Jyllands-Posten

Bestseller­forfattere­n skriver lystigt videre

Den svenske forfatter Jan Guillou har skrevet mere end 50 bøger. Han nyder stadig at skrive romaner med afsaet i tidens strømninge­r.

- /ritzau/

Sveriges måske mest kendte forfatter har i snart fem årtier skrevet stribevis af romaner. Med stor succes.

Han har fortalt spionhisto­rier, familiekrø­niker og historiske romaner, og det er blevet til både bestseller­e, film og tv-serier.

Onsdag den 17. januar fylder den svenske journalist og forfatter Jan Guillou 80 år.

Hans bøger har i årtier vaeret med til at underholde og også gøre svenskerne og mange andre klogere, blandt andet fordi Guillou i bøgerne gør brug af sin store indsigt i storpoliti­k og samfundet.

Det er Jan Guillou, der er manden bag serien om den svenske superagent og aristokrat Carl Gustaf Gilbert Hamilton. Kodenavn Coq Rouge.

Dømt som spion

Bøgerne, hvoraf den første kom i 1986, er bestseller­e både i Sverige og internatio­nalt, og de er også filmatiser­et og blevet lavet til en svensk tv-serie.

Guillou, der er født i Södertälje,

indledte sin egen skribentka­rriere ved som journalist at blive dømt og faengslet for spionage i 1971.

Sammen med kollegaen Peter Bratt afslørede han i det venstreori­enterede tidsskrift FiB-aktuelt en hemmelig svensk efterretni­ngstjenest­e.

Den episode blev senere afsaettet til at skrive serien om Sveriges svar på James Bond, altså Hamilton-bøgerne.

Siden tog Jan Guillou fat på Middelalde­ren gennem korsridder­en Arn. Også de bøger er solgt i store oplag.

Med Arn-bøgerne og to opfølgende bøger om Coq Rouge har Guillou udlagt den hellige krig mod islam først i Middelalde­ren og senest i vor tid.

Desuden har han med udgangspun­kt i tre brødre og deres efterkomme­re skrevet om 1900-tallets historie.

Serien kaldes ”Det Store Århundrede”. 10. og sidste bind udkom i 2020.

Mere end 50 bøger er det blevet til igennem tiden. Og han bliver ved. Senest er han i 2023 udkommet med andet bind i en krimiserie, hvor Carl Hamilton igen spiller en hovedrolle.

Skriver på overtid

»Selv om jeg er gammel, føler jeg, at jeg stadig kan skrive. Og det er en stor fornøjelse for mig, at jeg kan skrive, hvad jeg vil, for jeg skriver på ren overtid. Jeg har intet tilbage, jeg skal bevise,« sagde Guillou i et interview med Kristeligt Dagblad for et par år siden.

Ved siden af forfatters­kabet har JAn Guillou i mange år arbejdet som journalist, og han har samtidig vaeret en ivrig samfundsde­battør.

Han har sagt, at Pia Kjaersgaar­d er farligere end Osama bin Laden, og han har ofte råbt højt i udlaending­edebatten. Han står ved sine meninger og engagerer sig i samfundet omkring sig.

Netop den samfundskr­itiske vinkel beskrives som staerkt medvirkend­e til, at så mange af hans bøger er blevet til bestseller­e.

Guillou er gift med den svenske forlaegger Ann-Marie Skarp. Han har to børn fra et tidligere aegteskab.

Selv om jeg er gammel, føler jeg, at jeg stadig kan skrive. Og det er en stor fornøjelse for mig, at jeg kan skrive, hvad jeg vil, for jeg skriver på ren overtid. JAN GUILLOU, FORFATTER

 ?? ?? Jan Guillou har stor indsigt i storpoliti­k og samfundet. Viden, han ofte gør brug af i sine romaner. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Jan Guillou har stor indsigt i storpoliti­k og samfundet. Viden, han ofte gør brug af i sine romaner. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark