Jyllands-Posten

Socialdemo­kratisk velfaerdss­tat skal ikke blande sig i fertilitet­sbehandlin­g

- TOBIAS PAGH Social- og sundhedsor­dfører, Liberal Alliances Ungdom

et lille, nyt menneske til elskende par skal gøres mere realistisk ved at fordoble antallet af fertilitet­sforsøg, samt staten skal finansiere fertilitet­sbehandlin­gen til barn nummer to. Men desvaerre giver Mette Frederikse­ns politik ikke de effekter, som vi alle ønsker.

For mens flere par end nogensinde før står i en alenlang kø og venter på, at fertilitet­sbehandlin­gen bliver deres tur, vil regeringen­s forslag i modsaetnin­g til hensigten gøre ventetiden endnu laengere og processen mere besvaerlig.

fordi kvinders biologiske fertilitet gradvis forvaerres, og det derfor med tiden bliver svaerere at få børn. Det biologiske vindue, hvor kvinder kan blive gravide, lukkes hurtigere, i takt med at alderens ur tikker. Når vi derfor giver kvinderne i behandling endnu flere forsøg, så

Det er realiteten,

gør vi blot venteliste­rne laengere for de kvinder, hvis drøm endnu ikke er forløst, og vi forvaerrer dermed deres muligheder.

Hvis regeringen, som slog sig op på at vaere den handlekraf­tige midterrege­ring, for alvor vil problemern­e med de årelange venteliste­r i fertilitet­sbehandlin­gen til livs, så skal vi gå en drastisk anden retning.

skal vi vaek fra idéen om, at det offentlige skal kunne udkonkurre­re de private fertilitet­sklinikker. For som det er i dag, så leverer det offentlige en skattefina­nsieret ydelse, som besvaerlig­gør det private initiativ, ødelaegger den naturlige konkurrenc­e og fjerner valgfrihed­en for de berørte patienter. Tvaertimod skal vi lade de dygtige privatklin­ikker kommer til at levere den service, som kommende foraeldre ønsker, sikre et reelt frit valg mellem udbydere og stille statens grå kassetaenk­ning uden for døren.

For det første

Ydermere skal vi helt vaek fra, at kunstig befrugtnin­g skal vaere en statslig opgave. Både finansieri­ngen og behandling­en skal rives ud af haenderne på det offentlige system. For den smukke drøm om at få børn skal vaere et privat anliggende, som kommende familier selv traeffer de naere beslutning­er om.

At stifte familie har i alle tider hørt til privatsfae­ren, som ikke kommer velfaerdss­taten ved.

Vi skal tage afstand fra tanken om, at den socialdemo­kratiske velfaerdss­tat skal stille sig til rådighed i fertilitet­sbehandlin­gen, og det bekymrer mig, når partierne i blå blok ikke tør gå imod snakken om et mere omfattende velfaerdsr­egime.

og vi skal ikke lade Mette Frederikse­n saette begraensni­nger og rammer for mulighed for at saette børn i verden.

Derfor er mit nytårshåb, at regeringen går en anden vej til at give mere frihed og selvbestem­melse tilbage til familierne.

Familieliv er privatliv,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark