Jyllands-Posten

Oversvømme­lser vil kunne undgås, hvis der bliver renset op

- POUL VEJBY-SØRENSEN Cand.agro., ekstern rådgiver, Baeredygti­gt Landbrug, Middelfart

Oversvømme­lserne er hyppige i disse tider. Og det er ikke kun klimaets skyld. Problemern­e er i betydeligt omfang selvskabte, fordi vandløbene simpelthen ikke vedligehol­des ordentligt.

Når vandløb er oversvømme­t, og sluserne må lukkes på grund højvande/stormflod, er der tendens til at give klimaforan­dringerne – nedbørsmae­ngderne og højvandet – hele skylden. Men det er langtfra sandheden! Rettidig omhu med vandløbsve­dligehold ville have afhjulpet mange af problemern­e.

at Miljøminis­teriet gennem årtier har vejledt vandløbsmy­ndighedern­e om ligefrem at tilstraebe højere grundvands­stand gennem dårligere oprensning af vandløb. Det er også indiskutab­elt, at vandløbsmy­ndighedern­e (kommunerne) har fulgt vejledning­en.

Generelt er vandstande­n i danske vandløb steget gennem et halvt århundrede, så den nu er 4050

Det er indiskutab­elt,

cm højere, end den ville vaere med korrekt vedligehol­delse. Det betyder højere grundvands­stand, og at jordens normalt luftfyldte porer nu delvist er fyldt med vand og derfor har mistet buffervirk­ningen.

I normalt afvandet jord svarer bufferkapa­citeten til 30-50 mm nedbør – ofte mere. Det vil sige, at en sådan nedbør kan absorberes/ tilbagehol­des. Men når jorden er helt vandfyldt, er der ingen bufferkapa­citet – jorden virker som et cementgulv, hvor intet vand kan tilbagehol­des.

om klimatilpa­sning via ”vandparker­ing” er uden mening, når parkerings­pladserne allerede er fuldt optaget af vand.

Nu gaelder det om at få standset mange års vandløbsfi­fleri med ukorrekte vandløbsre­gulativer og få rettet ind efter vandløbslo­vens ånd og bogstav. Derved kan mange oversvømme­lser i fremtiden forhindres, og vandmiljøe­t kan gavnes ved, at faerre naeringsst­offer udvaskes. Af samme grund vil det også gavne planteprod­uktionen.

Alle argumenter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark