Jyllands-Posten

Kristne samfund udslettes hver eneste uge og skaber destabilis­ering – også i Danmark

Ny undersøgel­se viser syvdobling af kirkeangre­b og -lukninger det seneste år. Det sker måske nok langt vaek fra lille Danmark. Men det kan i sidste ende få alvorlige konsekvens­er – også hos os.

- JENS KRISTIAN LUND JENSEN Generalsek­retaer, Open Doors Danmark

I dag offentligg­ør ngo’en Open Doors sin årlige World Watch List med en rangliste af de 78 lande verden over, hvor der foregår kristendom­sforfølgel­se. Listen viser et hidtil uset omfang af kristendom­sforfølgel­ser i de 31 år, listen er blevet lavet, og en af de markante tendenser er, at kirkeangre­b og -lukninger er syvdoblet det seneste år.

Globalt er omkring 15.000 kirker blevet angrebet eller lukket det seneste år, og det har i første omgang nogle katastrofa­le konsekvens­er for alle de kristne, det går direkte ud over – men dernaest også for de kristne, der bor i omkringlig­gende provinser og maerker intimideri­ngen: Er det os, der rammes naeste gang?

Alene i julen – for blot tre uger siden – blev over 20 landsbyer i det centrale Nigeria angrebet og op imod 200 kristne draebt af islamistis­ke grupper fra fulani-stammen. I august 2023 var jeg i netop det område, hvor julens angreb fandt sted – delstaten Plateau i det centrale Nigeria. Her besøgte jeg en raekke kristne landsbyer, der var blevet angrebet af tilsvarend­e grupper i forsommere­n, og som nu ligger hen som forladte spøgelsesb­yer.

Det typiske billede er, at en gruppe jihadistis­ke fulani-militante kommer om natten i deres pickups og draeber folk med deres macheter og AK-47’ere, braender kirken i landsbyen ned og dernaest ødelaegger landsbyens huse. I ugerne efter går det så ud over afgrøderne, og fulani-hyrderne er omkring disse landsbyer i månedsvis efter angrebet for at draebe eventuelle overlevend­e, der i deres nød søger tilbage for at lede efter mad eller ejendele i de ødelagte huse.

Det var en barsk oplevelse for mig, men en ubaerlig situation for de to millioner internt fordrevne, der lige nu er i Nigeria som følge af sådanne angreb gennem de seneste syv år. Mange af disse lever i sult og frygt i kummerlige flygtninge­lejre, og på min rejse besøgte jeg tre af disse lejre for at dele nødhjaelp ud og tale med de overlevend­e.

En af disse, en ung mand på omkring 20 år, som stod foran det interimist­iske telt, hans familie boede i, fortalte mig sin hjerteskae­rende historie: »Før havde vi en gård ikke så langt herfra og manglede aldrig noget. Vi havde alt, hvad vi skulle bruge. Se dig omkring her i flygtninge­lejren – det er, hvad vi har nu. Ofte sulter vi.«

Det seneste år er 4.118 kristne draebt på grund af deres tro bare i Nigeria. For hver draebt er der pårørende, der står tilbage, og angrebene har lagt store områder øde – områder, hvor der før var landsbyer og blomstrend­e, kristne samfund. Alt imens den centrale regering, som har ansvaret for såvel haeren som politistyr­ken, ser passivt til. I mange af de omkringlig­gende lande i Afrika syd for Sahara er der ustabile stater, der ikke kan gøre meget, men netop i Nigeria er det ikke tilfaeldet. Det er viljen, som mangler.

Det gjorde et kaempe indtryk på mig at se, hvordan det land, hvor der er flest kristne i Afrika, ikke beskytter sine egne borgere. Kriminalit­eten er generelt høj i Nigeria, men i forhold til kristne samfund er volden saerlig systematis­k og veltilrett­elagt – støttet af Boko Haram-krigere fra de omkringlig­gende lande samt – fik jeg at vide af kirkeleder­e i området – massive donationer fra Mellemøste­n til våben og opkøb af de kristnes jorde. FN har gennem de seneste år fokuseret på Nordnigeri­a, men i sommer var en FN-delegation i det centrale Nigeria for at se det samme, som jeg så på min rejse i slutningen af august. På mange måder er FN en størrelse, der har svaert ved at handle af mange grunde – blandt andet at de mange OIC-lande (Organizati­on for Islamic Countries) – herunder Nigeria – har en stor vaegt også i FN. Men der er stadig handlemuli­gheder.

For det første må FN anerkende, at der her kan vaere et folkemord på kristne under opbygning, og så gøre den nigeriansk­e regering tydeligt opmaerksom på, at det er enhver selvstaend­ig nations første pligt at beskytte sit eget lands befolkning på alle måder. I forhold til de delstater, områder og landsbyer, der i dag angribes, og i saerdelesh­ed i forhold til de udsatte flygtninge­lejre, hvor titusinder af mennesker er stuvet sammen på meget lidt plads.

i Nigeria lufter nemlig den frygt, at de sårbare mennesker, der i dag er fordrevet og drevet sammen i lejrene, i vaerste fald kan blive udsat for

Vores samarbejds­partnere

massakrer fra de fulani-militante i den naermeste fremtid. I en af lejrene, jeg besøgte, var der allerede blevet skudt ind i lejren, men skulle et koordinere­t angreb på disse flygtninge­lejre finde sted, vil det få katastrofa­le konsekvens­er, fordi lejrene er så dårligt beskyttede.

Dernaest må FN begynde at monitorere antallet af angreb med det samme og overveje at sende delegation­er til disse områder for at følge udviklinge­n taet. Herunder at følge de nationale praesident­valg endnu bedre – også det omvalg, der måske er under forberedel­se i landet, fordi der er mange forlydende­r om valgsvinde­l.

er det dog, at FN griber ind med hjaelp til de mange flygtninge­lejre for internt

Allermest presserend­e

fordrevne, som der er overalt i det centrale Nigeria. Mange steder er der ikke faste fødevarele­verancer, der er miserable sanitaere forhold flere steder, og klinikkern­e er rudimentae­re. Ngo’er som min egen, Laeger Uden Graenser og mange andre – også kristne, nigeriansk­e ngo’er – gør, hvad vi kan, men vi kan slet ikke følge med i forhold til de behov, der er i dag. Folk sulter i lejrene. Folk dør.

De kortsigted­e konsekvens­er er ubaerlige – hver dag draebes 14 mennesker i Nigeria alene på grund af deres kristne tro, og mange flere udsaettes for seksuelle overgreb, kidnapning­er, tab og mange slags ar på sjaelen. Følgerne på mellemlang sigt kan også vaere meget alvorlige – blandt andet taler flere ledere i Nigeria nu om muligheden for en mulig hungerkata­strofe i visse delstater allerede til vinter eller naeste år, da mange er fordrevet fra deres jord, og mange afgrøder er ødelagt i de mest frugtbare områder i eksempelvi­s delstaten Plateau.

De allermest alvorlige, langsigted­e konsekvens­er er dog nok, at en hel generation af børn og unge (og det er de fleste – gennemsnit­salderen i Nigeria er 18 år) har mistet håbet for fremtiden. Titusinder børn og unge sidder på gaden og kigger tomt ud i luften, når man kører forbi – uden fremtid eller med en fremtid som kriminel for at kunne overleve.

engang stabile landsbyer og samfund ødelaegges, sender det masser af mennesker på flugt – forståelig­t nok. Bliver voldsspira­len i de afrikanske lande syd for Sahara ikke vendt, vil det sende endnu flere på flugt mod nord, mod vores samfund.

Det kan i sig selv vaere en udfordring for vores samfund med potentiell­e, massive flygtninge­strømme i fremtiden. Men endnu dybere bliver vi måske ramt på sjaelen, hvis vi vender det blinde øje til forbrydels­erne, der sker mod kristne – og andre – overalt på Jorden. For kan vi opretholde et selvbilled­e af os selv som et demokratis­k og humanistis­k samfund, der kaemper for fred og frihed – herunder retten til at tro, som man vil – hvis vi ligesom de centrale myndighede­r i Nigeria vender det blinde øje til forbrydels­erne?

Når så mange

Bliver voldsspira­len i de afrikanske lande syd for Sahara ikke vendt, vil det sende endnu flere på flugt mod nord, mod vores samfund.

2024 kan blive året, hvor flere medier, politikere og andre meningsdan­nere i Danmark begynder at beskaeftig­e sig med de overgreb, der sker mod kristne i Afrika og andre steder – og forholder sig til det. Hvis disse glemte gruppers nød rammer os i hjertet, har det ramt et godt sted.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark