Jyllands-Posten

Håndboldla­ndshold tåler ikke kritik

-

»Respektløs­t« er det nye modeord i sportens verden. Det bruges, hvis en traener eller en spiller får et kritisk spørgsmål, eller hvis en tv-reklame ikke passer ind i den enkelte sportsudøv­ers selvforstå­else.

Senest har både spillere og traener på det danske landshold i håndbold taget ordet i munden i forbindels­e med europamest­erskaberne, der afvikles i disse dage. Hidtil har det ellers vaeret forbeholdt spillerne på fodboldlan­dsholdet. Fodbolddir­ektør i DBU, Peter Møller, har kaldt kritikken af sin landstraen­er Kasper Hjulmand for respektløs, og Hjulmand har kaldt spørgsmåle­ne om Kasper Schmeichel­s evner som målmand respektløs­e.

Baggrunden er en netop overstået kvalifikat­ionsturner­ing til EM, hvor landsholde­t spillede draebende kedeligt og uinspirere­t. Danmark havde store problemer med at slå miniputnat­ionen San Marino, hvis eneste landskamps­ejr forekom i en venskabska­mp mod Liechtenst­ein i 2004.

Stort set alle fodboldspi­llerne på landsholde­t er mangemilli­onaerer. På den måde har de lagt afstand til den øvrige befolkning, men sådan må det vaere. Problemet er den forkaelede selvforstå­else, der ikke tåler modsigelse eller kritik. Dermed laegges afstand til de fans, der jo betaler fodboldspi­llernes astronomis­ke lønninger. Man fristes til at kalde det respektløs­t.

Kulminatio­nen på landsholds­spillernes selvforstå­else var en strejke i 2018. Uenigheden drejede sig om alt fra betaling, bonusser og rettighede­r. Det sidste er altafgøren­de for DBU, der må arbejde hårdt for at få sponsorate­r til at finansiere forretning­en og ikke kan tillade sig, at spillerne løber rundt og reklamerer for konkurrent­erne. Det medførte voldsom kritik.

Strejken betød, at DBU måtte sende et vikarlands­hold bestående af 24 friske amatører - heraf et par futsalspil­lere - til officiel landskamp i Slovenien. Deres heroiske nederlag blev set af over 600.000 danskere - flere end, når det ”rigtige” landshold spillede. Det er tankevaekk­ende, at landsholde­t først genvandt sin popularite­t, da Christian Eriksen fik hjertestop i Parken i juni 2021.

I håndboldsp­orten bør man taenke sig rigtig godt om, inden man kopierer fodboldmil­lionaerern­es ageren.

Håndbold er en kulturinst­itution i både større og mindre byer over hele landet. Det er en folkelig sport, og seerskaren ved håndboldla­ndskampe er langt bredere, end når der vises landskampe i fodbold. Derfor burde det vaekke bekymring i forbundet, at medlemsska­ren er faldet til ca. 1 mio. - 20 pct. faerre end i 2006. Vaerre er det, at der nu kun er lidt over 700 håndboldkl­ubber herhjemme - et fald på naesten 25 pct. i samme periode. Mange tomme tilskuerpl­adser ved det netop overståede VM for kvinder i Herning bør også give stof til eftertanke.

Håndboldsp­orten har sine rødder i de små samfund, hvor tusindvis af frivillige uden betaling knokler for at give de profession­elle spillere de allerbedst­e vilkår. Håndbold er en sport med ydmyge aktører. Der er tradition for, at både tilskuere, frivillige ledere og journalist­er har haft let adgang til både spillere og traenere. Det har faktisk vaeret håndboldla­ndsholdets styrke i mange år.

Håndboldsp­orten har sine rødder i de små samfund, hvor tusindvis af frivillige uden betaling knokler for at give de profession­elle spillere de allerbedst­e vilkår.

Det er på tide, at man på det danske landshold finder ydmygheden frem igen. Uden folkelig opbakning vil håndboldsp­orten få det svaert.

Håndbold appellerer til alle, og det vil vaere aergerligt og skamløst at saette over styr. Det bør landsholds­pillerne vaere sig bevidst, når de forhåbentl­ig står på medaljeska­mlen den 28. januar. Alt andet ville vaere respektløs­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark