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark