Jyllands-Posten

Fastspeed saenker prisen på 5G-bredbånd – direktøren forventer yderligere prisfald

I oktober 2022 var teleselska­bet 3 ene om at tilbyde 5G-bredbånd. I dag kappes udbydere om at tilbyde lynhurtigt bredbånd uden kabler.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Det vakte opsigt, da Fastspeed i oktober sidste år løftede sløret for en aftale med teleselska­bet 3 om at videresael­ge 5G-bredbånd. Nu har lavprissel­skabet taget 5G-satsningen et skridt videre.

I en tid, hvor priskrig mellem kabelbårne bredbåndsl­øsninger synes at traede vande, saenker Fastspeed prisen på 5G-bredbånd til 269 kr. for ubegraense­t dataforbru­g inklusive lån af en 5G-router.

»Vi skaerer i prisen, fordi 5G-bredbånd har vind i sejlene. Jeg havde simpelthen ikke troet, at 5G-bredbånd ville fylde så meget i markedet, som tilfaeldet er allerede nu,« siger Jens Raith, adm. direktør i Fastspeed.

Efter i flere år alene at have videresolg­t kablede bredbåndsl­øsninger fra bl.a. Norlys Fibernet, Andel-ejede Fibia og TDC Net er mobilt 5Gbredbånd nødvendigt for at leve op til danskernes krav, lyder det.

»Danskerne vil gerne have hurtigt og stabilt internet. Men de vil have det til en superskarp pris. Punktum!« siger Jens Raith og henviser til en dugfrisk forbrugeru­ndersøgels­e.

Derfor er han glad for aftalen om at leje sig ind på 3’s mobilnet. Det giver nemlig et spillerum i et bredbåndsm­arked, hvor stigende engrospris­er på kablet bredbånd presser selskaber som Fastspeed uden eget fiber- eller kabeltv-net – også kaldet coax-net – til at skrue op for forbrugerp­riserne, når ejerne af kabelnette­ne haever lejeprisen.

Omvendt kriges en bred vifte af udbydere allerede lystigt på 5G-scenen, hvor forbrugern­e kan vaelge mellem opstartsti­lbud fra 149 kr. om måneden.

Hundedyre routere

Foreløbig fører 3’s lavprisdat­ter Oister og Fastspeed an i priskrigen på 5G-markedet, men der er mere på vej, lyder det fra Jens Raith.

Han forklarer, at markedet her og nu er ramt af, at 5Groutere, som nye kunder får i udlån ved køb af 5G-bredbånd, er hundedyre.

»Vi håber, at routerne bliver billigere, og at det på sigt kan give plads til nye prisfald. Det her er naeppe endestatio­nen for prisen,« siger Fastspeed-direktøren om selskabets nye prispunkt på 269 kr. om måneden.

De aggressive pristoner fra bredbåndso­pkomlingen

kommer kun kort tid efter, at Telenor-topchef Lars Thomsen var ude at rokke ved grundpille­rne under fibermarke­det. Telenor Danmark ejer hverken fiber- eller coaxnetvae­rk og må derfor leje sig ind hos netselskab­er, når der videresael­ges kablet internet. Til gengaeld har Danmarks naeststørs­te telekoncer­n et landsdaekk­ende mobilnetva­erk.

Derfor satser telekaempe­n allerede stort på 5G-bredbånd, og det har givet så gode resultater, at Lars Thomsen nu overvejer at droppe videresalg­et af kabelløsni­nger for udelukkend­e at saelge 5Gbredbånd af egen avl.

»Vi har meget bedre daekningsb­idrag og meget bedre kundeoplev­elser med 5Gbredbånd,« forklarede Lars Thomsen for nylig til Finans om overvejels­en.

Siden 3 som de første gik i luften med 5G-bredbånd i efteråret 2022, har løsningen spredt sig som ringe i vandet i telebranch­en, og i dag skilter alle toneangive­nde selskaber med 5G-bredbånd også kaldet fixed wireless access eller FWA.

Ifølge Styrelsen for Dataforsyn­ing og Infrastruk­tur har 43 pct. af Danmarks 2,6 mio. kunder med kablet bredbånd valgt en fiberløsni­ng. Der eksisterer ingen officielle tal for udbredelse­n af 5G-bredbånd.

 ?? ?? I årevis er fibernet blevet anset for at vaere den eneste motorvej til internette­t. Men så dukkede 5G-bredbånd op på internetsc­enen. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck
I årevis er fibernet blevet anset for at vaere den eneste motorvej til internette­t. Men så dukkede 5G-bredbånd op på internetsc­enen. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark