Jyllands-Posten

Da mesterkokk­en mødte bokseikone­t – med en båndoptage­r og en pose øl på cykelstyre­t

Kokken Allan Schulz tog som dreng på uanmeldt besøg hos verdensstj­ernen Tom Bogs i Vanløse. Et møde, der satte varige spor. Og naeppe ville kunne finde sted i dag.

- MICHAEL ENGGAARD samfund@jp.dk

Det var laenge før, at han blev en af landets førende kokke. Faktisk kan Allan Schultz ikke rigtig huske, hvornår han mødte Tom Bogs. 1981 er hans bedste bud.

Det er heller ikke så vigtigt. Det vigtige er, at det skete. Han har båret oplevelsen med sig altid.

Vi sidder i Parsley Salon, en restaurant på Strandveje­n under Hellerup Park Hotel. Jyllands-Postens madanmelde­r gav stedet fem stjerner i efteråret. Allan Schultz kan altså finde vej i et køkken, men i dag skal han vaere fortaeller.

Han har lovet at berette om, dengang han som dreng to aftener i traek besøgte den tidligere europamest­er i boksning. Tom Bogs gik bort den 22. december. Et dødsfald, der stadig bevaeger Allan Schultz.

Mesterkokk­en har sørget for kaffe. Han søger øjenkontak­t hen over sit krus, inden han nikker imod iPhonen på bordet, som skal optage hans ord.

Han begynder:

»Jeg er årgang 1965, og når vi drenge legede i gården dengang, så var vi Tom Bogs. Manden var et faenomen, altså bare navnet. Han var indbegrebe­t af boksning, folkelig, men samtidig en mytisk figur,« siger Allan Schultz og fortsaette­r:

»Tom var den første superstjer­ne i Danmark,

men jeg havde ingen som helst fornemmels­e af, hvem han var som menneske. Det er jo en oplevelse, som unge piger og drenge også har i dag: Man bliver fascineret af en person, og så kommer vedkommend­e op at haenge på vaeggen.«

Besøget hos Tom Bogs

Allan Schultz voksede op i indre København, men flyttede senere til Højstrupve­j i Vanløse med sin familie. I 9. klasse eller muligvis 1. g skulle han lave en større skoleopgav­e, og han blev besat af tanken om, at han skulle løse den ved at tale med Tom Bogs. Helten, hvis aktive karriere nu var forbi, boede 500 meter fra ham ovre på Tryggevael­devej.

»En dag tog jeg min cykel – min fars aflagte med lukket krank, som jeg havde arvet – og kørte af sted. Jeg passerede Toms hus nogle gange, inden jeg til sidst fik taget mod til mig. Klokken var 18-19 stykker, og det var nok lidt for sent. Men jeg ringede på døren og var optimistis­k. Jeg havde hørt, at han var supersød. Han åbnede selv …«

Stop, vi tager lige en cliffhange­r her. Kan du ikke prøve at komme naermere, hvad det var, der fascinered­e dig ved ham?

»Jamen det er virkelig svaert. I dag kan jeg jo se, at han var et fysisk pragteksem­plar og Hollywood-agtig flot, men dengang var man ikke optaget af kropsideal­er. Dyrkelsen af den aestetik kom først senere, og bodybuildi­ng blev betragtet som latterlig i begyndelse­n. Så det var nok det, at der ikke var noget praetentiø­st over Tom. Han var en af vores egne. Og så var der ikke ret mange sportsidol­er. Der var kun ham og Allan Simonsen.«

Allan Schultz vender tilbage til døråbninge­n på Tryggevael­devej:

»Tom var iklaedt almindelig­t hverdagstø­j, mild og venlig. Jeg fik fremstamme­t, at jeg skulle lave en opgave. Ikke at jeg var fan af ham, det ord brugte man slet ikke. Han sagde ”kom ind” og viste mig ind i en stue, en almindelig stue. Det kunne have vaeret min egen families stue. Vi sad og snakkede lidt. Hans kone var hjemme, og hun havde travlt med børnene. Efter lidt tid spurgte han, om jeg kunne komme på besøg dagen efter i stedet. Og gerne lidt senere. Så ville han fortaelle det hele. Vi sad alligevel og sludrede lidt, inden jeg gik,« siger Allan Schultz.

Handskerne kom frem

Naeste aften cyklede unge Allan Schultz igen til Tryggevael­devej. Denne gang medbragte han en båndoptage­r og en pose øl.

»Sådan var det jo. Når man mødte naboen, drak man en øl. Jeg drak ikke selv, men det var høfligt at tage øl med. Jeg ringede på igen. Tom åbnede, igen i almindelig­t tøj, og inviterede mig ind som aftalt. Det var et paent og ordentligt hjem, men der boede nogen: støvler i gangen, aviser forskellig­e steder,« fortaeller Allan Schultz.

Med en pegefinger i bordet viser han planløsnin­gen, og hvordan han kom fra entreen til stuen.

Den unge gaest fik anvist en stol. Bokseren satte sig i en lidt slidt sofa overfor og begyndte at tale om sin karriere.

»Han talte til mig, som om jeg var en af hans venner, selvom jeg var en fremmed dreng. Hvad jeg spurgte om, kan jeg ikke huske, men jeg tror heller ikke, at det var nødvendigt at spørge. Tom var forberedt. Scrapbøger­ne

var taget frem, og undervejs hentede han sine handsker fra Monzon-kampen om verdensmes­terskabet. Han fortalte, hvor hårdt Monzon slog. At det var som at blive ramt af et tog. Han viste mig sine kåber og fortalte, hvilke kampe de hver isaer var brugt til. Der var meget at tale om, for der var meget, jeg ikke vidste. Man hørte om ting dengang. Man kunne ikke slå alt op på nettet.«

Kapitalism­ens fallit

Allan Schultz husker det, som om han blev i huset i tre-fire timer. Han betegner Tom Bogs som det rareste menneske, han nogensinde har mødt. For ham er bokserens dødsfald en påmindelse om, hvor anderledes verden engang var.

»Nyhedsbill­edet var et andet. Når der skete noget stort – når Tom eller Muhammad

Ali boksede – vidste alle det. Alle. Det stod alene,« siger Allan Schultz og betoner en anden afgørende forskel.

»Et menneske med Toms status ville slet ikke bo sådan i dag, det var jo et arbejderkv­arter. I dag skifter dygtige sportsfolk miljø. Hele strukturen omkring dit liv bliver forvandlet, i det øjeblik du bliver succesrig. Det stikker af. Tom var tilgaengel­ig, og han boksede ikke for at blive rig, ligesom Allan Simonsen ikke blev en vidunderli­g fodboldspi­ller, fordi han ville vaere rig. Tom havde ikke en krone, da jeg mødte ham. Jeg mener, at han var murer eller måske renovation­sarbejder. Under alle omstaendig­heder var han godt tilfreds. Han så ikke sig selv som en, der havde fortjent mere.«

Undskyld, men det lyder lidt, som om alt var bedre i gamle dage?

»Det var det da også – på det her punkt. Du er jo ikke bedre end andre mennesker, fordi du er dygtig til at bokse eller spille fodbold. Det giver ingen mening. Jeg er ikke kommunist eller noget, jeg ser bare, at kapitalism­en har slået fejl. Nu er det ikke markedet, der bestemmer. Markedet bestemmer ikke engang, hvilken rullepølse du skal købe. Det er dem, der laver den, der bestemmer. Kapitalfon­de har snart købt hele lortet, så den lille slagter henne på hjørnet ikke kan overleve ved at lave sin egen. Den mentalitet gør sig gaeldende i alt, synes jeg: Man vil eje det hele. Vaerdifors­tåelsen er stukket af,« siger Allan Schultz.

Svaert ved at sige nej

Og hvad er det, Tom Bogs repraesent­erer for dig i den forbindels­e?

»At der ikke var så stor forskel på folk. Altså, det hele var jo ikke bedre, man var også bange for russerne og atomkrig, men man skulle ikke eje det hele. Da jeg laeste om Toms død, taenkte jeg på, at hans måde at vaere på kom fra en anden tid. Han havde ikke behøvet at invitere mig ind i sit hus, men det gjorde han. To aftener i traek. Det havde vaeret naturligt, hvis han havde sagt nej og lukket døren. Men han gjorde en forskel ved at vaere den, han var. Jeg tror ikke, at du kan cykle ud til ret mange sportsfolk i dag og banke på deres dør og blive inviteret indenfor. Det er ikke for at lange ud efter dem. Det er bare blevet sådan. Alle vegne.«

Allan Schultz blev stjernekok i 1990’erne, en af dem, der var med helt fremme i skabelsen af en gastronomi­sk bølge i København. Det er ikke umuligt, at Tom Bogs ydede et bidrag til det.

»Folk går ind i ens sjael, hvis man lader dem. Man spejler sig i mennesker, man kan lide, og jeg har altid vaeret stolt af at have mødt Tom. De idoler, man har som barn, fader ikke rigtigt. Jeg tror, at jeg ubevidst har ladet staerke individual­ister saette barren for mig. Tom var kendetegne­t ved sit fighterins­tinkt, men han adskilte sig også fra andre ved at kunne rumme at vaere så stor en stjerne og samtidig vaere jovial og inkluderen­de. Der var ingen i hans verden, der var bedre end andre. Det kunne man maerke. Han følte sig ikke større eller mere speciel end dig. Han gav nok mere, end hans naermeste syntes var rart, og han havde svaert ved at sige nej til andre.«

 ?? ?? Tom Bogs forsvarede succesfuld­t sin europamest­ertitel mod Luigi Patruno i Vejlby-Risskov Hallen i Aarhus i 1969. Bokseren var et kaempenavn i Danmark, men det lod han sig ikke maerke af. Foto: Jørgen Sperling
Tom Bogs forsvarede succesfuld­t sin europamest­ertitel mod Luigi Patruno i Vejlby-Risskov Hallen i Aarhus i 1969. Bokseren var et kaempenavn i Danmark, men det lod han sig ikke maerke af. Foto: Jørgen Sperling
 ?? ?? Kokken Allan Schultz i sit køkken på Parsley Salon i Hellerup. Allan Schultz blev stjernekok i 1990’erne, en af dem, der var med helt fremme i skabelsen af en gastronomi­sk bølge i København. Foto: Stine Bidstrup
Kokken Allan Schultz i sit køkken på Parsley Salon i Hellerup. Allan Schultz blev stjernekok i 1990’erne, en af dem, der var med helt fremme i skabelsen af en gastronomi­sk bølge i København. Foto: Stine Bidstrup
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark