Jyllands-Posten

Ny jysk festival skal tiltraekke 75.000 mennesker

Kulturdire­ktør naevner navne som Robbie Williams, Bryan Adams og Simple Minds.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

Det danske marked for musikfesti­valer kan umiddelbar­t virke maettet.

Vi har Roskilde Festival Festival, Smukfest i Skanderbor­g, Northside i Aarhus, Tinderbox i Odense, Heartland ved Egeskov Slot, Jelling Musikfesti­val og alle de andre.

Er der plads til flere?

Ja. Det mener de i hvert fald Viborg, hvor festivalen Forever skal etableres. Planen er, at den skal afholdes første gang i 2025.

»Vi har igennem nogle år vaeret i dialog med en samarbejds­partner, som er større og dygtigere end os, når det kommer til festivaler. Den samarbejds­partner mener, at der er et hul i markedet, at der er plads til en festival i Viborg,« siger Viborg Kommunes kulturdire­ktør, Lars Stentoft, til JyllandsPo­sten.

Lars Stentoft fortaeller, at Viborg Kommune samarbejde­r med virksomhed­en Down the Drain, som blandt andet står bag Northside og Tinderbox-festivaler­ne i henholdsvi­s Aarhus og Odense.

»Vi er interesser­et i noget tilbageven­dende, noget, som kan vokse sig større fra år til år. Vi er ikke interesser­et i et cirkus, som kommer til byen og derefter forsvinder til en ny by for at praesenter­e nøjagtigt det samme dér,« siger Lars Stentoft.

Ifølge kulturdire­ktøren er det langsigted­e mål at traekke 75.000 mennesker til Forever over tre dage.

»Vi begynder i det små, med en festival, som straekker sig over to dage, og når det er blevet en succes, så udvider vi til tre dage. Down the Drain ved alt om, hvordan sådan noget skal bygges op. De første år giver festivalen underskud, for folk skal vaenne sig til, at der er en ny dreng i klassen, men i takt med, at publikum laerer Forever at kende og skaber egne traditione­r omkring den tilbageven­dende begivenhed, så vil den uden tvivl blive en succes. Det var det, der skete med eksempelvi­s Northside i Aarhus,« siger kulturdire­ktøren.

Robbie og Bryan

Forever vil ikke henvende sig til teenagere, siger Lars Stentoft. Det har byen allerede festivalen Fyrfest til. Den naeste udgave af dén festival afvikles i august 2024, de 18.000 billetter er solgt, og publikum kan se frem til koncerter med danske navne som Suspekt, Tobias Rahim, Andreas Odbjerg og Medina.

På Forever kan man opleve internatio­nale bands og solister.

Der er to helt oplagt navne, siger Lars Stentoft.

»Det ene er Robbie Williams, og det andet er Bryan Adams. Men jeg kunne naevne mange andre navne, som ville passe ind på festivalen. Simple Minds. Eller Earth, Wind & Fire. Nej, vi vil ikke have navne, som er på afskedstur­né, som har mistet stemmen og skal køres ind på scenen i rullestol, men vi vil gerne praesenter­e nogle navne, som for laengst har bevist deres vaerd. Navne, som byder på høj kvalitet hele vejen igennem deres koncerter. Man vil ikke opleve navne, som ganske vist er aktuelle, men kun har tre eller fem sange, som folk kender. Dem kan man opleve på så mange andre festivaler.«

Lokal stolthed

Forever vil få enorm betydning for Viborg, vurderer Lars Stentoft.

»Se bare på Odense, hvor Tinderbox genererer en øget omsaetning på eksempelvi­s restaurant­er og hoteller på mere end 40 mio. kr. Byen er blevet profileret, og odenseaner­ne er blevet mere af stolte af deres by. Det er alt sammen fordele, som vi også vil nyde godt af i Viborg.«

Viborg Kommune smider 2 mio. kr. årligt efter Forever.

»Men det er kun i de første år,« siger Lars Stentoft.

»Derefter er der forhåbentl­igt skabt en stor succes, som bliver drevet videre på almindelig­e markedsvil­kår.«

 ?? ?? Robbie Williams i Herning sidste år. Foto: Leo Baron
Robbie Williams i Herning sidste år. Foto: Leo Baron

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark