Jyllands-Posten

Systemet er nødt til at spørge, hvorfor der mangler personale

- CARINA LOUISE EKSTRAND JAEGER Virksomhed­sejer, sygeplejer­ske, Rødovre hvorfor?

I efteråret startede en del tanker om det at vaere aerlig. Tanker rettet mod vores omsorgssys­tem.

Her efter årsskiftet ser jeg et opslag på Linkedln fra aeldremini­ster Mette Kierkgaard om sosu’er. At der mangler op imod 1.500. Om der er tale om sosu-hjaelpere eller sosu-assistente­r fremgår ikke. Måske fordi ministeren tror, at disse er to af samme slags? Måske fordi Mette Kierkgaard ikke helt har sat sig ind i, hvad de forskellig­e titler daekker over? Måske fordi Mette Kierkgaard blot ønsker at fremstå som en minister, der vil gøre en forskel?

Hvorfor mangler vi sundhedspe­rsonaler? Hvorfor mangler vi sosu’er?

Jeg har selv vaeret hele humlen igennem. Mit uddannelse­s-cv er lang og fint. I stedet for at tage gymnasieve­jen tog jeg den lange vej. Først sosu-hjaelper, så sosu-assistent, lidt teologi, noget ledelse og til slut sygeplejer­ske. Derfor mener jeg også at kunne se bag om scenen, for jeg kender virkelighe­den og er meget aerlig om den.

Da jeg tog mine sosu-uddannelse­r, var niveauet højt. Sosu-hjaelpere kom igennem med 12 måneders uddannelse og assistente­r med 18 måneder. Adgangskra­vet for assistentu­ddannelsen var gymnasial uddannelse plus erhvervser­faring eller fagligt cv, inklusive erfaring.

Ude i marken blev der stillet høje, men fair krav. Assistente­r tog sig af stabile patienter, og sygeplejer­sker af komplekse forløb. Det var af og til svaert at gennemskue, hvad der var ens arbejdsopg­aver. For assistente­r

kunne reelt det meste med sparring og vejledning fra sygeplejer­skerne. Alt imens assistente­rne arbejdede sammen med sygeplejer­skerne, sørgede hjaelperne for, at borgerne fik god tid til personlig pleje og hjemlige opgaver.

På et tidspunkt skulle alt aendres. Igen. Man ville gøre det endnu bedre. Der skete det modsatte!

I dag er niveauet for optagelsen faldet til trods for forlaenget studietid. Jobbet, de studerende kommer ud til, er også faldet i niveau. De, der tager en uddannelse­n inden for sundhedssy­stemet, gør det, fordi de godt kan lide mennesker og ønsker at gøre en forskel. Men den virkelighe­d, de kommer ud til, er en anden. Naervaeret med borgeren er skåret helt ind til benet. Tiden er knap. Jo flere, jo bedre, er det mantra, der styrer dagsplanen.

Så når Mette Kierkgaard melder

ud, at vi skal have flere sosu’er, hvad har hun så taenkt at gøre?

AEndre uddannelse­rne igen? Fortsaette med at optage revl og krat på uddannelse­rne i desperatio­n på at daekke hullerne? Eller var det måske på tide at vaere aerlige?

Sige: Okay, det her dur ikke. Hvorfor kan vi ikke tiltraekke et højere niveau? Tillade os at kraeve mere? Saette barren højere? Tale sundhedsud­dannelsern­e op?

Jeg tør godt vaere aerlig. Vil det offentlige system have lidt succes, skulle de måske kigge mere ind. Spørge sig selv: Det interessan­te er ikke, at der mangler personale – det interessan­te er Deri ligger mange svar og løsninger.

 ?? ?? Niveauet er for lavt, og arbejdet er tilrettela­gt forkert, lyder Carina Louise Ekstrand Jaegers bud på, hvorfor der er mangel på ansatte i aeldreplej­en. Privatfoto
Niveauet er for lavt, og arbejdet er tilrettela­gt forkert, lyder Carina Louise Ekstrand Jaegers bud på, hvorfor der er mangel på ansatte i aeldreplej­en. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark