Jyllands-Posten

Mikkel Hansen har praesteret noget, som ingen anden dansker har formået

For et år siden overvejede Mikkel Hansen at stoppe karrieren. Han har også varslet, at det igangvaere­nde EM kan vaere hans sidste. Intet varer evigt, heller ikke for håndboldst­jernen, der nyder alle rutsjebane­turene, inden tivoliet lukker.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Som en lille knaegt fik Mikkel Hansen i en periode karantaene fra at spille computer om aftenen.

Når han blev draebt i skydespill­et Counterstr­ike, råbte han så højt ad skaermen, at han vaekkede sin lillesøste­r.

Det fandt hans foraeldre sig ikke i. De omfavnede hans temperamen­t og vindergen, men de tog sejren, hvis de havde de bedste kort på hånden i et spil 500. De gav ham heller ingen saerlige fordele, når de spillede bold i baghaven på villavejen i Helsingør.

Børn skal laere at håndtere nederlag, lød mantraet, og så måtte prisen indimellem vaere, at Mikkel Hansen låste sig inde på sit vaerelse.

Dén mentalitet, dedikation, aergerrigh­ed, kald det, hvad du vil, har altid vaeret en essentiel del af Mikkel Hansen, der nu har rundet en speciel milepael.

Dén indstillin­g til at blive ved, dén drivkraft til altid at straebe efter mere er en af årsagerne til, at historiens største danske håndboldst­jerne nu deltager ved sin 20. landsholds­slutrunde – i traek. Det har ingen anden dansker gjort før ham.

Fra 2008 til 2024. Fire Olympiske Lege, otte verdensmes­terskaber og otte europamest­erskaber. Det er han selvsagt stolt af.

Men intet varer evigt, så hvad med fremtiden, Mikkel Hansen?

Det tog vi en snak om på håndboldhe­rrernes hotel i København før afrejsen til EM.

Lukker tivoliet?

»Selvfølgel­ig taenker jeg på, hvor laenge jeg kan blive ved. Du er ikke den eneste, der stiller de spørgsmål, så på den måde er jeg jo nødt til at forholde mig til det,« siger Mikkel Hansen, der tre gange er blevet kåret til verdens bedste håndboldsp­iller.

»Motivation­en og aergerrigh­eden er der stadigvaek. Jeg har altid sagt, at det skal vaere sjovt for mig. Er det sjovt, kan jeg også bevare dedikation­en til at traene det, jeg skal. Så laenge jeg føler glaeden og kan bidrage, vil jeg mere end gerne vaere en del af det. Men når de ting er vaek, skal man også vaere god nok til at sige stop.«

Håndboldst­jernen har tidligere fortalt, at han i løbet af sin sygdomsper­iode i foråret 2023 overvejede et karrierest­op.

Han har også for nylig varslet over for DR, at det igangvaere­nde EM kan vaere hans sidste.

Efter det, du har vaeret igennem de seneste par år med alt fra en blodprop i lungerne, et comeback til Danmark efter 10 år i Frankrig og ikke mindst en sygemeldin­g med stress, taenker du så, at du skal huske at nyde forlystels­erne på en anden måde, fordi tivoliet snart lukker?

»Ja, praecis, jeg er her ikke for evigt, det ved jeg godt. Jo taettere jeg kommer på dagen, hvor det er slut, desto mere fokuseret er jeg også på at gøre tingene på den rigtige måde. Man saetter mere pris på de oplevelser, man får,« siger han.

»Der er ingen tvivl om, at jeg også er her, fordi jeg er en del af et landshold, der altid har spillet med om de sjove placeringe­r. På den måde har det vaeret fedt. Jeg har oplevet kaempe skuffelser og kaempe triumfer. Jeg har vaeret igennem det hele.«

Servicerer »drengene«

Engang var du landsholde­ts ultimative nøglespill­er. Du blev topscorer kamp efter kamp og skulle altid afgøre det hele. Nu har du en anden rolle, hvor du i højere grad som spilstyrer skal servicere bl.a. Simon Pytlick og Mathias Gidsel. Hvordan har du det med den forandring?

»Det har jeg det fint med. Ved VM sidste år spillede drengene, vil jeg naesten kalde dem, på så højt et niveau, at hvis jeg satte dem i de rigtige situatione­r, ville de løse det 9 af 10 gange.«

Men i mange år har det vaeret Mikkel Hansen og så alle de andre. Groft sagt. Selvfølgel­ig har f.eks. Niklas Landin også vaeret et markant navn, og du har selvfølgel­ig haft enormt dygtige holdkammer­ater, men …

»Det er måske lidt hårdt sagt. Jeg tror ikke, vi havde vundet noget, hvis ...«

Jeg taenker på popularite­t, opmaerksom­hed, mediehenve­ndelser og så videre. Du har vaeret over de andre. Nu er der pludselig andre store efternavne. Gidsel og Pytlick er to af dem. Hvad taenker du om det?

»Det passer mig helt perfekt. Og jeg vil give dig ret i, at vi har en ret ekstrem bredde lige nu. Der er kamp om pladserne på alle positioner. Det er en fed ting at vaere en del af. Hvis man kigger rundt på de spillere, vi har, ser man kvalitet over det hele, og hvis man er ikke aergerrig og dedikeret i alt fra traening til kamp, kan man ikke følge med. Der bliver ved med at komme nye, dygtige spillere frem, og de er i en tidlig alder ret langt fremme på håndboldin­telligens.«

Maerker du en byrde, der er taget af dine skuldre, fordi andre løber med noget opmaerksom­hed?

»Ja, selvfølgel­ig maerker jeg det. Tidligere har min rolle vaeret vaesentlig­t større, og tidligere har jeg skullet i krig rent offensivt, for at vi skulle lykkes. Det er måske de roller, som Simon og Mathias havde til VM-slutrunden sidste år.«

Til sommer venter OL i Frankrig, og derefter tager Mikkel Hansen hul på det sidste år i sin kontrakt med Aalborg Håndbold. Hvad

Tidligere har min rolle vaeret vaesentlig­t større, og tidligere har jeg skullet i krig rent offensivt, for at vi skulle lykkes.

der skal ske efter kontraktud­løbet i 2025, spekulerer han ikke på.

»AErligt talt, jeg aner det ikke. Men der skal taenkes over nogle ting på et tidspunkt,« siger han.

Du har vaeret i Barcelona og Paris. Du overvejer ikke et sidste udlandseve­ntyr?

»Der skal ske noget ekstraordi­naert, hvis jeg skal ud igen, men lige nu kan jeg ikke se, hvad det skal vaere. Men man skal aldrig sige aldrig.«

 ?? ?? Mikkel Hansens 20. slutrunde. EM i Tyskland i 2024. Foto: Jens Dresling
Mikkel Hansens 20. slutrunde. EM i Tyskland i 2024. Foto: Jens Dresling
 ?? ?? Mikkel Hansens 10. slutrunde. EM i Schweiz i 2016. Foto: Jens Dresling
Mikkel Hansens 10. slutrunde. EM i Schweiz i 2016. Foto: Jens Dresling
 ?? ?? Mikkel Hansens første slutrunde. OL i Kina i 2008. Foto: Jens Dresling
Mikkel Hansens første slutrunde. OL i Kina i 2008. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark