Jyllands-Posten

Velkommen til fremtiden: Putin mod Trump

- THOMAS JOHANNES ERICHSEN Lektor, forfatter, foredragsh­older

Den Kolde Krig anno 2024 er også kampen mellem en russisk despot og en tidligere amerikansk praesident, der gerne vil flytte ind i Det Hvide Hus igen med sit arsenal af selvovervu­rdering og manglende fornemmels­e for verdensord­enen.

Donald Trump vil stoppe krigen i Ukraine »in 24 hours« ved at indgå en aftale med praesident Putin. Det er faktisk ikke utaenkelig­t. Men efter at have restituere­t sit militaer vil Rusland naeppe holde sig i skindet og fortsaette angrebene på Ukraine. Og hvordan vil Trump reagere på dét?

Vi ved, at Trump som amerikansk praesident vil forsøge dialog med Putin, forhandlin­ger, der vil få opmaerksom­hed på en uhørt skala, lige efter Trumps bog. Ruslands angreb på Ukraine var slet og ret »genius«, ifølge Trump, og selv om han også har formuleret spydighede­r i russisk retning, så er den generelle tone positiv.

Praesident Zelenskyj vil derimod ikke forhandle om noget som helst. Spørgsmåle­t er bare, hvilken forhandlin­gsposition han står i til naeste år. Trump kan traekke støtten til Ukraine, hvis ikke Zelenskyj opgiver de ukrainske provinser, som Putin har erobret, og uden tilstraekk­elig europaeisk militaerhj­aelp vil Zelenskyj vaere en klemt mand.

Trump versus Putin.

Hvis Putin bryder aftaler indgået med Trump, vil det få Trump til at ligne en amatør. Det ville glaede den russiske praesident – Trump udstillet, den vestlige verdens leder, splid i Vestens geledder. Putins agenda har hele tiden vaeret at sprede splid og konflikt, og der er ingen grund til at tro, at han skulle have saerlig respekt for Trump – altmodisch Putin versus amerikansk vulgaerind­ividualism­e.

Trump fører over Biden, og anklagerne mod ham giver tilsynelad­ende kun mere vind i sejlene. Hvordan kan USA genvaelge en mand, der bifaldt et stormløb på landets regeringsb­ygning? Putin vil gnide sig i haenderne over det krakeleren­de amerikansk­e demokrati. Og naturligvi­s saette alle digitale troldekrae­fter ind på, at genvalget lykkes for Trump.

Uanset udfaldet af det amerikansk­e valg vil det vaere til Putins fordel. Hvis Trump taber, vil det give rystelser i det amerikansk­e folkedyb, der kan få langt vaerre konsekvens­er end stormen på Capitol.

Yderligere vil Bidens sejr ikke nødvendigv­is sikre støtten til Ukraine – i Kongressen har republikan­erne allerede blokeret for en støttepakk­e på over 100 mia. dollars.

America First

Sortsyn? Realisme? betyder, at selv et Europa i krig kommer i anden raekke. Europaeern­e hader mig alligevel, taenker Trump måske i et fandenivol­dsk øjeblik, kontinente­t må traede i militaer karakter og klare sig selv.

I en tid, hvor autokratie­rne styrkes, og demokratie­rne svaekkes, er det amerikansk­e valg den afgørende test. Vil USA også forfalde til tyranni og ødelagte institutio­ner? De amerikansk­e retsbygnin­ger er formet efter de graeske templers principper – Graekenlan­d, demokratie­ts vugge. Med en afstumpet Trump som praesident vil den smukke arkitektur vride sig i smerte.

New York Times advarer om de ulykker, Trump kan udløse som praesident. Et endnu mere splittet USA, trusler om at forlade Nato, nul investerin­ger i afrikanske »shithole countries«, som Trump har kaldt dem, en traekken på skuldrene af verdens autokrater, der kan åbne for et kinesisk angreb på Taiwan – hvis Trump ikke vil støtte Ukraine, så skal Taiwan slet ikke regne med hjaelp.

det hele med fornøjelse. Han var presset i sommeren med mytteriet fra Wagnerchef­en Prigozjin, nu er livet lettere.

Putin må betragte

Internatio­nale sanktioner omgås, russiske soldater går i døden for faedreland­et, og så kan Putin krone det hele med Trump som ny amerikansk leder.

Trump versus Putin. Man savner Reagan og Gorbatjov. Mennesker, der kunne mødes og indledte en lykkelig, liberal aera, som desvaerre blev kort. Nu har vi at gøre med to kyklopiske egoer, overstrømm­ende af selvtillid, irrationel­le – hele invasionen i Ukraine, Trumps coronaog klimabenae­gtelser, ikke just den sunde fornuft, der råder her.

Man savner Reagan og Gorbatjov. Mennesker, der kunne mødes og indledte en lykkelig, liberal aera, som desvaerre blev kort. Nu har vi at gøre med to kyklopiske egoer, overstrømm­ende af selvtillid, irrationel­le – hele invasionen i Ukraine, Trumps coronaog klimabenae­gtelser, ikke just den sunde fornuft, der råder her.

Man forekommer så ustabil, at fjenden skaelver af frygt for, at man skal gøre noget vanvittigt. Taktikken blev brugt af praesident Nixon under Den Kolde Krig til at skraemme de kommunisti­ske fjender. Den ville udmaerket forklare Trumps og Putins adfaerd. Meget tyder imidlertid på, at deres irrational­itet er aegte.

Historien er rig på vanvittige ledere, også i civilisere­de samfund. Isaer i civilisere­de samfund. Nu vinder de tilsynelad­ende frem igen, hvorfor? I Rusland i høj grad, fordi befolkning­en er underlagt et propaganda­apparat mere effektivt end nogensinde, i USA, fordi amerikaner­ne måske har fået den leder, store dele af befolkning­en altid har ønsket sig.

Madman theory.

kold krig 2024, Trump versus Putin, alt kan ske – skaebnesva­nger rivaliseri­ng, parløb, måske traekker d’herrer bare på skuldrene af hinanden i hvert deres verdenshjø­rne, måske farer de i flaesket på hinanden som vilde hunde. Velkommen til fremtiden.

Øst mod Vest,

 ?? ?? VERDEN I OPBRUD KOMMENTAR
VERDEN I OPBRUD KOMMENTAR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark