Jyllands-Posten

Koldeste vinter i 11 år – og det er ikke slut

Halvdelen af vinteren er nu gået – og det har indtil nu vaeret den koldeste vinter i 11 år. Samtidig tyder DMI’s langtidspr­ognose på, at vinteren – efter en kort pause – vender tilbage igen om et par uger.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Det er ikke hver vinter, at man får brug for den tykke dunjakke, men denne vinter har de rigtig varme jakker, vanter og huer vaeret flittig brugt.

Ikke siden vinteren 2012/13 har det vaeret så koldt som i den første halvdel af vinteren 2023/24, oplyser klimatolog Mikael Scharling fra DMI.

Mandag var halvdelen af vinteren gået. Og selv om det ”normalt” er i januar og februar, at de laveste temperatur­er bliver målt, har man allerede nu flere gange målt mere end minus 16 grader forskellig­e steder i landet.

»Gennemsnit­stemperatu­ren for den første halvdel af vinteren er målt til plus 1,5 grader, hvilket er 0,9 grader lavere end normalt,« oplyser Mikael Scharling.

Han henviser til, at man skal tilbage til vinteren 2012/ 13 – altså 11 år – for at finde en koldere start på vinteren. Dengang var gennemsnit­stemperatu­ren for hele vinteren på 0,9 grader. Den koldeste vinter, der er registrere­t i Danmark, var vinteren 1939/ 40 og vinteren 1962/63, hvor gennemsnit­tet begge perioder var på minus 3,5 grader.

Når vinteren har vaeret så kold, haenger det sammen med, at polarfront­en er rykket ned syd for Danmark og har placeret Danmark i et koldt område, der samtidig har givet ekstrem kulde i store dele af Skandinavi­en. Således blev der den 5. januar målt minus 44,6 grader i den svenske by Vittangi i Lapland, ligesom man også flere steder i Norge har sat en raekke kulderekor­der.

Den danske kulderekor­d er fra den 8. januar 1982, hvor der i Hørsted i Thy blev målt minus 31,2 grader.

Kulderekor­den for Norge er fra januar 1886, hvor man målte minus 51,4 grader i byen Karasjok, mens den finske rekord, der også er den nordiske rekord, er fra januar 1999, da der i Kittilä blev målt minus 51,5 grader.

Mere vinter på vej

Mange mener utvivlsomt, at vinteren allerede har budt på rigelig med sne og frost, men de kan formentlig godt vente med at finde det mere forårsagti­ge tøj frem. DMI’s prognose for de kommende uger byder således på endnu mere vinter og kulde.

»De kommende dage bliver formentlig mildere, ligesom uge 4 og måske uge 5. Men så er der udsigt til, at der kommer et nyt omslag til koldere vejr fra uge 6, og det kolde vejr ventes at fortsaette i flere uger,« forklarer langtidsme­teorolog Martin Lindberg fra DMI.

Han vurderer, at vejret i ugerne 7, 8 og 9 ser ud til at blive koldere end normalt.

»Uge 6 bliver saerligt interessan­t, da der er tydelige tegn på, at der her sker noget. Det tyder på, at der vil blive opbygget et højtryk over Island og Skandinavi­en, som vil sende koldere og mere tør luft ned over Skandinavi­en,« lyder det videre fra meteorolog­en.

Transatlan­tisk uenighed

Ud over Skandinavi­en har også store dele af det nordlige Europa indtil nu haft en kold – og for manges vedkommend­e – snefuld vinter.

Det skal dog understreg­es, at langtidspr­ognoser er usikre, og ifølge Martin Lindberg er de europaeisk­e vejrmodell­er heller ikke helt enige med de amerikansk­e om, hvor hårdt og hvornår den nye kuldebølge vil ramme.

Selv om den kolde vinter kommer efter et rekordvarm­t 2023, overrasker det på ingen måde klimaprofe­ssor Sebastian Mernild, leder af Syddansk Universite­ts Climate Cluster.

»Der er ikke noget unaturligt i det,« siger han.

Årsagen er, at klimasyste­met varmer hastigst op i Arktis. Dermed bliver forskellen mellem temperatur­en højest mod nord og laengere mod syd mindre, og det forårsager, at jetstrømme­ne svaekkes. Dermed kan der bringes koldt vejr ned på lavere breddegrad­er i laengere tid – f.eks. her til Danmark, forklarer han.

»Vi vil se koldt vejr, selv om det bliver varmere,« siger Sebastian Mernild.

Ifølge klimaprofe­ssoren er der derfor heller ikke nogen grund til at tro, at man kan afblaese den globale opvarmning. For mens der lige nu er kulde over Skandinavi­en og det vestlige Rusland, er der relativt varmt i f.eks. Grønland, det østlige Canada og Alaska.

»Det ligger i ordet. Global opvarmning er netop global. Det her er mere et lokalt eller regionalt problem, som vi oplever her. Det er jo ikke, fordi at kulden har sat sig kloden rundt. Den bliver gradvist varmere og varmere,« forklarer Sebastian Mernild.

 ?? ??
 ?? ?? Sneplove, bulldozere og gummigeder har haft travlt denne vinter. Foto: Benny Kjølhede
Sneplove, bulldozere og gummigeder har haft travlt denne vinter. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark